Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο άνθρωπος που ζει και εργάζεται ακούραστα μαζί με μας και που καθ’ όλο αυτό το διάστημα έχει σταθεί πάντοτε κοντά στο λαό, μάλιστα και σε δύσκολες στιγμές όπως την περίοδο 1997 - 1999, βοηθώντας με αγάπη και αυτοθυσία όχι μόνο τους ορθοδόξους, αλλά όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης μιας σκληρής εθνικιστικής επίθεσης τόσο από τον αλβανικό τύπο όσο και από μερίδα της αλβανικής πολιτικής τάξης.

Το Γραφείο Τύπου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας μέσω δελτίου τύπου απαντά στην ανθελληνική εφημερίδα «SHEKULLI» ... για την διαστρεβλωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην "ΝΕΤ" ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος. Διαβάστε παρακάτω την απάντηση:

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση σε άρθρο σας της 30/12/2012
Προς εφημερίδα ΣΕΚΟΥΛΙ

Αξιότιμοι κύριοι,
Στην εφημερίδα σας «Σέκουλι», της Κυριακής, 30.12.2012, στην 1η σελίδα (και συνέχεια στην 4η-5η), επιχειρείται μια διαστρεβλωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης, βάζοντας στο λόγο του Αρχιεπισκόπου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, Μακαριωτάτου κ. κ. Αναστασίου, φράσεις που δεν έχει πει ποτέ. Συγκεκριμένα γράφεται: «Ο Γιανουλάτος: «οι αλβανοί με απειλούν, η Ελλάδα να αντιδράσει… Τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο να μισούν την Ελλάδα» κλπ. Πρόκειται για καθαρή διαστρέβλωση της αλήθειας. Η μετάφραση της συνέντευξης που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην Ελληνική κρατική Τηλεόραση «ΝΕΤ», που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα «Σέκουλι», με σκοπίμως επιλεγμένες συντομεύσεις, εμπεριέχει πολλές ελλείψεις, θεληματικές ασυνεννοησίες και επανειλημμένως επιλέγονται φράσεις εκτός του πλαισίου που ειπώθηκαν. Και ο τίτλος της εκπομπής διαστρεβλώνεται γράφοντας τον «Προσωπικότητες», όταν στην πραγματικότητα είναι «Προσωπικά»… Αλλά, ούτε έστω σ’ αυτή την ανακριβή μετάφραση του γνησίου, στην ελληνική δεν υπάρχουν καθόλου η φράση που χρησιμοποιεί ο Λισιέν Μπασκούρτι» « Στην Αλβανία στα παιδιά και τη νέα γενιά στα σχολεία τους διδάσκεται να μισούν την Ελλάδα και τους έλληνες».

Ο κ. Λισιέν Μπασκούρτι σε άρθρο του σχετικό με την εν λόγω συνέντευξη, υπό τον τίτλο «Η διαθρησκευτική αρμονία, πλούτος του αλβανικού έθνους», στηρίζει τις απόψεις του σ’ αυτή την κατασκευασμένη φράση. Αφού ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό για τους ακαδημαϊκούς και διπλωματικούς του τίτλους, διατείνεται να δώσει μια διάλεξη επιστημονικής και εκκλησιαστικής δεοντολογίας στον Αρχιεπίσκοπό μας, ο οποίος καθώς είναι γνωστό, υπήρξε διακεκριμένος καθηγητής και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έχει τιμηθεί με διδακτορικούς τίτλους «honoris causa» στη φιλοσοφία και τη θεολογία από πολλά πανεπιστήμια διαφόρων χωρών.

Επίσης και η φράση «Οι Αλβανοί και η Αλβανία αισθάνονται ικανοποίηση που η Ελλάδα έχει βυθιστεί στην κρίση», δεν εμπεριέχεται στην συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου. Σε ότι αφορά στην άλλη πρόταση, ότι «Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό πώληση», τούτα είναι λόγια του Προέδρου του Κόμματός του, όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα «ΣΚΙΠ», στις 5 Νοεμβρίου 2012. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπαχίου γράφει: η Ελλάδα είναι… «μια χώρα που έχει βγει σε πώληση».

