Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η Goldman Sachs κατακτά την Ευρώπη

goldman-sachs-100billΗ άνοδος του Mario Monti στην ιταλική πρωθυπουργία είναι αξιοσημείωτη για περισσότερους λόγους από ό,τι είναι δυνατόν κανείς να μετρήσει. Με την επιβολή του κράτους από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες, έχουν ανασταλεί οι συνήθεις κανόνες της δημοκρατίας, και ίσως η ίδια η δημοκρατία. Και με την τοποθέτηση ενός ανώτερου συμβούλου της Goldman Sachs ως επικεφαλής μιας δυτικής χώρας, έχει φέρει σε νέα επίπεδα την πολιτική εξουσία μιας επενδυτικής τράπεζας που θα μπορούσατε να έχετε σκεφτεί ότι ήταν απαγορευτικά τοξική σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο απ 'όλα: ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα εμπρός, ή ίσως ακόμη η επιτυχής κατάληξη αυτού, το Πρόγραμμα Goldman Sachs.
Δεν είναι μόνο ο κ. Monti. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένας άλλος κρίσιμος παίκτης στο κυρίαρχο δράμα του χρέους, είναι κάτω από τη διαχείριση της πρώην Goldman, καθώς και τους αποφοίτους της τράπεζας επενδύσεων που κυριαρχούν στους διαδρόμους της εξουσίας σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκό έθνος, όπως έκαναν στις ΗΠΑ καθ 'όλη την οικονομική κρίση. Μέχρι την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν επίσης υπό τη διαχείριση ενός ανθρώπου της Goldman, του Antonio Borges, ο οποίος μόλις παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
Ακόμη και πριν από την αναταραχή στην Ιταλία, δεν υπήρχε κανένα σημάδι της Goldman Sachs να επιβιώνει με το ψευδώνυμο "καλαμάρι βαμπίρ", και τώρα που τα πλοκάμια της φθάνουν στην κορυφή της Ευρωζώνης, οι δύσπιστες φωνές θέτουν ερωτήματα για την επιρροή της. Οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν αν η ευρωζώνη μπορεί και αν θα πληρώσει τα χρέη της – και τα συμφέροντα της Goldman είναι περίπλοκα συνδεδεμένα με την απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Ο Simon Johnson, πρώην οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο βιβλίο του 13 Τραπεζίτες, υποστήριξε ότι η Goldman Sachs και οι άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν πάει τόσο κοντά στην κυβέρνηση στην πορεία προς την οικονομική κρίση που οι ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά μια ολιγαρχία. Τουλάχιστον οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν "εξαγορασθεί και πληρωθεί" από τις εταιρίες, όπως στις ΗΠΑ, λέει. "Αντ 'αυτού, αυτό που έχετε στην Ευρώπη είναι μια κοινή κοσμοθεωρία μεταξύ της ελίτ πολιτικών και των τραπεζιτών, ένα κοινό σύνολο στόχων και αμοιβαία ενίσχυση των ψευδαισθήσεων."
Αυτό είναι το Πρόγραμμα Goldman Sachs. Με απλά λόγια, είναι το να αγκαλιάζουν τις κυβερνήσεις. Κάθε επιχείρηση θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά της με τις ρυθμιστικές αρχές που μπορούν να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους και τους πολιτικούς που μπορούν να τους δώσουν μια φοροαπαλλαγή, αλλά αυτό δεν είναι απλώς μια προσπάθεια προώθησης συμφερόντων. Η Goldman είναι εκεί για να παρέχει συμβουλές στις κυβερνήσεις και να παρέχει χρηματοδότηση, να στείλει τους ανθρώπους της σε δημόσιες υπηρεσίες και να αιωρεί προσοδοφόρες θέσεις εργασίας μπροστά από τους ανθρώπους που βγαίνουν από την κυβέρνηση. Το Πρόγραμμα αφορά το να δημιουργηθεί μια τέτοια βαθιά ανταλλαγή ανθρώπων και ιδεών και χρημάτων που να είναι αδύνατο να βρεθεί η διαφορά μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος της Goldman Sachs.
