Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τουρκική (ειδική) Οικονομική Ζώνη έκαναν την Θράκη!


thrakiΣε οικονομικό προτεκτοράτο της, με τις ευλογίες του αμερικανού παράγοντα μετατρέπει την Δυτική Θράκη η Άγκυρα. Ήδη, εκτός από την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω διαφόρων επενδυτικών σχημάτων από τα οποία αποκρύπτεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους, άρχισε η διάθεση τουρκικών προϊόντων σε πολύ προσιτές τιμές στα σούπερ-μάρκετ της περιοχής. Παρατηρήθηκε μάλιστα το φαινόμενο τα περισσότερα είδη σίτισης και ένδυσης, να είναι κατά πολύ φθηνότερα από την Κωνσταντινούπολη.

Οι ακρίτες μας έχουν κάθε λόγο να είναι ανάστατοι, αφού τα υποκαταστήματα της τούρκικης τράπεζας Ziraat σε Ξάνθη και Κομοτηνή δανείζουν με επιτόκιο 3%, εκτός από μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνδέεται άμεσα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος χώρας και την ΜΙΤ, στην εξαγορά χρεών από πολίτες και επιχειρηματίες και των δύο κοινοτήτων. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα δάνεια χορηγούνται αφειδώς, χωρίς να εφαρμόζονται τα κριτήρια ασφάλειας που προβλέπει το παγκόσμιο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, πολλοί μουσουλμάνοι, έχοντας στη διάθεσή τους άφθονο χρήμα, αγοράζουν περιουσίες Ελλήνων, χωρίς να δικαιολογείται η προέλευση των χιλιάδων ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, την ύπαρξη σχεδίου αφελληνισμού της περιοχής, τις συχνές συναντήσεις που έχει τον τελευταίο χρόνο με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας, ο Αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη. Η δραστηριότητα του τελευταίου, μόνο διπλωματική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού όλες οι επαφές του κατά τις πυκνές επισκέψεις του στην Θράκη, εξαντλούνται σε πρόσωπα που διατηρού στενές επαφές με το τουρκικό προξενείο, όπως το φόρουμ των μουσουλμάνων φοιτητών.

Η κινητικότητά του είναι, δε, τόσο έντονη, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρμόδιων ελληνικών αρχών, αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα έχει συναντήσεις με μειονοτικούς, κυρίως στο ξενοδοχείο Arcadia, στην πόλη της Κομοτηνής, όπου συνηθίζει να διαμένει όταν περιοδεύει (γιατί περί αυτού πρόκειται) την περιοχή. Αν και ο ίδιος δημοσίως όταν ερωτήθη από Έλληνα επιχειρηματία για το όψιμο ενδιαφέρον του για την Θράκη, έχει απαντήσει ότι σχετίζεται με τη δημιουργία της Νέας Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) συνολικής έκτασης 650.000 τμ που σχεδιάζεται στο τρίγωνο των συνόρων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αμερικάνικης εταιρείας Lemma International Inc, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η εν λόγω εταιρεία που έχει έδρα την Μινεάπολη των ΗΠΑ, φαίνεται πως είναι τουρκικών συμφερόντων και ιδρύθηκε μόνο και μόνο για να διεισδύσει στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Το μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο των γειτόνων μας εξυπηρετεί και η πρόεδρος του λεγόμενου οικονομικού φόρουμ της Θράκης, Κατερίνα Καραγιάνη. Ένα πρόσωπο που σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, διαδραματίζει "περίεργο" ρόλο. Η κ. Καραγιάννη δεν είναι μία τυχαία γυναίκα, αφού σχετίζεται άμεσα με την οικογένεια Παπανδρέου, ενώ διατηρεί άριστες επαφές με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο ρόλος του τελευταίου στην περιοχή κρίνεται ως αμφιλεγόμενος, αφού στις 9 Απριλίου του 2012, με την ιδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία ανανεώνεται η άδεια της "Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΒΖΟΕ). Πρόκειται, όπως παρατηρούσαν στον "ΕΚ" στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δήμων που τα όριά τους βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης ΕΟΖ, για πρόβα τζενεράλε προκειμένου να τουρκοποιηθούν και οι τρεις νομοί της Δυτικής Θράκης. Και αυτό γιατί ο κανονισμός των ΕΟΖ προβλέπει ότι οι περιοχές αυτές λειτουργούν επιχειρηματικά και εργασιακά, ανεξάρτητα από τις κείμενες νομοθεσίες των χωρών από τις οποίες περιβάλλονται.

Οι προαναφερόμενοι παράγοντες, οι οποίοι είναι καλά ενημερωμένοι, υποστηρίζουν ότι οι οποίες επενδύσεις γίνουν στη συγκεκριμένη ζώνη θα προέρχονται από μουσουλμανικά κεφάλαια, με προκάλυμμα την Deutsche Bank. Μόνο σύμπτωση δεν αποτελεί, πάντως, το γεγονός ότι η κ. Καραγιάννη διετέλεσε επί σειρά ετών στενή συνεργάτιδα του διευθύνονται συμβούλου της DB Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει επισκεφτεί την περιοχή, ανεπισήμως πάντοτε. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το συνάλλαγμα που υποτίθεται ότι εισάγουν οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης που εργάζονται στην Γερμανία, κάτι που δεν δικαιολογείται από τις παλαιότερες καταθέσεις τους και την γενικότερη οικονομική κρίση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι πάμφτωχοι, μέχρι πρότινος, μουσουλμάνοι μετανάστες στην χώρα της Άνγκελα Μέρκελ, έχουν αποκτήσει σημαντικές ακίνητες περιουσίες, ενώ συμμετέχουν ενεργά σε εταιρείες που αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Όπως σημείωναν μέλη των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών Βιοτεχνιών και Εμπόρων των δυο νομών, μέχρι το 2015 η αγορά θα έχει περάσει στα χέρια των παραπάνω, που φυσικά θα προσλάμβάνουν μόνο ομόθρησκούς τους για υπαλλήλους.

Από την προσοχή τους δεν διέλαθε και το γεγονός ότι έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις μεικτών κλιμακίων επιχειρηματιών από την Τουρκία και την Γερμανία, χωρίς να ενημερωθούν οι τοπικές επαγγελματικές ενώσεις. "Έρχονται συνοδευόμενοι από πράκτορες του τουρκικού προξενείου, περιοδεύουν στην περιοχή και εμάς δεν μας υπολογίζουν καν", τονίζουν χαρακτηριστικά. Όπως φαίνεται η – οικονομική προς το παρόν – εισβολή των Τούρκων στην Θράκη συνεχίζεται με την τουλάχιστον "περίεργη" ανοχή του υδροκέφαλου και αντεθνικού κράτους των Αθηνών.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφ. "Ελεύθερος Κόσμος" της 28ης Οκτωβρίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)