Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Οι 9 στους 10 δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο-Χρωστούν 20 δισ!

Γόρδιο δεσμό αποτελούν για εκατομμύρια πολίτες οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο. Οι εξαιρέσεις και οι
εξωπραγματικές απαιτήσεις για άμεση εξόφληση σε λίγες δόσεις που περιλαμβάνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα αποθαρρύνουν ή αποκλείουν έξω από τη ρύθμιση τουλάχιστον το 90% των οφειλετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τους 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία συνολικά 20,4 δισ. ευρώ, μόλις 210.000 είναι αυτοί ρύθμισαν τα χρέη τους και έχουν ξεκινήσει την αποπληρωμή! Η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και το κόστος ζωής δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, πολλοί επιλέγουν πλέον να πληρώσουν τα χρέη στην Εφορία παρά στην τράπεζα, καθώς η απειλή για κατασχέσεις έρχεται πλέον από τα call center και τα email των ΔΟΥ. Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα με αποτέλεσμα να υπόσχονται «γενναίες ρυθμίσεις» για τα χρέη προς το Δημόσιο, ωστόσο κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η στάση της Τρόικας.

Στα τέλη Μαρτίου 2.548.071 νοικοκυριά χρωστούσαν 20,4 δισ. ευρώ και 148.658 επιχειρήσεις όφειλαν 35,37 δισ. ευρώ. Από τα 55,7 δισ. ευρώ το Δημόσιο είχε καταφέρει να εισπράξει ως την 31η Δεκεμβρίου 2012 μόνο 606.395.000 ευρώ, παρά τις απειλές για διώξεις και κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή, μέσα στους πρώτους μόλις τρεις μήνες της χρονιάς, περισσότερο από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι χρεώθηκαν άλλα 2,1 δισ. ευρώ.

Στις 31 Μαρτίου 2013 μόνον 210.000 φυσικά πρόσωπα βρίσκονταν σε ρύθμιση χρεών και πληρώνουν με δόσεις το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, με άλλα λόγια οι 9 στους 10 ήταν εκτός ρύθμισης και το Δημόσιο προγραμμάτιζε να εισπράξει μόλις το 5% των ληξιπρόθεσμων χρεών από τους οφειλέτες.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γνώση του προβλήματος και σχεδιάζουν μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση, που θα πρόσφερε έως και 100 δόσεις για τους πολίτες, κυρίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για να ξεπεραστεί η δύσκαμπτη στάση της Τρόικα το Δημόσιο δεσμεύθηκε πως θα εισπράττει περίπου 1 δισ. τον χρόνο από τις νέες ρυθμίσεις χρεών, εφόσον ανταποκριθούν και οι πολίτες. Αυτό δεν φαίνεται όμως πιθανό να συμβεί αφού, με τους όρους που ψηφίστηκαν και θα ισχύσουν για όσους καταθέσουν αιτήσεις αμέσως μετά το Πάσχα, όταν σταλούν και οι οδηγίες στις εφορίες, αυτομάτως αποκλείονται από τις 48-100 δόσεις οι 1.535.079 φορολογούμενοι που άφησαν απλήρωτα χρέη 2,1 δισ. στην Εφορία μέσα στο 2013.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, αυτοί θα μπορούν πλέον να υπαχθούν μόνο στην «πάγια ρύθμιση» με τις 12 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση της «ύστατης ευκαιρίας» για τα παλαιά χρέη με τις 48 δόσεις, θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από εκπτώσεις 25%-50%, ενώ για τις 12 δόσεις δεν θα έχουν έκπτωση. Μοναδικό «παράθυρο» για όσους τηρούν με συνέπεια τη ρύθμιση που είχαν από το 2012 είναι να έχουν έστω και ένα ευρώ ανεξόφλητο χρέος από το παρελθόν, πέραν όσων έχουν συμπεριλάβει στη ρύθμιση. Οι περισσότεροι όμως έχουν κάνει ρύθμιση «όλα σε ένα» και «παντρεύτηκαν» μια ρύθμιση που συνήθως δεν ξεπερνούσε τις 24 μηνιαίες ισόποσες δόσεις.

Αν μάλιστα ζητήσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση με τις 48, όχι μόνο δεν θα πάρουν περισσότερες δόσεις από όσες είχαν από πριν, αλλά θα βρίσκονται και με το ένα πόδι στον προθάλαμο της κατάσχεσης αφού, ακόμα και αν αφήσουν απλήρωτη έναν μήνα τη δόση τους ή αν δημιουργήσουν ένα νέο χρέος από 5 ευρώ μόλις ή και αν παραλείψουν μία δήλωση στο μέλλον, χάνουν τη ρύθμιση, ενώ με την παλαιά που πληρώνουν έχουν τρεις μήνες περιθώριο πριν την χάσουν για να ξαναμπούν σε σειρά.

Επιπλέον όμως, με τις νέες διατάξεις για τη ρύθμιση των 48 δόσεων, ακόμα και αν είναι συνεπείς στις δόσεις τους, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αν κρίνει πως έτσι μπορεί να επισπεύσει την αποπληρωμή των φόρων που του οφείλονται. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)