Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Δεν μας Τρομοκρατεί η Νέα Χούντα!

chalkidikiΠαρουσιάζουν την Λεηλασία και την Καταστροφή του Φυσικού και Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος σαν Ανάπτυξη!
Για την πρώτη φορά, από την εποχή της αμερικανοχούντας των συνταγματαρχών, στοιχειοθετείται κατηγορία για συμμετοχή σε κινητοποίηση!
Στις 9/9/2012 περίπου χίλιοι κάτοικοι της Χαλκιδικής, μαζί με αλληλέγγυους από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αθήνα ανέβηκαν στον Κάκαβο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία χρυσού της Eldorado. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ξεπέρασε κάθε όριο, με 13 κλούβες να κλείνουν την είσοδο στο Χοντρό Δέντρο και ένα ελικόπτερο να συντονίζει τις κινήσεις. Έλεγχοι και εξακριβώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε λεωφορεία και αυτοκίνητα που κατευθύνονταν στην κινητοποίηση στο ύψος των Πλανών. Οι δυνάμεις καταστολής, συνεπείς στο δόγμα της μηδενικής ανοχής, έπνιξαν τους διαδηλωτές με τη ρίψη εκατοντάδων χημικών και τραυμάτισαν πολλούς από αυτούς με ευθείες ρίψεις δακρυγόνων, στοχεύοντας στα κεφάλια τους. Αποτέλεσμα της μανίας τους ήταν να τεθεί σε κίνδυνο η όραση και η ακοή διαδηλωτών, να προκληθούν πάμπολλα εγκαύματα και ένας σύντροφός μας να υποστεί θλάση στον πνεύμονα και ρήξη σπλήνας.
Στο τέλος της κινητοποίησης, κατά τη διάρκεια της συντεταγμένης αποχώρησης των διαδηλωτών, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις δέκα ατόμων, εκ των οποίων τρεις από τη Μ. Παναγία κατηγορούνται για “συμμετοχή σε συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων”, χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την εποχή της χούντας που στοιχειοθετείται κατηγορία για συμμετοχή σε κινητοποίηση. Ένας ακόμα κάτοικος της Ιερισσού συνελήφθη καθώς κατά την επιστροφή από τη δουλειά του, συνάντησε τους διαδηλωτές στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν οι εκδικητικές συλλήψεις. Ο τελευταίος βαρύνεται με τις κατηγορίες “διατάραξη κοινής ειρήνης” και “στάση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης”.
Η αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες είναι αυτονόητη και αποτελεί μέρος του συνολικού αγώνα που δίνεται ενάντια στα μεταλλεία. Ενός αγώνα που πραγματώνεται από τις τοπικές κοινωνίες κάθε σημείου του πλανήτη, όπου αναπτύσσονται ή σχεδιάζονται εξορυκτικές δραστηριότητες, ενάντια στη λεηλασία και την εμπορευματοποίηση της φύσης που επιχειρείται από το κεφάλαιο και τους εκάστοτε κυβερνώντες. Εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες κρίσης, που οι ίδιοι προκάλεσαν, καταργούν εργασιακά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και υιοθετούν τακτικές μαστιγίου και καρότου για να παρουσιάσουν την καταστροφή ως ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή δημιουργώντας εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.
Δεν στεκόμαστε απλά αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους και διωκόμενους κάτοικους της ΒΑ Χαλκιδικής, αλλά ως Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού θεωρούμε ότι το ζήτημα των μεταλλείων καθώς και οι αγώνες ενάντια σε αυτά δεν αφορούν μόνο τους κάτοικους των άμεσα θιγόμενων περιοχών (Κιλκίς, Χαλκιδική, Έβρο), αλλά όλες και όλους μας. Μιλάμε σε πρώτο πρόσωπο, γιατί η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, δεν γνωρίζει τοπικά και εθνικά όρια.
Ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος αλλά γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μπάτσοι και δικαστές, προστατεύοντας και αυτοί τα συμφέροντα των αφεντικών τους, θα προσπαθήσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις με ευρεία καταστολή και ποινικές διώξεις, αλλά θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Την Πέμπτη 20/09/2012 στο δικαστήριο Πολυγύρου δικάζονται οι συλληφθέντες της πορείας. Θα είμαστε εκεί υπερασπιζόμενοι τους κοινούς μας αγώνες. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, αδιαφορώντας για το αν ο αγώνας μας κριθεί από τη δικαστική μαφία παράνομος ή νόμιμος, γιατί μας αρκεί ότι είναι δίκαιος.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΚΑΤΩ Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ
Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

chalkidikiΕπικών διαστάσεων φιάσκο της ΕΛΑΣ στις Σκουριές…
Αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου 2012 η δίκη των τεσσάρων κατοίκων Χαλκιδικής (3 από τη Μ. Παναγία κι ένας από την Ιερισσό) που συνελήφθησαν μετά τη μεγάλη διαδήλωση της Κυριακής στις Σκουριές. Μεγάλος αριθμός κατοίκων, κυρίως από τη Μ. Παναγία, πήγαν το πρωί στο δικαστήριο του Πολυγύρου για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους συμπολίτες τους. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες είναι οι εξής:
Δυο  κατηγορούνται για “συμμετοχή σε συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων”, χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Σημειωτέον ότι δεν συνελήφθησαν στο χώρο του συλλαλητηρίου, αλλά στο Προσκύνημα της Μ. Παναγίας. Μέσα στο χωριό τους.
