Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ειρ. Κισσάβου απόφαση υπ. αριθμ. 38/2012: Μηδενική καταβολή δόσεων για υπερχρεωμένη δανειολήπτρια


Με δεδομένο ότι η αιτούσα έμεινε άνεργη και το μοναδικό εισόδημά της είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ύψους 545 ευρώ, καθίσταται σαφές ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τα τραπεζικά ιδρύματα, αν συνυπολογισθεί μάλιστα ότι στις δαπάνες της αιτούσας περιλαμβάνεται και η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των δύο ανήλικων τέκνων της.
Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω δεδομένα, την απάλλαξε πλήρως από την καταβολή δόσεων, ενώ παράλληλα εξαίρεσε από την εκποίηση την κύρια κατοικία της, η οποία αποτελεί και το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο χωρίς μάλιστα να λάβει υπ’ όψη το ετήσιο εισόδημα του συζύγου της, το οποίο ανέρχεται στα 7.100,50 ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου, κ. Μπαρτζώκη, ο οποίος είχε αναλάβει το χειρισμό της υπόθεσης και τη δικαστική εκπροσώπηση της δανειολήπτριας, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη απόφαση στην Ελλάδα που προσδιορίζει μηδενικές καταβολές για τόσο υψηλό ποσό χρέους ενώ επισημαίνει ότι το δικαστήριο στάθηκε στα εισοδηματικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την αιτούσα και όχι στα περιουσιακά της.
Ο ίδιος θέλησε μάλιστα να ευχαριστήσει τους Έλληνες Ειρηνοδίκες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τη ratio του νόμου και τις κοινωνικοοικονομικές του προεκτάσεις.
Τέλος, να επισημανθεί ότι η απόφαση είναι προσωρινή, καθώς σύμφωνα με το ν. 3869/2010, σε περίπτωση μηδενικής καταβολής, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να επανεξετάζει τα εισοδήματα του υπερχρεωμένου για πιθανή θετική μεταβολή. Εν προκειμένω, το δικαστήριο θα αξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα της υπόθεσης σε 11 μήνες.
Ειρ. Κισσάβου απόφαση υπ. αριθμ. 38/2012
 Μηδενική καταβολή δόσεων για υπερχρεωμένη δανειολήπτρια με συνολικές οφειλές 335.000 ευρώ
http://www.lawnet.gr/news/dikaiosi-anergis-daneioliptrias-apo-to-eirinodikeio-kissabou–27945.html

ΣΧΟΛΙΟ: καθίσταται σαφές ότι όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τα τραπεζικά ιδρύματα, δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί ούτε στις “υποχρεώσεις” του προς το  κράτος. Έτσι δεν είναι ;;; Συνεπώς παράνομα γίνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής χαρατσιών και λιπών “υποχρεώσεων”.  Έπειτα, αυτονόητο είναι ότι μηδενική θα έπρεπε να είναι και η δόση υπερχρεωμένου κράτους. 

Από το: http://justiceforgreece.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)