Ο κ. Monti είναι ένας από τους πιο επιφανείς οικονομολόγους της Ιταλίας, και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στον ακαδημαϊκό χώρο και τη «δεξαμενή σκέψης», αλλά ήταν όταν ο κ. Μπερλουσκόνι τον διόρισε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1995, που η Goldman Sachs άρχισε να ενδιαφέρεται για αυτόν. Πρώτα ως Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, και στη συνέχεια ειδικά ως Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, ο ίδιος έχει λάβει αποφάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ή να σπάσουν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που οι τραπεζίτες της Goldman εργάζονταν για την παροχή ή τη χρηματοδότησή τους. Ο κ. Monti επίσης αργότερα, προέδρευσε της επιτροπής του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα και τα οικονομικά, τα οποία καθορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας.
Με αυτές τις συνδέσεις, ήταν φυσικό για την Goldman να τον προσκαλέσει να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο των διεθνών συμβούλων της. Οι δύο ισχυρές δωδεκάδες διεθνών συμβούλων της τράπεζας ενεργούν ως άτυποι λομπίστες για τα συμφέροντά της με τους πολιτικούς που ρυθμίζουν τις εργασίες της. Άλλοι σύμβουλοι περιλαμβάνουν τον Otmar Issing, που, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Bundesbank και στη συνέχεια, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ.
Ίσως ο πιο σημαντικός πρώην πολιτικός μέσα στην τράπεζα είναι ο Peter Sutherland, Γενικός Εισαγγελέας της Ιρλανδίας τη δεκαετία του 1980 και πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ. Σήμερα είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος του μεσίτη-αντιπροσώπου της Goldman με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, της Goldman Sachs International, και μέχρι την κατάρρευση και κρατικοποίηση της ήταν επίσης μη-εκτελεστικός διευθυντής της Royal Bank of Scotland. Υπήρξε μια εξέχουσα φωνή μέσα στην Ιρλανδία για το σχέδιο διάσωσης της από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι όροι των δανείων έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να μειωθούν, έτσι ώστε να μην επιδεινώσουν τα οικονομικά δεινά της χώρας. Η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει το επιτόκιο της Ιρλανδίας αυτό το καλοκαίρι.
Η συλλογή των καλά συνδεδεμένων φορέων για τη χάραξη πολιτικής στο δρόμο τους για αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι μόνο το μισό του Προγράμματος, ενώ η αποστολή των αποφοίτων της Goldman στην κυβέρνηση είναι το άλλο μισό. Όπως ο κ. Monti, ο Mario Draghi, ο οποίος ανέλαβε ως Πρόεδρος της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου, ήταν μέσα και έξω από την κυβέρνηση και μέσα και έξω από την Goldman. Ήταν μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού Δημοσίου πρίν δαπανήσει τρία χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International, από το 2002 έως και το 2005 – μόνο για να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως πρόεδρος της ιταλικής κεντρικής τράπεζας.
Ο κ. Draghi μαστίζεται από τη διαμάχη σχετικά με τα λογιστικά τεχνάσματα που διεξάγονται από την Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης για την περιφέρεια καθώς προσπαθούσαν να συμπιεσθούν στο ενιαίο νόμισμα πριν από μια δεκαετία. Με τη χρήση σύνθετων παραγώγων, η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν σε θέση να μειώσουν το φαινομενικό μέγεθος του δημόσιου χρέους τους, το οποίο με βάση τους κανόνες του ευρώ δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 60 τοις εκατό του μεγέθους της οικονομίας. Και οι εγκέφαλοι πίσω από αρκετά από εκείνα τα παράγωγα ήταν οι άνδρες και οι γυναίκες της Goldman Sachs.
Οι συναλλασόμενοι της τράπεζας δημιούργησαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που επέτρεψαν στην Ελλάδα να συγκεντρώσει τα χρήματα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα αμέσως, με αντάλλαγμα την πάροδο του χρόνου αποπληρωμής. Σε μια συμφωνία, η Goldman διοχέτευσε $ 1 δισ. της χρηματοδότησης προς την ελληνική κυβέρνηση το 2002, σε μια συναλλαγή που ονομάζεται ανταλλαγή cross-currency. Από την άλλη πλευρά της συμφωνίας, δραστηριοποιούμενος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ήταν ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος είχε αρχίσει την καριέρα του στην Goldman, και ο οποίος έχει προαχθεί τώρα για να διευθύνει το γραφείο διαχείρισης του ελληνικού χρέους της κυβέρνησης. Ο Λουκάς Παπαδήμος, που εγκαταστάθηκε ως πρωθυπουργός στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, ήταν ένας τεχνοκράτης που λειτουργούσε την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας εκείνη τη χρονική στιγμή.
