Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Mπαράκ λεφτά--υπάρχουν Ομπάμα

Ναπολέων Λιναρδάτος

O Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται το οριακό φαβορί των αυριανών εκλογών. Στο δρόμο προς τις εκλογές έχει χρησιμοποιήσει αυτό που στην Ελλάδα είναι γνωστό ως «λεφτά υπάρχουν.»

Για πολλούς Έλληνες οι ΗΠΑ είναι η γη του αχαλίνωτου καπιταλισμού. Τίποτα δεν θα μπορούσε πιο μακριά από την πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ βασικά είναι μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες και παρεμβατικότητα. Μπορεί να μην είναι Γαλλία αλλά σίγουρα κινείται στα επίπεδα της Ισπανίας. Όπως έγραψε ο Arthur Brooks στην Wall Street Journal, οι κρατικές δαπάνες στις ΗΠΑ είναι στο 36% του ΑΕΠ, κάτι που είναι πολύ κοντά στα νούμερα της Ισπανίας, ενώ το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι στο 68% του ΑΕΠ, στις ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει στο 103%.

Αλλά οι ομοιότητες με την Ευρώπη δεν σταματούν εκεί. Για κάθε ένα δολάριο που ξοδεύει το αμερικάνικο ομοσπονδιακό κράτος σχεδόν τα 40 σεντς τα δανείζεται. Το κρατικό έλλειμμα κινείται στα επίπεδα του 10% επί του ΑΕΠ, δηλαδή όπως η Ελλάδα λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι ΗΠΑ προσθέτουν περισσότερο από 1 τρις δολάρια στο χρέος τους. Πριν από μερικές εβδομάδες οι κοινωνικές δαπάνες του κράτους ξεπέρασαν σε ετήσια βάση το 1 τρις δολάρια. Η πλειοψηφία των αμερικάνικων νοικοκυριών λαμβάνει κάποιο είδος κοινωνικής βοήθειας. Ταυτόχρονα τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε και τις μελλοντικές υποχρεώσεις του αμερικανικού κράτους (συντάξεις και υγεία) που παραμένουν ακάλυπτες. Αυτό το ποσό με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει τα 100 τρις δολάρια. Σ’ αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται τα τρισεκατομμύρια των ακάλυπτων υποχρεώσεων για τις οποίες είναι υπεύθυνες οι πολιτείες.
Η Mary Meeker ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι είναι «σε μια παράλληλη πορεία με την General Motors πριν από την πτώχευση της.»

Το πόσο ευρωπαϊκές είναι οι ΗΠΑ το αποδεικνύει και ο θλιβερός απολογισμός της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Ομπάμα έχει την χειρότερη ανάκαμψη των τελευταίων 70 ετών. Ένα από τα χειρότερα ρεκόρ στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Την περαιτέρω κρατικοποίηση του συστήματος υγείας που θα προσθέσει επιπλέον τρισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος και τα εκατοντάδες δις χαμένα στην πράσινη “ανάπτυξη” και τα κρατικά προγράμματα τόνωσης της οικονομίας.

Όπως και σε όλες τις άλλες χώρες έτσι και στις ΗΠΑ ο κρατισμός απέτυχε. Η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 7,9%, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί απλά για κάθε Αμερικανό που βρήκε δουλειά έξι έχουν βγει από την αγορά εργασίας. Αν τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας ήταν τα ίδια τώρα με αυτά του 2009 η ανεργία θα ήταν κοντά στο 12%. Ποσοστό απίστευτο για τα αμερικανικά δεδομένα. Η ανάπτυξη κινείται γύρω στο 2% και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 171,000. Επί Reagan η ανάπτυξη την ίδια περίοδο έτρεχε μεταξύ 7% και 9%, ενώ ο μέσος όρος δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν 300,000 τον μήνα, όταν ο αμερικάνικος πληθυσμός ήταν μικρότερος κατά 90 εκατομμύρια από ότι είναι σήμερα.

Παρ΄όλα αυτά ο Ομπάμα θεωρείτε το οριακό φαβορί σ’ αυτές τις εκλογές. Κάποια στιγμή οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι η Αμερική δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της - αυτή η στιγμή όμως δεν έχει έρθει ακόμα. Μέχρι να έρθει, πολιτικοί σαν τον Ομπάμα θα μπορούν να χρεώνουν το αύριο για να εξαγοράσουν τους ψήφους του σήμερα, γιατί απλούστατα λεφτά υπάρχουν.  

Εστάλη από Ναπολέων Λιναρδάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)