Στη συνέχεια ο κ. Λισιέν Μπασκούρτι παρουσιάζει διαφοροποιημένη μια άλλη πρόταση της συνέντευξης, ότι «όλοι οι έλληνες, όπου και να είναι, ειδικά όμως αυτοί στην Ελλάδα, θα πρέπει να γυρίσουν στη μνήμη του της ιστορία τους, διότι την έχουν ξεχάσει και κοιμούνται ». Και προσθέτει, με τρόπο εντελώς αυθαίρετο, ότι πριν ειπωθεί αυτή η πρόταση, υπονοούνταν «η Αλβανία», η οποία σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, «απειλεί με θέσεις του παρελθόντος». Στην εν λόγω συνέντευξη, η άποψη αυτή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, η οποία μάλιστα ειπώθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο (σ’ αυτό της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα), δεν έχει καμιά σχέση με την Αλβανία. Αναφέρεται στην υποχρέωση που έχουν οι έλληνες να θυμούνται την ιστορία τους και να επιστρατεύσουν όλες τους τις δυνάμεις και αρετές, της αμοιβαίας βοήθειας ο ένας προς τον άλλο, της απλότητας και της αυτοθυσίας.

Είναι περίεργο ότι ο Λισιέν Μπασκούρτι, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει ως διπλωμάτης, διαβάζει τη φράση αυτή ως «αναβίωση του μίσους ανάμεσα στον αλβανικό και τον ελληνικό λαό». Σε ένα άλλο σημείο εκείνος προσθέτει ότι «θα ήθελα ώστε η σεβασμιώτητά του να συνέβαλε στην βελτίωση και όχι την επιδείνωση των σχέσεων γειτονίας μεταξύ των δύο λαών» κλπ… Είναι γνωστό διεθνώς ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, για περισσότερα από είκοσι χρόνια έχει παραδώσει δεκάδες συνεντεύξεις και ομιλίες και προσπαθεί αδιάκοπα για τη φιλία των δύο λαών, για την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας, καλής και αμοιβαίας συνεννόησης. Γι’ αυτό και πέραν των άλλων, έχει εκλεγεί Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκείας και Ειρήνης «Οι Θρησκείες για την Ειρήνη», του πλέον σημαντικού διαθρησκευτικού οργανισμού στον κόσμο, με έδρα στη Νέα Υόρκη, διαπιστευμένου στον ΟΗΕ, όπου είναι μέλη όλες οι θρησκείες του κόσμου.

Άλλο τόσο, ο κ. καθηγητής προσθέτει την ακατάλληλη και άλλο τόσο προσβλητική παρατήρηση, ότι δήθεν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος «τρώει το ψωμί του αλβανικού λαού». Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος δεν συντηρείται με μέσα που προέρχονται απ’ την Αλβανία. Έχει τη σύνταξή του απ’ την εποχή που ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απεναντίας, όχι μόνο δεν «τρώει το ψωμί του αλβανικού λαού», αλλά καθ’ όλα αυτά το 21 χρόνια, με τις πρωτοβουλίες και δράσεις του, έχει συμβάλει ώστε να έρθουν στην Αλβανία, πολλά εκατομμύρια Ευρώ. Μ’ αυτές τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της αγροτικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, έχει βοηθήσει και συνεχίζει να το πράττει χιλιάδες αλβανικές οικογένειες ώστε να έχουν μια όσο πιο αξιοπρεπή ζωή. Είναι περίεργο το γεγονός πως μπορεί να υπάρχουν τόσες πολλές ανακρίβειες, συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις από ένα διανοούμενο σε ένα τόσο σύντομο κείμενο!

Σε ότι αφορά στην είδηση που επισημαίνεται στην κορυφή του άρθρου σας: «Ο Αρχιεπίσκοπος, προβλήματα με την υγεία. Πάσχει από καρκίνο», ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε στη συνέντευξη του και αυτή την υπόθεση μόνο και μόνο για να δώσει δύναμη σε όσους αντιμετωπίζουν δύσκολα προβλήματα υγείας. Το 2005, διαγνώστηκε με καρκίνο θυρεοειδούς, αλλά κατόπιν επιτυχημένης χειρουργικής επέμβασης, ιάνθηκε πλήρως και όλοι γνωρίζουμε ότι συνεχίζει να εργάζεται και να είναι αρκετά δραστήριος εντός και εκτός της χώρας, με μια πλούσια δημιουργικότητα.

