Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟ ΡΕΪΧΑΝΛΙ


Γιατί έσκασαν εκείνες οι βόμβες ;
Το Ρεϊχανλί με τις βόμβες που έσκασαν μετατράπηκε σε Συρία, 46 άτομα πέθαναν.Η κυβέρνηση μιλά για προβοκάτσια και λέει πως οι δράστες συνελήφθησαν. Αλλά το αναπάντητο ερώτημα είναι : Πως έφτασε η Τουρκία να είναι τόσο ανοιχτή σε προβοκάτσιες ; 
Ο Μαχμούτ Χαμσιτζί του BBC-τουρκικά, που μετέβη στο Ρεϊχανλί μετά από την επίθεση, περιγράφει ως εξής : Εάν δεν υπήρχαν στα μπαλκόνια σημαίες της Γαλατάσεράι και της Τουρκίας, θα νόμιζε κανείς πως το Ρεϊχανλί δεν ήταν έδαφος της Τουρκίας αλλά μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση. Μια ώρα μετά από τις δύο εκρήξεις που κλόνισαν το κέντρο της πόλης, βρέθηκα στο Ρεϊχανλί. Κάτοικοι της πόλης συγκεντρωμένοι έξω από τους διαδρόμους που είχε ορίσει η αστυνομία, κοιτούσαν ανέκφραστοι τα ισοπεδωμένα κτίρια. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν, που δεν έβρισκαν τους συγγενείς τους και υποπτεύονταν πως πέθαναν και άλλοι που μη ξέροντας τι να κάνουν κατέρρεαν και απλά περίμεναν. Αλλά δίπλα στην έκπληξη και την θλίψη, μεγάλη και μάλιστα πολύ μεγάλη ήταν η οργή.
¨Μη τους μιλάτε βρε, άλλωστε δεν θα τα γράψουν¨ ! Αυτό φώναξε ένας έμπορος σε Ρεϊχανλιώτες που μιλούσαν μαζί μου. Τότε και άλλοι τον στήριξαν και γυρίζοντας σε εμένα μου είπαν πως « Και να σας μιλήσουμε τι ωφελεί, αφού εσείς δεν μπορείτε να γράψετε κάτι ενάντια στην κυβέρνηση !». Μας έλεγαν πως «Δεν μπορείτε να γράψετε, δεν έχετε το θάρρος. Τα πτώματα εμείς τα βγάλαμε με τα χέρια μας, ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος ! Ούτε αυτό δεν μπορείτε να γράψετε! «.
Μια άλλη ομάδα που ήρθε δίπλα μου όλοι μου επαναλάμβαναν το ίδιο πράμα : ¨Μα καλά είμαστε σε πόλεμο ; Για ποιο λόγο μας κατέστησαν τμήμα αυτής της ιστορίας της Συρίας ;¨.
Δεν έμεινε πια γαλήνη στην αγορά
Η αντίδραση του λαού του Ρεϊχανλί δεν ήταν μόνο κατά των ΜΜΕ. Κατά τόπους υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία, υπήρξαν φωνές και κατά αυτών. Αλλά οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν κατά της αστυνομίας. Αυτοί οι οποίοι με έβλεπαν να σηκώνω την φωτογραφική μου μηχανή μπροστά από τα καταστραμμένα κτίρια μου φώναζαν ¨Τράβα, τράβα να δούνε σε τι κατάσταση κατάντησαν την πατρίδα¨. Όταν τους πλησίαζα αυτά που πάνω-κάτω μου έλεγαν ήταν τα εξής : ¨ Εμείς φιλοξενήσαμε τους Σύριους, αλλά αυτοί ήρθαν και άνοιξαν ανταγωνιστικές δουλειές. Πουλάνε φτηνά είδη. Άρχισαν να μας κάνουν μαγκιές. Να στραβοκοιτάνε και τις γυναίκες μας. Λόγω αυτής της ιστορίας με την Συρία, πλέον δεν υπάρχει ηρεμία στην αγορά ! ¨.
Την περασμένη εβδομάδα στο Ρεϊχανλί εξεράγη μια μεγάλη ένταση ανάμεσα στους κατοίκους του Ρεϊχανλί και τους Σύριους και υπήρξαν καβγάδες. Νέος ονόματι Αχμέτ Σεϊχάν μου λέει με υπερηφάνεια πως μετείχε σε εκείνους τους καβγάδες και μου λέει πως μετά από αυτό το τελευταίο περιστατικό ¨Πλέον ο κόσμος δεν θα αφήσει τους Σύριους να ζήσουν εδώ¨. Σύμφωνα με αυτά που λέει ο Σεϊχάν μετά από αυτό το περιστατικό οι Σύριοι κλείστηκαν στα σπίτια τους και ήταν δύσκολο πια να βγούνε έξω. Λέει : ¨ Οι Σύριοι εδώ είχαν ανοίξει μια σειρά από μαγαζιά. Αυτή τη στιγμή κατεβάζουν τις πινακίδες τους και ξηλώνουν τις επιγραφές. Δεν μπορούν να βγούνε στον δρόμο. Αν βγούνε ο κόσμος θα τους λιντσάρει¨.
Οχήματα πετροβολούνται
Ένας άλλος νέος ο Μπαρίς Σαράτς σχολιάζει πως πρόκειται για πρόκληση ώστε να μπει η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας, και πρόσθεσε πως ¨Άνθρωπος που είναι εδώ δεν το κάνει ο ένας στον άλλο¨.
Σύμφωνα με τους νέους στο Ρέϊχανλί, πλέον οι αντιδράσεις κατά των Σύριων θα είναι αυξημένες. Αποχωρώντας από το κέντρο των εκρήξεων συναντώ αρκετά αυτοκίνητα με συριακές πινακίδες που είναι όλα κατεστραμμένα. Αλλά αυτές οι καταστροφές δεν είναι από βόμβες. Μετά από το περιστατικό, τα οχήματα των Σύριων στην περιοχή καταστράφηκαν. Περπατώντας βλέπω δύο παιδιά να πετροβολούνε ένα αυτοκίνητο με συριακή πινακίδα. Την ίδια στιγμή Τούρκοι αξιωματούχοι στα κανάλια, κάνουν έκκληση για ψυχραιμία. Αλλά ακούγοντας την αντίδραση του κόσμου, φαίνεται πως δεν θα αποτελεί έκπληξη αν τις επόμενες μέρες το όνομα του Ρεϊχανλί έρθει στην επικαιρότητα με νέα περιστατικά¨.
……………..
Εφ. Ταράφ 13/5/2013
 Σχ : Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου ¨απολαμβάνουν¨ τα επίχειρα του άθλιου ρόλου της κυβέρνησης τους στον πόλεμο της Συρίας. Όταν έβαζαν ¨φωτιά στο σπίτι του γείτονα¨ τι περίμεναν αλήθεια ; Πως θα περιοριστεί εκεί μόνο ; Τώρα ας λουστούν την κατάσταση… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)