Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μηνυτήρια αναφορά για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης


Μηνητήρια αναφορά για την εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης κατέθεσε διαχειριστής πολυκατοικίας, ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.
Ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης, πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., σημειώνει στην αναφορά του, ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των υψηλών τιμών του, “θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους, καθώς επίσης θα αναγκαστούν σε ακραίες και επικίνδυνες λύσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές) για την θέρμανσή τους θέτοντας σε κίνδυνο την ιδικήν τους ζωή και των συνοίκων τους”.
Όπως υποστηρίζει, η “αυθαίρετη υπερφορολόγηση” του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αποτελεί βασικό αγαθό, σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία, δημιουργεί “συνθήκες κοινού κινδύνου και έκθεσης”, κάτι που αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα.
Διαβάστε από το directnews.gr ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:
anafora_petrelaio1ι,
anafora_petrelaio2
anafora_petrelaio3
anafora_petrelaio4
anafora_petrelaio5
http://directnews.gr/greece/19330-mhnuthria-anafora-gia-thn-timh-tou-petrelaiou-thermanshs.html
Σχόλιο : έγινε και στο παρελθόν μια μήνυση για τις τιμές και είχε επιτυχία 
Το Νέο ΙΝΚΑ σας γνωστοποιεί και επισημαίνει προς κάθε ενδιαφερόμενο τα ακόλουθα:

Α. Πετρελαιοειδή
Η, από 13/10/2008, μήνυσή μας για τις τιμές των πετρελαιοειδών έχει προκαλέσει την Εισαγγελική έρευνα και την μείωση των τιμών τους. Όμως, παρά τις μειώσεις, οι τιμές τους εξακολουθούν να είναι αναντίστοιχες και υψηλές. Για τον λόγο αυτό, είναι έτοιμη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά, με επιπλέον στοιχεία που αφορούν την πορεία της τιμής κατά τις τελευταίες εβδομάδες και το συνολικό επίπεδό τους.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης οι τιμές είναι αδικαιολόγητα ψηλές και η συγκριτική μελέτη των στοιχείων δείχνει καταφανώς ότι πωλείται πανάκριβα. Η μηνυτήρια αναφορά και για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι επίσης έτοιμη.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία του να μειώσουν άμεσα τις τιμές σε επίπεδα λογικά και μη αισχροκερδή.
Δίδουμε στην δημοσιότητα κάποια στοιχεία για να εννοήσουν πρακτικά οι καταναλωτές το τι συμβαίνει, ζητώντας απαντήσεις από τους υπεύθυνους.

Την 6/11/2008, το πετρέλαιο θέρμανσης εξήλθε από τα διυλιστήρια με τιμή 475,06 ανά τόνο και η αμόλυβδη βενζίνη με τιμή 326,76 Ευρώ ανά τόνο. Διαφορά τιμής 149 περίπου Ευρώ !!!, ποιος ο λόγος; ποια η αναλογία με το παρελθόν ; ποια η αιτιολογία της τεράστιας διαφοράς ; γιατί η διαφορά τιμής αυξάνει συνεχώς;

Ασύμμετρη είναι και η διαφοροποίηση των τιμών που προκύπτει από την σύγκριση : Στις 23/10/2008, η τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης ήταν 364,04 Ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με σήμερα κατά 37,28 Ευρώ ή 10,2 % – μήπως την είδατε ; ). Την ίδια ημέρα, στις 23/10/2008 η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 480,72 Ευρώ. Συνεπώς, η αντίστοιχη μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με σήμερα, ήταν της τάξεως μόλις των 5,66 Ευρώ ή 1,01% !!!. 10% μείωση η τιμή της αμόλυβδης – 1% του πετρελαίου θέρμανσης.
Αυτά, για να μην γίνει λόγος για το ποιοι απορροφούν την μείωση της βενζίνης, ούτε περαιτέρω συγκριτική αναφορά στην διαφορά τιμής βενζίνης, τιμής πετρελαίου και στο αν και πως η διαφορά αυτή αυξάνει περιέργως.