Ο τρίτος “έφερε μετ’αυτού αυτοσχέδια σφεντόνα και αλιευτικό μαχαίρι”.
Ο κάτοικος Ιερισσού δεν ήταν καν στο συλλαλητήριο διότι εργάζεται σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης! Συνελήφθη στο μπλόκο της Αστυνομίας στο ΣΜΑ Ιερισσού (περιοχή “Γύφτισσα”), την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά του το απόγευμα, διότι “έφερε μετ’ αυτού πέτρες”. Δείτε και το βίντεο της σύλληψης όπου τα ΜΑΤ έχουν κάνει κλοιό γύρω από τον επικίνδυνο ύποπτο που τον έχουν πετάξει κάτω στην άσφαλτο, προφανώς για να “φυτέψουν” με τις ησυχία τους τις φονικές πέτρες.
Αυτές οι κατηγορίες μεταφράστηκαν στο κατηγορητήριο σε “διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης (κατά περίπτωση)”. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατηγορία της “συμμετοχής σε συλλαλητήριο” δεν έχει ακουστεί στην Ελλάδα από την εποχή της Χούντας, αλλά ως γνωστόν… η Χούντα ΔΕΝ τελείωσε το ’73. Όσο για την εξειδίκευση του αδικήματος σε“συμμετοχή σε συλλαλητήριο εναντίον των μεταλλείων“, έχουμε σίγουρα μια πανελλήνια και πιθανότατα παγκόσμια πρωτιά. Aνοιχά και απροκάλυπτα πλέον ο εχθρός μιας ιδιωτικής επένδυσης  βαφτίζεται “εχθρός του κράτους” και ποινικοποιείται η ίδια η  διαμαρτυρία, ακόμα και χωρίς άλλες “αξιόποινες” πράξεις.
Ένδεκα άτομα προσήχθησαν την Κυριακή το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου και μέχρι το βράδυ οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι δέκα θα αφήνονταν ελεύθεροι και θα απαγγέλονταν κατηγορίες μόνο στον έναν (“τον αλητάμπουρα που κράταγε σφεντόνα”, κατά το τραγούδι). Την Δευτέρα το πρωί το σκηνικό άλλαξε, φορτώθηκαν απίθανες κατηγορίες σε άσχετα άτομα και τελικά αντί του ενός παραπέμφθηκαν σε δίκη τέσσερις κάτοικοι.
Οι δυνάμεις καταστολής υπέστησαν την Κυριακή ένα φιάσκο επικών διαστάσεων. Από το πρωί υπήρχαν 13 διμοιρίες ΜΑΤ στο Χοντρό Δέντρο και  4 στις Σκουριές, κλούβες στο Γομάτι και στη διασταύρωση των Πλανών. Άλλες 3 διμοιρίες ΜΑΤ “προστατεύαν” το Στρατώνι, γιατί πάλι κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι “θα πάμε να το κάψουμε”... όπως “κάψαμε” και το Δημαρχείο της Ιερισσού στις 5 Αυγούστου προφανώς.
Το κονβόι των αυτοκινήτων από την Ιερισσό όμως ακολούθησε άλλη πορεία και αντί να περάσει από τη διασταύρωση των Πλανών και να κατευθυνθεί προς Χοντρό Δέντρο, έστριψε από τη “Γύφτισσα” και πήρε τον κατά πολύ μακρύτερο δρόμο που οδηγεί στη θέση “Οξάρες” – εκεί όπου γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά από το 2007. Βραχυκύκλωμα στην Αστυνομία…
chalkidikiΑφού απέτυχαν παταγωδώς να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολιτών στο βουνό, άρχισε ο  χημικός πόλεμος. Δακρυγόνα διασποράς, από αυτά που δεν χρησιμοποιούνται ούτε στις μεγάλες διαδηλώσεις της Αθήνας, με ειδικούς εκτοξευτήρες, έπεσαν σε απίστευτες ποσότητες. Οι πάνοπλοι ΜΑΤατζήδες έριχναν αδιακρίτως, πάνω στους ανθρώπους και πάνω στα ξερόχορτα του δάσους, προκαλώντας εγκαύματα και φωτιές.