Ο κ. Λισιέν Μπασκούρτι, στο τέλος του άρθρου , παρέχει εγγύηση ότι «η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, δεν έχει ποτέ απειλήσει με καμιά μορφή και τρόπο τον Αναστάσιο Γιανουλάτο». Είναι πολύ περίεργο το γεγονός πως ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, δεν γνωρίζει την επίσημη επιστολή που η συγκεκριμένη πολιτική δύναμη απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 17 Δεκεμβρίου 2012, «Να αποσυρθεί το Παράσημο «Σκεντέρμπεης» απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Γιανουλάτο» (Το Παράσημο αυτό δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο με την επιχειρηματολογία «Για την πολύτιμη συμβολή και τη δραστηριότητα στην ανάσταση της πνευματικής πίστεως και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, για την αναστήλωση των λατρευτικών ιδρυμάτων, καθώς και τον παραπέρα εμπλουτισμό της διαθρησκευτικής αρμονίας, ανοχής και συμβίωσης του αλβανικού λαού»). Μετά την παράθεση πολλών συκοφαντιών και κατηγοριών για αντισυνταγματική και αντιαλβανική συμπεριφορά από πλευράς του Αρχιεπισκόπου, η επίσημη αυτή επιστολή της ΕΣ καταλήγει με τα λόγια:

«Έχει φτάσει ο καιρός να πούμε στον Αναστάσιο Γιανουλάτο: φύγε ειρηνικά απ’ την Αλβανία. Ολοκλήρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής σου όσο πιο μακριά απ’ χώρα αυτή» κλπ. Ακριβώς η επιστολή αυτή της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας είδε μεγάλη δημοσίευση εντός και εκτός της χώρας καθώς και δημιούργησε την γνωστή πλέον σε όλους μας αναστάτωση. Μετά απ’ αυτό, 42 κληρικοί της Αρχιεπισκοπής (επίσκοποι, ιερείς και διάκονοι) δημοσίευσαν μια απάντηση ξεκάθαρη και εξαντλητική, στην οποία μεταξύ των άλλων επισημαίνεται:

«Όσοι γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, μεταξύ τους και εμείς οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, όλοι μας αλβανοί πολίτες, που τον παρακολουθούμε από κοντά και που συνεργαζόμαστε μαζί του όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην Αλβανία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ξεδιάντροπες αναφορές σας είναι προϊόν μιας άρρωστης φαντασίας, εντελώς αβάσιμες, απολύτως άδικες και αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας…

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, έχει 20 χρόνια που ζει και εργάζεται ακούραστα μαζί με μας. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα έχει σταθεί πάντοτε κοντά στο λαό, μάλιστα και σε δύσκολες στιγμές (1997, 1999), βοηθώντας με αγάπη και αυτοθυσία όχι μόνο τους ορθοδόξους, αλλά όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Είναι γνωστό πολύ καλά, όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και διεθνώς, η έκτακτη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την πλήρη ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και την σημαντικότερη άνθηση που έχει γνωρίσει στην ιστορία της η Εκκλησία της Αλβανίας. Ταυτοχρόνως είναι γνωστή η συμβολή τούτη και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και πολιτισμού, καθώς και το έτος 1999, όταν με πρωτοβουλία του, κινητοποίησε χριστιανικούς διεθνείς οργανισμούς για να βοηθηθούν 33.000 κοσοβάροι πρόσφυγες.

Μόνο όσοι έχουν τυφλωθεί απ’ το φανατισμό δεν μπορούν να βλέπουν αυτά τα πράγματα. Αλλά το τιτάνιο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου δεν μπορεί να γκρεμιστεί με προσβλητικά λόγια, με προπαρασκευασμένα ψεύδη, αστήριχτες υποψίες και συκοφαντικές κατηγορίες. Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδων αλβανών ορθοδόξων και άλλων ουδέτερων πολιτών, που από κοντά παρακολουθούμε το έργο του, γνωρίζουμε πολύ καλά την πραγματικότητα».

Ξεπερνούν και τα όρια του γελοίου, όταν άνθρωποι χωρίς καμιά απολύτως σχέση με την Ορθοδοξία, αλλά και γνωστοί πολέμιοι της, εμφανίζονται ως προστάτες των αλβανών ορθοδόξων και ως γνώστες της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ορθοδοξίας μάλιστα, προβαίνουν και σε συμπεράσματα για ζητήματα Κανονικού Εκκλησιαστικού Δικαίου. Φτάνουν έως εκεί ώστε να αναλαμβάνουν να δώσουν και συμβουλές στους χριστιανούς Ορθόδοξους για το ποια θα πρέπει να είναι η εκκλησιαστική τους ηγεσία. Εμείς οι αλβανοί κληρικοί και εκατοντάδες χιλιάδων ορθόδοξοι πιστοί, αλβανοί υπήκοοι, που ακολουθούμε πιστά τον αρχηγό μας, δεν είμαστε ούτε αφελείς και ούτε λιγότερο πατριώτες».

Ελπίσουμε, ώστε όντας συνεπείς με την αρχή της αντικειμενικότητας, θα δημοσιεύσετε τη παρούσα απάντηση στην εφημερίδα σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)