Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Παράβολα σε ηλεκτρονική μορφή έχει ετοιμάσει η ΓΓΠΣ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Προς απόσυρση οδεύουν τα γνωστά χάρτινα παράβολα του δημοσίου. Πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στα πρότυπα της πολύ πετυχημένης «αποϋλοποίησης» των τελών κυκλοφορίας.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την παροχή της νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικής προμήθειας παραβόλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών της ΓΓΠΣ, η υπηρεσία αναμένεται να «βγει στον αέρα» έως το τέλος Μαρτίου γλιτώνοντας τους φορολογούμενους από ταλαιπωρία και το δημόσιο από σημαντικό κόστος εκτύπωσης και διαχείρισης του υφιστάμενου συστήματος των παραβόλων.

Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι, χωρίς να απαιτείται να είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet, θα εισέρχονται στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Εκεί θα επιλέγουν την υπηρεσία προμήθειας και πληρωμής παραβόλων. Στη συνέχεια θα επιλέγουν το είδος του παραβόλου που επιθυμούν να αποκτήσουν και θα πληροφορούνται το ακριβές κόστος για την προμήθειά του.  Το σύστημα θα παράγει έναν μοναδικό κωδικό πληρωμής. Με αυτόν τον κωδικό ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει το κόστος του παραβόλου σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα ενώ θα είναι εφικτή και η πληρωμή του μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών, όπως είναι τα ΑΤΜ και τα δίκτυα ιντερνετικής τραπεζικής (web banking). Παράλληλα θα είναι εφικτή η πληρωμή του παραβόλου και με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Ο φορολογούμενος θα προσκομίζει το παράβολο που θα παράγει το σύστημα της ΓΓΠΣ στην αρμόδια υπηρεσία (π.χ. διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, υπουργείο Ανάπτυξης για συμμετοχή σε προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ κα) και η τελευταία θα έχει μέσω άλλη εφαρμογής στο taxis τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ότι το παράβολο έχει πληρωθεί.

Από το νέο σύστημα διάθεση των παραβόλων αναμένεται να υπάρξει μεγάλος όφελος για την ελληνική οικονομία, τους φορολογούμενους και το δημόσιο. Τα παράβολα που εκτυπώνονται και διακινούνται σε χειρόγραφη μορφή ανέρχονται κάθε χρόνο σε μερικά εκατομμύρια ευρώ ενώ μόνο για την εκτύπωσή τους υπολογίζεται ότι δαπανώνται κάθε χρόνο περίπου 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, για την προμήθειά τους οι φορολογούμενοι επισκέπτονται πολύ συχνά τις εφορίες επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη λειτουργία τους.

Εκτός από την προμήθεια των παραβόλων με ηλεκτρονική μορφή πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν την εφορία για την πραγματοποίηση κάποιας πληρωμής. Όλοι οι βεβαιωμένοι φόροι θα μπορούν να εξοφλούνται μέσω τραπεζών απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους από τις εφορίες οι οποίοι θα μπορούν να διατεθούν για το βασικό έργο των φορολογικών αρχών, δηλαδή τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.


spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή: capital.gr

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
αργά αλλά σταθερά μας επιβάλουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον πλήρη έλεγχο της προσωπικής  και της οικονομικής ζωής μας, Δημιουργούν την εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά μέσα, κάρτες κλπ. αφού σκοπεύουν στην επιβολή της αχρήματης εποχής. Η ελευθερία μας χάνεται επειδή ανεχόμαστε την προπαγάνδα, σε λίγο δεν θα μπορεί να είναι τίποτα αναστρέψιμο κι ας είναι παράλογο, παράνομο και καταχρηστικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)