Όταν έληξε το συλλαλητήριο και άρχισαν να κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα, τα σαΐνια της ΕΛΑΣ έκαναν την πολύ απλή σκέψη ότι “αφού από το ΣΜΑ (Γύφτισσα) ανέβηκαν, από το ΣΜΑ θα κατεβούν”. Διπλό μπλόκο στήθηκε στη διασταύρωση του ΣΜΑ ενώ δυο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ πετούσαν πάνω από την περιοχή για να διευκολύνουν την επιχείρηση σύλληψης των τρομοκρατών. Πάλι λάθος, νέο βραχυκύκλωμα στην ηγεσία των αστυνομικών δυνάμεων…
Από τη Γύφτισσα πέρασαν μόνο 2-3 αυτοκίνητα, το ένα εκ των οποίων με βουλευτές και το δεύτερο με συνεργείο δημοσιογράφων που νωρίτερα είχε δώσει απευθείας ανταπόκριση από τις Σκουριές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Καναδά. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφυγε από το βουνό από άλλους δρόμους και η αστυνομία που περίμενε στο ΣΜΑ έμεινε με άδεια χέρια… Είχαν όμως εντολές να κάνουν συλλήψεις κι έτσι άρχισαν να μαζεύουν στην κυριολεξία όποιον έβρισκαν μπροστά τους… το νεαρό που γυρνούσε από τη δουλειά του και δεν ήτανε καν στις Σκουριές… Μεγαλοπαναγιώτες που απλά καθόταν στο Προσκύνημα… και άλλους που αναγκάστηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους, αφού δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για να τους κρατήσουν.
chalkidiki“Θα ελεγχθούνε ΟΛΟΙ γιατί ο εμπρησμός είναι έγκλημα!” φώναζαν στο μπλόκο του ΣΜΑ οι αφηνιασμένοι ΜΑΤατζήδες που προφανώς είχαν εντολές να φορτώσουν σε κάποιον τις φωτιές που οι ίδιοι έβαλαν. Όμως ενοχοποιητικά στοιχεία δεν βρέθηκαν ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλά βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι φωτιές άναψαν από τα δακρυγόνα και οι διαδηλωτές έτρεχαν να τις σβήσουν. Από την πλευρά της εταιρείας διακινείται ένα “βίντεο-ντοκουμέντο”, που υποτίθεται ότι δείχνει “ρίψη βόμβας μολότωφ μέσα στο εργοτάξιο των Σκουριών”, μόνο που δε δείχνει τίποτα τέτοιο… Όμως οι εστίες φωτιάς στις παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα δεν είναι από μολότωφ.
Αφού τελικά δεν κατάφεραν να κατηγορήσουν κανέναν για τον εμπρησμό, περάσαμε στη δίκη προθέσεων… “βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλες τριάντα τέσσερις βόμβες μολότωφ, τις οποίες απέκρυψαν άγνωστοι στο σημείο Κεραίες των Σκουριών Χαλκιδικής, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν κατά των αστυνομικών δυνάμεων”, λέει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Κάτι μικροσκοπικές (thumbnail) αγνώστου προελεύσεως φωτογραφίες από κούτες με μολότωφ εμφανίστηκαν, πάλι στο μπλογκ της εταιρείας.  Μόνο που η πορεία δεν πέρασε ποτέ από το σημείο Κεραίες, που ήταν αστυνομοκρατούμενο και βρίσκεται από τη μεριά του Χοντρού Δέντρου, πολλά χιλιόμετρα μακριά…
Η ΕΛΑΣ γελοιοποιήθηκε πλήρως, στήνοντας μια τεράστια επιχείρηση-φιέστα σα να κυνηγούσε το Μπιν Λάντεν για να βρει τελικά… μια σφεντόνα και δυο πέτρες. Η ΕΛΑΣ που πληρώνεται με το αίμα του Ελληνικού λαού, προστατεύει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων/νταβατζήδων απέναντι στη θέληση της ίδιας της κοινωνίας. Και κάποιοι είναι τόσο ανόητοι που δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτον τον τρόπο βγάζουν ακόμα περισσότερο κόσμο στο δρόμο…
Την ερχόμενη Πέμπτη θα δικαστούν στον Πολύγυρο τέσσερις από εμάς που θα χρησιμοποιηθούν σαν εξιλαστήρια θύματα επειδή ο κ. Δένδιας θέλει να πατάξει την αντίδραση στα σχέδια των Μπόμπολα/Κούτρα/ELDORADO για τη Χαλκιδική.
