Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ανθεί στα Βαλκάνια η πώληση οργάνων του σώματος (Αφιέρωμα:εμπόριο οργάνων)

«Είμαι υγιής, δεν έχω κάποια κληρονομική ασθένεια, η ομάδα αίματος μου είναι 0+. Προσφέρω το νεφρό μου έναντι οικονομικού αντιτίμου», γράφει μια αγγελία

Picture 0 for Ανθεί στα Βαλκάνια η πώληση οργάνων του σώματος

Μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η πώληση οργάνων του σώματος, παρά τη δια νόμου απαγόρευσή της. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αύξηση της εμπορίας οργάνων, καθώς τόσο οικογένειες όσο και μεμονωμένα άτομα αγωνίζονται να βάλουν τρόφιμα στο τραπέζι τους.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή επιλέγουν αυτή την οδό. Οι online μικρές αγγελίες είναι γεμάτες με διαφημίσεις για μέρη του σώματος προς πώληση: «Είμαι υγιής, δεν έχω κάποια κληρονομική ασθένεια, η ομάδα αίματος μου είναι 0+. Προσφέρω το νεφρό μου έναντι οικονομικού αντιτίμου», γράφει μια αγγελία σε βοσνιακή πύλη ειδήσεων που δημοσιεύτηκε από τον Ν.Σ., 33 ετών, στο τέλος του Ιουνίου.
«Αν πουλήσω το νεφρό μου θα κάνω μια επένδυση για το μέλλον μου. Δεν εργάζομαι, η σύζυγός μου επίσης δεν εργάζεται και έχουμε ένα μικρό παιδί. Με αυτά τα χρήματα, μπορώ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή», είπε στους Southeast European Times, που πραγματοποίησαν και την έρευνα. 
Η ιστορία του σίγουρα δεν είναι μοναδική. Στις περισσότερες διαφημίσεις, οι άνθρωποι δηλώνουν τις οικονομικές δυσκολίες ως τον κύριο λόγο για την πώληση μερών του σώματος. 
Η εφημερίδα The New York Times έφερε το θέμα της παράνομης εμπορίας οργάνων στο προσκήνιο, με τη δημοσίευση ενός άρθρου σχετικά με τη μετάβαση της αγοράς από την Άπω Ανατολή και τη Νότια Αμερική προς την Ευρώπη, ειδικά τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Ελλάδα (;) και τη Μολδαβία.
Αν και οι αρχές σε κάθε χώρα αρνούνται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της παράνομης μεταμόσχευσης οργάνων, κανείς δεν αρνείται ότι οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν αλλού για να χειρουργηθούν.
«Είναι πιθανόν ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό προκειμένου να συναντήσουν τον αγοραστή και να κάνουν εκεί τη χειρουργική επέμβαση, αλλά στη Σερβία είναι αδύνατο, λόγω της νομοθεσίας και λόγω των ιατρικών, τεχνολογικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών», δήλωσε στους SETimes η κ. Ντανίτσα Μιχαήλοβιτς, της Διεύθυνσης Βιοϊατρικής του Υπουργείου Υγείας.
Στη Σερβία, η πώληση οργάνων τιμωρείται με φυλάκιση έως και δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το παράνομο εμπόριο νεφρών επεκτείνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, και έχει αυξηθεί σε μια μαύρη αγορά με περίπου 10.000 επιχειρήσεις που αφορούν την αγορά ανθρωπίνων οργάνων, (μία ανά ώρα). 
Τα Η.Ε. εκτιμούν ότι το 5% έως 10% των μεταμοσχεύσεων νεφρών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα εμπορίας οργάνων.
Το Κοσσυφοπέδιο απέκτησε κακή φήμη μετά την ανακάλυψη ενός κυκλώματος διακίνησης οργάνων πριν από μερικά χρόνια. Επτά Κοσοβάροι, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε αυτό το εμπόριο βρίσκονται σε δίκη, διότι δελέαζαν τους ανθρώπους από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες για να έλθουν στην Πρίστινα, με ψεύτικες υποσχέσεις πληρωμών μέχρι και 15.000 ευρώ. 
Ο Ίζετ Λούμποντερ, πολίτης του Μαυροβουνίου, συνελήφθη στα τέλη του περασμένου χρόνου για οργάνωση εμπορίου οργάνων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Η αγορά και πώληση οργάνων είναι μεγάλη επιχείρηση στην φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, τη Μολδαβία. Είναι βασικός προμηθευτής στον κόσμο της εμπορίας οργάνων, καθώς τα νεφρά της Μολδαβίας είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη. 
Σύμφωνα με την ΜΚΟ Renal Foundation, η οποία καταπολεμά τη διακίνηση οργάνων στη Μολδαβία, ένα νεφρό κοστίζει 1.500 έως 5.000 ευρώ.
Πέρυσι, Ρουμάνοι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ένα δίκτυο πωλητών και αγοραστών οργάνων μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα υγείας και ορισμένων κορυφαίων νοσοκομείων. Η τιμή ενός νεφρού της Ρουμανίας είναι περίπου 13.000 ευρώ.
Φυσικά, δεν πιστεύουν όλοι πως το εμπόριο οργάνων θα πρέπει να είναι παράνομο. Ο κ. Ντιούκαν Ντ., 60 ετών, από την Ποντγκόριτσα, νεφροπαθής, επειδή η λίστα αναμονής ήταν τεράστια και οι προοπτικές για την επιβίωσή του μέχρι να βρεθεί δότης ήταν τραγικές, τον έστειλαν στην Ινδία το 2000. Εκεί, αγόρασε ένα νεφρό και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. «Χρωστάω τη ζωή μου σ’ εκείνον τον τύπο», είπε στους SETimes ο Ντιούκαν.
Ενώ το παράνομο εμπόριο οργάνων ανθεί, υπάρχει έλλειψη νόμιμων οργάνων. Το Συμβουλίου Υγείας της Ολλανδίας εκτιμά ότι περίπου 95.000 άτομα περιμένουν στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση νεφρού και ακόμη 65.000 στην Ευρώπη. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι ανταποκρίνονται μόνο στο 10% της παγκόσμιας ζήτησης για όργανα.
Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)