Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

«Πόλεμος» κυβερνήσεων κατά της Google

Αυξάνονται οι αιτήσεις αφαίρεσης περιεχομένου από διάφορα κράτη

Ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αιτήσεων αφαίρεσης περιεχομένου από κυβερνήσεις χωρών έλαβε η Google μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρόκειται για τις λεγόμενες αιτήσεις «takedown», που ζητούν την αφαίρεση συγκεκριμένου περιεχομένου από τις υπηρεσίες και τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

Συνολικά η Google έλαβε 1.791 αιτήσεις, αριθμός κατά 89% αυξημένος από το πρώτο εξάμηνο του 2012. Εκτός αυτού η απότομη αυτή αύξηση θεωρείται τουλάχιστον ασυνήθιστη αφού από το 2009, όταν η εταιρεία ξεκίνησε να αποκαλύπτει τέτοιου είδους στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων takedown σπάνια ξεπερνούσε τις 1.000 έως 1.200 το εξάμηνο.

Μεγάλο μέρος αυτών των αιτήσεων προέρχονται από την Τουρκία, η οποία έφτασε τις 501 αιτήσεις. Σύμφωνα με τη Google, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε να αφαιρεθούν εκατοντάδες βίντεο στο YouTube και αναρτήσεις σε blogs τα οποία επέκριναν την κυβέρνηση και τη χώρα. Η Google συμμορφώθηκε με το 45% των αιτήσεων.

Μετά την Τουρκία οι χώρες με τις περισσότερες παρόμοιες αιτήσεις είναι οι ΗΠΑ με 273 αιτήσεις, η Γερμανία με 247, η Βραζιλία με 191, και το Ηνωμένο Βασίλειο με 97. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Quartz, η Google πραγματοποίησε το 45% αυτών των αιτήσεων, χωρίς όμως να είναι γνωστό σε ποιες χώρες επικεντρώθηκε.

Η Google αποκάλυψε ακόμα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους δέχτηκε συνολικά 20.938 αιτήσεις δεδομένων χρηστών από κυβερνήσεις χωρών, αριθμός κατά 35% αυξημένος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.



Φαίνεται πως τέτοιου είδους αιτήσεις αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό από το 2009, με πρώτη στη «λίστα» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέστειλε στη Google 7.969 αιτήσεις. Η Google με τη σειρά της ανταποκρίθηκε στο 90% αυτών.

Στις υπόλοιπες χώρες ο αριθμός αιτήσεων δεδομένων αλλά και η ανταπόκριση της εταιρείας κυμαίνεται σε χαμηλότερα, αλλά σχετικά υψηλά πλαίσια. Συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Ηνωμένου βασιλείου απέστειλαν 2.319, 1.566 και 1.425 αιτήσεις αντίστοιχα. 
 http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)