Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σενάρια εμπορίας οργάνων προκαλούν πανικό (Αφιέρωμα:εμπόριο οργάνων)

Αναστάτωση και στην Αιτωλ/νία, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν προκαλέσει φήμες για «κύκλωμα εμπορίας οργάνων» που απαγάγει μικρά παιδιά! Τα σενάρια, οδήγησαν τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σε ανακοίνωση
Η συγκεκριμένη «είδηση» κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και από στόμα σε στόμα με πολλές παραλλαγές και σε γενικές γραμμές γίνεται λόγος για λευκό βαν, ή παλιό ασθενοφόρο, στο οποίο επιβαίνουν άνδρες που απαγάγουν μικρά παιδιά, η παιδιά ρομά, με σκοπό να τους αφαιρέσουν όργανα και να τα εμπορευτούν!
Τα σενάρια αυτά, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και στην Αιτωλ/νία, έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε διάφορες περιοχές, αφού συντηρούνται μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αναπαράγονται και από διάφορα blog, που δεν έχουν και ιδιαίτερο πρόβλημα στο να δημοσιεύουν «αμάσητο» ότι μαθαίνουν. Μάλιστα blog της Βόνιτσας, αναπαρήγαγε χθες το θέμα, συντηρώντας έτσι στην αναστάτωση, ενώ οι φήμες αυτές είναι πολύ έντονες και στο Αγρίνιο.
Το φανταστικό αυτό ζήτημα, άγνωστο από πού έχει ξεκινήσει, φαίνεται πως απασχολεί και άλλες περιοχές της χώρας, αφού οδήγησε τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην έκδοση ανακοίνωσης
H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ E.O.M.
Συγκεκριμένα, πρακτικά και επιστημονικά αδύνατη είναι η λήψη οργάνων, με σκοπό την «εμπορία, ύστερα από απαγωγή ή εγκληματική ενέργεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, υπό τις συνθήκες αυτές, να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση» υπογραμμίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με αφορμή αναρτήσεις σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες ιστοσελίδες, για υποτιθέμενες απαγωγές και εγκληματικές ενέργειες, με σκοπό την «εμπορία ανθρωπίνων οργάνων».

Ο οργανισμός διευκρινίζει ότι ως «εμπόριο οργάνων» νοείται η αγοραπωλησία οργάνων, με την οικειοθελή παραχώρηση οργάνου από ζωντανό δότη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα σε κράτη, όπου το νομικό τους πλαίσιο δεν την απαγορεύει ρητά.

Ο ΕΟΜ υπογραμμίζει ότι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ κρούσμα μεταμόσχευσης οργάνου, προερχόμενου από εμπόριο οργάνων σώματος.

Αυτό διότι στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις, είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη, πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημοσίων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στην ανακοίνωση του, ο ΕΟΜ εξηγεί ότι οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μέσα από τη συνεχή συνεργασία ενός δικτύου φορέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου τα νοσοκομεία των δοτών, οι μονάδες μεταμόσχευσης των ληπτών, τα εργαστήρια που ελέγχουν την ιστοσυμβατότητα, η κατανομή με βάση την Εθνική Λίστα και η μεταφορά των μοσχευμάτων με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, γίνονται υπό τον συνεχή έλεγχο και συντονισμό του ΕΟΜ, που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Η εμπορία οργάνων στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι παράνομη, επισημαίνει ο ΕΟΜ και εξηγεί ότι η νομοθεσία απαγορεύει ρητά κάθε είδους οικονομικό ή άλλο αντάλλαγμα στον δότη ή στην οικογένειά του ή στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό που συμμετέχει, ενώ απαγορεύεται ακόμη και η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας, με σκοπό την ανταλλαγή.

(Με πληροφορίες από το zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)