Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Στον αέρα οι δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα


Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Παράνομη η μείωση του μισθού στα 580 ευρώ

Στον αέρα βρίσκονται οι δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η νομοθεσία που θεσπίζει την απόλυση χωρίς προειδοποίηση μέχρι και ένα χρόνο μετά την πρόσληψη.

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση από την επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ο ειδικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομος, όπως και η πρόβλεψη για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Reuters η απόφαση βασίζεται σε προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων του δημόσιου τομέα και διαπιστώνει παραβίαση στη πρόβλεψη για απόλυση χωρίς προειδοποίηση μέχρι και ένα χρόνο μετά την πρόσληψη αλλά και στις προβλέψεις που οδηγούν στη μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω από 580 ευρώ.

Η απόφαση της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική ούτε μπορεί να επιβληθεί, αλλά μπορεί να εκθέσει ιδιαίτερα την Αθήνα. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πιθανή προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων.

Η επιτροπή κατέληξε στο ότι η δοκιμαστική περίοδος κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση για ένα χρόνο αντιβαίνει στη ρήτρα της Χάρτας για προειδοποίηση σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, το Συμβούλιο διαπιστώνει παραβίαση στη μείωση του βασικού μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα, κάτω από το όριο φτώχειας των 580 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)