Η Goldman λέει ότι η μείωση του χρέους που επιτεύχθηκε από τα swaps ήταν αμελητέα σε σχέση με τους κανόνες του ευρώ, αλλά εξέφρασε τη λύπη της για κάποιες συμφωνίες. Ο Gerald Corrigan, ένας συνεργάτης της Goldman που ήρθε στην τράπεζα μετά το πέρασμα του από υποκατάστημα της Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είπε σε μια βρετανική κοινοβουλευτική ακρόαση πέρυσι: "Είναι σαφές ότι εκ των υστέρων, με τα πρότυπα της διαφάνειας θα μπορούσε να ήταν και μάλλον θα έπρεπε να είναι υψηλότερη (η μείωση)."
Όταν το ζήτημα τέθηκε σε ακροάσεις επιβεβαίωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δουλειά του στην ΕΚΤ, ο κ. Draghi είπε ότι δεν είχε εμπλακεί στις συμφωνίες ανταλλαγής είτε στο Δημόσιο Ταμείο είτε στην Goldman.
Έχει αποδειχθεί ότι είναι αδύνατο να αμυνθεί για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις της ΕΕ όντως πρόκειται να χρεοκοπήσει, ζητώντας από τους πιστωτές να αναλάβουν ένα "εθελοντικό" κούρεμα του 50 % των ομολόγων της, αλλά η σημερινή συναίνεση στην ευρωζώνη είναι ότι οι πιστωτές των μεγαλύτερων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Αυτοί οι πιστωτές, φυσικά, είναι οι μεγάλες τράπεζες της ηπείρου, και πρόκειται για την υγιή λειτουργία τους που είναι το κύριο μέλημα της πολιτικής. Ο συνδυασμός των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από τις νέες τεχνοκρατικές κυβερνήσεις στην Αθήνα και τη Ρώμη και οι ηγέτες των άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, και τα κεφάλαια διάσωσης από το ΔΝΤ και το σε μεγάλο βαθμό εγγυημένο από τη Γερμανία Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όλα μπορούν να ανιχνευθούν σε αυτή την ομοφωνία.
"Οι πρώην συνάδελφοι μου στο ΔΝΤ τρέχουν γύρω από την προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις διασώσεις των € 1.5 - € 4 τρις, αλλά τι σημαίνει αυτό;" σχολιάζει ο Simon Johnson. "Αυτό σημαίνει διάσωση των πιστωτών 100 %. Είναι μια άλλη διάσωση των τραπεζών, όπως και το 2008: Ο μηχανισμός είναι διαφορετικός, δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει στο επίπεδο εθνών και όχι σε επίπεδο τράπεζας, αλλά η λογική είναι η ίδια."
Τόσο σίγουρη είναι η οικονομική ελίτ ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διασωθούν, που μερικοί ποντάρουν στοιχήματα στο ότι οι εταιρείες στοιχηματίζουν επίσης σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ο Jon Corzine, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, επέστρεψε στην Wall Street πέρυσι μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην πολιτική και πήρε τον έλεγχο μιας ιστορικής εταιρείας που ονομάζεται MF Global. Τοποθέτησε ένα στοίχημα $ 6 δισ. με χρήματα της επιχείρησης ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα δεν θα χρεωκοπήσουν.
Όταν το στοίχημα αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, οι πελάτες και οι εμπορικοί εταίροι αποφάσισαν ότι ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο να κάνουν επιχειρήσεις με την MF Global και η εταιρεία κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες. Ήταν μία από τις δέκα μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι, εάν η Ιταλία σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της, οι πιστώτριες τράπεζες θα μπορούσαν να γίνουν αφερέγγυες.  Η Goldman Sachs, η οποία έχει εγγράψει πάνω από $ 2 τρις ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιοσέβαστου ποσού για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης, δεν θα διαφύγει αλώβητη, ειδικά εάν κάποια από τα $ 2 τρις ασφάλισης που έχει αγοράσει για την εν λόγω ασφάλιση αποδειχθούν ότι είναι μιας τράπεζας που έχει υποχωρήσει. Καμία τράπεζα - και κυρίως όχι το «καλαμάρι βαμπίρ» - δε μπορεί να ξεμπερδέψει εύκολα τα πλοκάμια της από τα πλοκάμια των συναδέλφων της. Αυτό είναι το σκεπτικό για τις διασώσεις και την λιτότητα, ο λόγος που γινόμαστε όλο και περισσότερο Goldman, και όχι λιγότερο. Η εναλλακτική λύση είναι μια δεύτερη οικονομική κρίση, μια δεύτερη οικονομική κατάρρευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)