Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλος αδελφός του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις


Του Σπύρου Δημητρέλη

"
Μεγάλο αδελφό" για τις καταθέσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σκoπεύει να δημιουργήσει ένα Μητρώο Καταθετών προκειμένου οι ελεγκτές του να πληροφορούνται με το πάτημα μερικών πλήκτρων στον υπολογιστή τα καταθετικά υπόλοιπα όσων ελέγχονται  αλλά και τη γενικότερη πορεία των καταθέσεών  τους (αύξηση ή μείωση). Για το θέμα πιέζει και η Ομάδα Δράσης του Χ. Ράιχενμπαχ που θεωρεί το μέτρο ως ακρογωνιαίο λίθο για την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων και την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στις συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Oμάδας Δράσης το θέμα της δημιουργίας του Μητρώου Καταθετών στο ΣΔΟΕ αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι το αργότερο έως το τέλος του έτους να έχει δημιουργηθεί η σχετική βάση δεδομένων.

Το ΣΔΟΕ κάνοντας χρήση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει αποστείλει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 5.000 αιτήματα προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ισάριθμων φορολογούμενων στους οποίους διενεργεί φορολογικό έλεγχο πόθεν έσχες. Ωστόσο, έχουν επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί έντονα παράπονα από κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή των στοιχείων από τις τράπεζες καθώς και για την παροχή τους από ορισμένες τράπεζες με μορφή που δυσκολεύει πολύ το φορολογικό έλεγχο (π.χ. μεγάλες χειρόγραφες καταστάσεις με κινήσεις λογαριασμών, μη αξιοποιήσιμα στοιχεία). Να σημειωθεί ότι στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπάρχουν τράπεζες που καθυστερούν έως και έξι μήνες για να δώσουν τα στοιχεία καταθέσεων των πελατών τους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν αποκρούσει  αυτήν την κριτική σημειώνοντας ότι η ανταπόκρισή τους στα αιτήματα του ΣΔΟΕ είναι άμεση στο μέτρο του εφικτού με δεδομένο  και ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατακόρυφα ο αριθμός των αιτημάτων για άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια μέσω και νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να αποκτούν γνώση της τραπεζικής εικόνας όσων ελέγχονται (πλήρης άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών κ.ά.) ο αριθμός των αιτημάτων για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης των τραπεζικών δεδομένων το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί τη δημιουργία Μητρώου Καταθετών στο ΣΔΟΕ. Επί της ουσίας, όταν θα λειτουργήσει το Μητρώο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μπορούν, αφού εξασφαλίσουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις εισαγγελικές αρχές, να πληροφορηθούν σε άμεσο χρόνο τα στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων κάθε ελεγχόμενου. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας που θα ενημερώνεται από τις τράπεζες αναφορικά με τις τραπεζικές κινήσεις των φορολογούμενων. Σε αυτή την βάση δεδομένων θα έχει πρόσβαση το ΣΔΟΕ.

Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων γίνεται ως εξής. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταγράφουν όλα τα ποσά που εισέρχονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου για ένα συγκεκριμένο έτος και τα οποία προέρχονται από καταθέσεις μετρητών από τρία πρόσωπα καθώς και μεταφορές ποσών από λογαριασμούς τρίτων. Από αυτό προκύπτει η καθαρή αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων του ελεγχόμενου. Στη συνέχεια οι ελεγκτές προστρέχουν στη φορολογική δήλωση που υπέβαλε ο φορολογούμενος για το συγκεκριμένο έτος. Εφόσον το εισόδημα που δήλωσε είναι χαμηλότερο από την αύξηση των τραπεζικών του καταθέσεων τότε για τη διαφορά αυτή φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το συγκεκριμένο έτος (φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 45%).


Πηγή:www.capital.gr




 Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Δεν είναι η φοροδιαφυγή που προσπαθούν να μειώσουν, αλλά το φακέλωμα του Ελληνικού λαού. Αυτή η τακτική έρχεται σε σύγκρουση με διεθνείς κανονισμούς και το Σύνταγμα της Ελλάδας που προστατεύουν την ατομική ζωή του πολίτη, διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα. Το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τις τράπεζες έχουν σκοπό να μας φακελώσουν και να μας ελέγχουν. Διαφημίζουν μάλιστα την χρήση χρεωστικών καρτών σαν να είναι μετρητά. Αποσύρεται τις οικονομίες σας από τις τράπεζες και μην χρησιμοποιείται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, επειδή με αυτές θα χάσουμε το  πολυτιμότερο αγαθό: την ελευθερία μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)