Ας ανατρέξουμε τώρα σε κάποια στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης των αρχών Δεκεμβρίου 2006, όταν το βαρέλι πετρελαίου είχε 64,24 δολάρια Η.Π.Α. (8/12/2006 πίνακας Υπουργείου) ήτοι 48,6 Ευρώ. Σήμερα, το ίδιο πετρέλαιο (Brent) έχει τιμή 58 δολάρια, δηλ. 45,4 Ευρώ (φθηνότερο σήμερα κατά 3,2 Ευρώ) . Το εντυπωσιακό είναι ότι τότε (8/12/2006), με ακριβότερη την 1η ύλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,56 Ευρώ το λίτρο !!!. Σήμερα και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τότε ήταν φθηνό, γιατί είναι περίπου 20% ακριβότερο; Υπάρχει αληθινή και πειστική αιτιολογία στους πολίτες ; και μην αρχίσουν κάποιοι τις δικαιολογίες με την αποθείωση και την αύξηση του Ε.Φ.Κ. κατά 0,003 Ευρώ ανά λίτρο. Αυτά τα έχουμε όλα μελετήσει…

Κύριοι των επιχειρήσεων, «ελέγχοντες» και «ελεγχόμενοι» μειώστε άμεσα τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και την βενζίνη.

Β. Με το, από 29/10/2008, δελτίο τύπου θίξαμε το ζήτημα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.Από την δημοσιοποίηση του δελτίου τύπου και μετά οι πολιτικοί χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν πλέον αυτή την ορολογία μας. Δυστυχώς χρησιμοποιούν μόνο αυτή. Αναμένουμε τις οριστικές προτάσεις του κ. Υπουργού Οικονομίας και όχι μόνο φήμες ή σκέψεις, για να τοποθετηθούμε επ’ αυτών. Είναι σαφές ότι οι τράπεζες και η διαμεσολάβηση δεν αποτελούν πραγματική οικονομία.

Όσο για την κατανάλωση και τους καταναλωτές δεν έχουμε δει τίποτα ουσιαστικό. Η μεταφορά τεραστίων κονδυλίων από το σύνολο της κοινωνικής βάσης προς επικουρικούς παράγοντες της οικονομίας όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιτείνει και διευρύνει τα αδιέξοδα και τα κοινωνικά χάσματα. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει πραγματικές δυνατότητες πραγματικής ανάπτυξης, στους πολίτες καταναλωτές, σε αυτούς που συγκροτούν τον πραγματικό κοινωνικό ιστό και τάζει απροσδιόριστες και ανεπαρκείς ελεημοσύνες, ας φροντίσει τουλάχιστον να μην αφαιρεί από τα ελάχιστα που έχουν.

Εμείς σαν κίνημα της κοινωνίας θα κινηθούμε έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουμε τους πολίτες για όσα συμβαίνουν, να απαγορεύσουμε και να αποτρέψουμε νέες επιθέσεις εις βάρος τους και να προτείνουμε.

Όσα προτείναμε βεβαίως ισχύουν και θα τα επαναφέρουμε τακτικά, προσθέτουμε όμως και κάτι άμεσο και έκτακτο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες των περιόδων που έρχονται στο επίπεδο της κοινωνίας και της κατανάλωσης και για αποφευχθεί κάθε αισχροκέρδεια:

Απαγόρευση αύξησης των τιμών όλων των αγαθών, των τιμολογίων υπηρεσιών και των μισθωμάτων για ένα έτος. Να καταγραφούν οι τιμές και να μην επιτραπεί καμία αύξηση (έστω και με την έννοια της ακυρότητας αυτής).
http://newinka.wordpress.com/category/ΤΙΜΕΣ-ΚΑΥΣΙΜΩΝ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)