Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΕ απαιτεί συγκέντρωση των εξουσιών

Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να υπογράψουν δεσμευτικά συμβόλαια με τις Βρυξέλλες, τη δέσμευση τους για λεπτομερή φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της ΕΕ που θα αυξήσει τον έλεγχο του μπλοκ πάνω στις εθνικές οικονομικές πολιτικές.
Η διάταξη αυτή, που περιλαμβάνεται στην έκθεση και διανεμήθηκε στις χώρες της ΕΕ πριν από την Σύνοδο Κορυφής αυτού του μήνα, θα απαιτούσε από όλα τα 17 μέλη της ευρωζώνης να υπογράψουν για τα είδη των εγκεκριμένων προγραμμάτων των Βρυξελλών για την πολιτική και τα χρονοδιαγράμματα που τώρα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μόνο με τις χώρες διάσωσης.
Εάν εγκριθεί, το σχέδιο θα μπορούσε να βοηθήσει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Γερμανίας για αυστηρότερο έλεγχο των οικονομιών των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία και η Γαλλία που έχουν ένα μικτό ρεκόρ στην οικονομική μεταρρύθμιση.
Οι προτάσεις, όπως θεωρούν οι Financial Times, αντικατοπτρίζουν πόσο πολύ οι ηγέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι πρέπει να επανεξετάσουν την ευρωζώνη με μία πιο συγκεντρωτική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πρόκειται για μια αλλαγή που πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι θα απαιτήσει τη σύναψη μιας χονδρικής μεταβολής των συνθηκών της ΕΕ.
Το σχέδιο είναι η πρώτη ομοβροντία σε μία προσδοκώμενη πάλη για το πώς να δώσουν τώρα εξουσίες στην ευρωζώνη που προορίζονταν για τα εθνικά υπουργεία οικονομικών. Σε συνδυασμό με το επικείμενο σχέδιο από τον José Manuel Barroso, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις τροποποιήσεις της Συνθήκης, απειλεί ένα νέο γύρο συζητήσεων πάνω στο πόση κυριαρχία οι εθνικές κυβερνήσεις θα παραχωρούσαν σε ένα υπερεθνικό όργανο.
Μεταξύ των πιο φιλόδοξων προτάσεων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο, μέρος μιας προσπάθειας του Herman Van Rompuy, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την οικονομική ένωση της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του έτους, είναι η δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις χώρες που αγωνίζονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει υποστήριξη για έναν τέτοιο πολυεθνικό προϋπολογισμό ως έναν τρόπο για τη συγκέντρωση των εθνικών πόρων, χωρίς να καταφεύγουν σε αλληλασφάλιση δημόσιου χρέους.
Ο Pierre Moscovici, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, πρότεινε τον περασμένο μήνα ότι ο κοινός προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του μπλοκ.
Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε προ-συνομιλίες της συνόδου κορυφής, δήλωσαν, ενώ υπήρχε αυξανόμενος ενθουσιασμός για έναν κοινό προϋπολογισμό μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών μελών, ότι δεν υπήρχε κοινή άποψη για το πώς θα πρέπει να χρηματοδοτείται ή να χρησιμοποιηθεί.
«Φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση σχετικά με την πνευματική ιδέα, αλλά όχι για τις λεπτομέρειες’, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Το έγγραφο είναι επίσης πιθανό να αναβιώσει τη συζήτηση για μια "Ευρώπη δύο ταχυτήτων", με τα 17 μέλη της ευρωζώνης να κατευθύνονται προς ένα στενότερο οικονομικό συντονισμό, ενώ τα 10 «αουτσάιντερ» που βρίσκονται εκτός ζώνης ευρώ να βρουν το ρόλο τους στη νέα ένωση.
Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη σχεδίαση προειδοποίησαν ότι οι συστάσεις αποσκοπούν στην τόνωση της συζήτησης μεταξύ των ηγετών του μπλοκ. Κάθε πρόταση αναφέρεται ως ένα μέτρο που θα "εξεταστεί".
Όμως, το σχέδιο του κ. Van Rompuy έρχεται αφού έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του τον περασμένο μήνα ταξιδεύοντας προς τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης για να ζητήσει τις ιδέες των εθνικών ηγετών σε μια πορεία προς τα εμπρός, με την έννοια ότι το σχέδιο περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα μέτρα υποστηριζόμενα από πολλούς εξ αυτών.
Το σχέδιο προσπαθεί να διατηρεί ένα γρήγορο ρυθμό για την ένωση τραπεζών της ευρωζώνης, προτρέποντας τους νομοθέτες να "επιταχύνουν τις εργασίες" για τη δημιουργία μίας ενιαίας αρχής τραπεζικής εποπτείας "ως θέμα προτεραιότητας από το τέλος του έτους" – μια άμεση επίπληξη στο Βερολίνο, το οποίο προσπάθησε να επιβραδύνει τη διαδικασία.


Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
αφού απέτυχε η νομισματική ένωση, προωθούν τώρα την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε ένα "υπερεθνικό όργανο", σε ένα παγκόσμιο ελεγκτή των οικονομικών κάθε κράτους. Βρισκόμαστε στην αρχή της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής και στην συνέχεια Παγκόσμιας διακυβέρνησης. Κύριος στόχος ο έλεγχος των οικονομικών και κατά επέκταση ο έλεγχος των λαών και της προσωπικής ζωής του καθενός μας. 
Τώρα η Ε.Ε. δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, μας έβαλαν μέσα με τα ψέματα, μας εξουσιάζουν με την ψεύτικη οικονομική κρίση, μετέτρεψαν τα λεφτά μας σε άχρηστα ομόλογα, μας εξοντώνουν οικονομικά καθώς και πνευματικά.
Για αυτό λέμε:
 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ- ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ 
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)