Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»

O  Πολύγυρος  θα είναι ο επόμενος σταθμός του προσκυνήματος  της  θαυματουρτγού εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»  που έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χαλκιδικής. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Μητρόπολη Κασσανδρείας, η ΠΕριφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Πολυγύρου.

Η επίσημη υποδοχή της εικόνας θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου στην πλατεία Ηρώων Πολυγύρου ενώ θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή προς το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, επίσημη δοξολογία και προσκύνημα.  Την επομένη, 4 Νοεμβρίου θα γίνει η επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Η αναχώρηση της εικόνας θα γίνει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου. 

Από το: http://www.agioritikovima.gr/


Άξιον Εστί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Με τον όρο Άξιον Εστί αναφερόμαστε στην εικόνα της Παναγίας, της «εφέστιας προστάτιδας», του Αγίου Όρους. Με το ίδιο όνομα επίσης τιτλοφορήθηκε το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη Άξιον Εστί το 1949, το οποίο αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στο λαϊκό ορατόριο Άξιον Εστί.
Η εικόνα της Παναγίας, το «Άξιον Εστί», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών.
Επί της εικόνας αυτής έγιναν κατά καιρούς πλείστα πιστά αντίγραφα ανά ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε κάθε Μονή του Άθω. Εορτάζει με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα τη Δευτέρα του Πάσχα και στις 11 Ιουνίου σε ανάμνηση του κάτωθεν θαύματος, αρχή της φήμης της εικόνας και ως θαυματουργής.

http://el.wikipedia.org/wiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)