Την Πέμπτη θα είμαστε όλοι εκεί για να δηλώσουμε ότι όλοι είμαστε ένοχοι του εγκλήματος της “συμμετοχής στο συλαλλητήριο ενάντια στα μεταλλεία”. Κι ας μας συλλάβουν όλους.
Οι φωτογραφίες είναι από την Πρωτοβουλία ενάντια στις Βλαπτικότητες (και μία από το @ypopto_mousi)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΘΕΜΑ ‘’ ΣΚΟΥΡΙΕΣ’’ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
chalkidikiΑς το πάρουν απόφαση η ELDORADO GOLD/ΑΚΤΩΡ και η Διοίκηση της Αστυνομίας/ΜΑΤ που την υπηρετούν. Τα συρματοπλέγματα οι μπάρες, οι ηλεκτρονικές συσκευές ‘’ανίχνευσης/εντοπισμού εισβολής’’ θα ξηλωθούν από τις ‘’Σκουριές’’. Ο στρατός των πληρωμένων κουκουλοφόρων και νεοπροσληφθέντων για διακοπές στο δάσος ‘’εργαζομένων’’ θα πάει στα σπίτια του. Το δάσος στις ‘’Σκουριές ‘’, τα δάση των 317.000 στρεμμάτων της ‘’μεταλλευτικής περιοχής’’ στη Β.Α. Χαλκιδική θα μείνουν Δημόσια και ανέπαφα.
Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, δώσαμε μια ακόμη σκληρή μάχη στο βουνό μας. Αντιμετωπίσαμε δύναμη 23 διμοιριών ΜΑΤ και δεκάδων ‘’έμφορτων’’ περιπολικών υποστηριζόμενη από δυο ελικόπτερα της Αστυνομίας. Χρησιμοποίησαν τόνους χημικών και βομβίδων. Πυροβολούσαν αλύπητα με σφαίρες απόκρουσης. Δεν μας σταμάτησαν. Κανείς δεν θα μας σταματήσει ποτέ. Θα ανεβαίνουμε στο βουνό μας ελεύθερα. Είναι ο τόπος μας. Οι υπόλογοι Υπουργοί των κυβερνήσεων των ‘’επενδυτών’’ ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ στις Επιχειρήσεις παροχής προστασίας των Καναδών και του Μπόμπολα. Ήταν οι συντάξεις και τα φάρμακα των Ελλήνων που ληστεύονται από την κυβέρνηση της Τρόικας για να πληρωθεί η προστασία των καταπατητών της Δημόσιας περιουσίας της Β.Α. Χαλκιδικής.
Στην αποχώρησή μας από το βουνό αργά το βράδυ της Κυριακής, τα ΜΑΤ και τα περιπολικά στήσαν μπλόκα στις εξόδους των δασικών δρόμων υπό την Αρχηγία του μόλις αναβαθμισμένου σε Ταξίαρχο για τις επιχειρήσεις προστασίας της ‘’Εταιρείας’’ Διοικητή Αστυνομίας Χαλκιδικής κ. Παπουτσή! Αυτοπροσώπως ο κ. Διοικητής προέβει στη σύλληψη στο προσκύνημα Μ. Παναγίας δυο νεαρών «επειδή διαδήλωναν κατά των Μεταλλείων». Ένας άσχετος με τις Σκουριές που γύρισε από τη δουλειά του σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης, συνελήφθει «φέρων αυτού πέτρες». Και ο τέταρτος συλληφθείς «έφερε μεθ’ εαυτού αυτοσχέδια… σφεντόνα».
Θα δικαστούν την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στον Πολύγυρο. Θα είμαστε όλοι εκεί «διαδηλώνοντας κατά των Μεταλλείων» για να μας συλλάβουν ΟΛΟΥΣ για αυτό το ιδιώνυμο ‘’έγκλημα’’.
Τα κανάλια της Χαλκιδικής δεν είδαν τίποτα. Όπως όλα τα χρόνια που το θέμα των Μεταλλείων Χρυσού συνταράσσει τη Χαλκιδική και την Ελλάδα, το SUPER και το ΧΤV δεν βλέπουν τίποτα και περιμένουν τα δωράκια τους κι αυτή τη φορά.
Τα ΜΜΕ ‘’Εθνικής Εμβέλειας’’ μας βάφτισαν «ακροαριστερά τάγματα εφόδου» (Καθημερινή), «αναρχικούς», «περιθωριακούς» και «τρομοκράτες». Είμαστε Πολίτες αυτής της χώρας κάθε πολιτικής απόχρωσης, οικογενειάρχες εργαζόμενοι και φορολογούμενοι με αναφαίρετο δικαίωμα να προστατέψουμε τη ζωή μας, τα παιδιά μας και τον Τόπο μας.
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
ΓΙΑΤΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΓΙΑΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
Αναρτήθηκε από Ενεργοί Πολίτες Δημοτικής Ενότητας Αρναίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)