Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΡΑΕ: Μια ρυθμιστική αρχή που λειτουργεί

Με καίριες αποφάσεις, οι οποίες πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές προς την ΔΕΗ, "χτίζει" τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η ΡΑΕ.
Η ρυθμιστική αρχή, που έχει την αρμοδιότητα της να επιλύει και διαφορές μεταξύ παρόχων, αλλά και μεταξύ των πελατών της ΔΕΗ και της δημόσιας επιχείρησης, δικαίωσε μετά την Αλουμίνιον και την ΛΑΡΚΟ, ορίζοντας προσωρινή για το ηλεκτρικό που αγοράζει μεταλλουργία νικελίου από τη ΔΕΗ. Και από κει και πέρα, στέλνει το θέμα στην διαιτησία για οριστική λύση.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η πρώτη απόφαση της αρχής υπέρ πελάτη υψηλής τάσης, εν προκείμενω της Χαλυβουργίας. Η ΡΑΕ θα κληθεί να αποφανθεί και για άλλες υποθέσεις που αφορούν στις σχέσεις της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς πελάτες της, καθώς όπως έχει προαναγγείλει εδώ και πολλούς μήνες η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕ), μέλη της οποίας είναι πάνω από 15 κορυφαίες βιομηχανίες της χώρας, και άλλοι καταναλωτές υψηλής τάσης σκοπεύουν να κινηθούν κατά της ΔΕΗ διεκδικώντας το δικαίωμά τους να παραμείνουν λειτουργικές. 
Οι κανόνες στην αγορά έχουν αλλάξει, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές και η θέση των πρώην μονοπωλίων επαναπροσδιορίζεται σε αυτόν τον νέο χάρτη. Επειδή όμως, η μετάβαση στις ανταγωνιστικές αγορές δεν γίνεται εύκολα, κυρίως από τα μονοπώλια όπως είναι η ΔΕΗ, που εξακολουθούν εν πολλοίς να απολαμβάνουν προνόμια, ο ρόλος τη ΡΑΕ είναι καθοριστικός και για τη βιωσιμότητα όχι μόνο των ανταγωνιστών αλλά και των μεγάλων πελατών της ΔΕΗ.
Γι' αυτό και η ρυθμιστική αρχή στο σκεπτικό της απόφασής της υπέρ της ΛΑΡΚΟ υποστηρίζει ότι η τιμολόγηση του ηλεκτρικού που προμηθεύεται η ΛΑΡΚΟ από τη Δημόσια Επιχείρηση είναι απαγορευτικό για τη συνέχιση της λειτουργίας της, απειλώντας επί της ουσίας τη βιωσιμότητα της.
Η ΡΑΕ πρωτίστως αναγνωρίζει ότι η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτροπαραγωγή από εγχώριους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς πόρους. Το γεγονός αυτό την καθιστά το μοναδικό δυνητικό προμηθευτή στην Ελλάδα για την τροφοδότηση ηλεκτρικής ενέργειας βιομηχανιών με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της ΛΑΡΚΟ σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, και της προσδίδει τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων προμηθευτών που εκτίθενται, εκτός των άλλων, και στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που δημιουργούν οι απρόβλεπτες μεταβολές των διεθνών τιμών καυσίμων.
Ελευθερία Πολιτάκη
Αναγνώστρια

(Φωτογραφία από: http://energyin.gr/wp-content/uploads/2012/08/rae-logo111.png)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)