Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Πόσο πάει το σώμα σου (με την έκπτωση);

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο οργάνων έχει μεταβληθεί σε μπίζνα δισεκατομμυρίων, αποφασίσαμε να μάθουμε πόσο πάει το μαλλί – και μαζί το νεφρό, το σπέρμα και όλα τα υπόλοιπα

Εννοείται πως δεν αποταθήκαμε σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ή στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (www.eom.gr), γιατί μάλλον θα είμαστε πολύ κοντά στο να δεχτούμε μήνυση για παράνομο εμπόριο. Λογικό και σωστό. Δε χρειάστηκε ωστόσο. Αρκούσε να πληκτρολογήσουμε τις λέξεις buy human organ στο Google για να πέσουμε πάνω σε μια ολόκληρη λίστα από 904.000 ιστοσελίδες! Κάποιες από αυτές μάλιστα αφορούν την πώληση υγρών και τμημάτων του σώματός μας χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα βλάβη της υγείας μας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δεν είναι άσχημα να ξέρεις τι «καβάτζες» άμεσης ρευστοποίησης έχεις επάνω σου. Αστειευόμαστε, εννοείται. Όμως οι παρακάτω περιπτώσεις δεν είναι για αστεία:
Αίμα
Στην Ελλάδα όσοι έχουμε πάει φαντάροι θυμόμαστε ακόμα με νοσταλγια τις θεόσταλτες άδειες αιμοδοσίας που είχαμε πάρει από τη μαμά πατρίδα δίνοντας το αίμα μας. Η αιμοδοσία είναι προαιρετική και εθελοντική. Το αίμα δεν πωλείται. Ωστόσο στο εξωτερικό υπάρχουν κλινικές, όπως π.χ στη Γερμανία, που πληρώνουν περίπου 25 Euro για μια φιάλη φρέσκο αίμα - όχι σαν αναψυκτικό για βρυκόλακες, εννοείται. Ωστόσο υπάρχει όριο στο πόσο αίμα μπορεί να δώσει κανείς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάλι, υπάρχουν περί τα 400 ιδιωτικά κέντρα αποθήκευσης πλάσματος τα οποία πληρώνουν την αιμοδοσία σε τιμές που παίζουν από 9 έως 35 δολλάρια. Ωστόσο αν διαθέτεις piercings, σκουλαρίκια οπουδήποτε ή τατουάζ, τότε θα πρέπει να εξεταστείς πρώτα. Όπως καταλαβαίνεις, με κάτι τέτοια η «αξία μεταπώλησής» του οργανισμού σου πέφτει κατακόρυφα.
Μυελός οστών
Στην Ελλάδα είναι τεράστια η ανάγκη και γίνεται σε συγκεκριμένα δημόσια κέντρα μεταμόσχευσης με γραπτή συγκατάθεση του δότη-εθελοντή, για τη σωτηρία ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο υπάρχει μια σειρά από αντικαρκινικά ινστιτούτα που πληρώνουν για κλινικές έρευνες τους δότες μυελού και λευκών αιμοσφαιρίων – και πληρώνουν καλά. Χαρακτηριστική περίπτωση το 2005, όταν κλινική στην Καλιφόρνια αποδείχτηκε πως πλήρωνε 200 δολλάρια σε κάθε φοιτητή που θα «πρόσφερε» 50 κ.εκ. μυελού από τα οστά της λεκάνης, ενώ για να αφαιρεθούν λευκά αιμοσφαίρια απαιτούνται 4ήμερη εισαγωγή στο νοσοκομείο και φυσικά η ταρίφα δεν ήταν η ίδια. Ανέβαινε στα 750 δολλάρια.
Νεφρά
Τα κινεζικά, ινδικά και πακιστανικά sites που πωλούν νεφρά είναι πάμπολλα και βέβαια καθόλου αξιόπιστα. Αυτό που είναι περισσότερο αξιόπιστο είναι οι αστυνομικές έρευνες. Σάλος σηκώθηκε τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύφθηκε σκάνδαλο παράνομου εμπορίου οργάνων που έφτανε μέχρι το Ισραήλ, προκαλώντας μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων και αποκαλύψεων: Παράνομοι μετανάστες από Ιορδανία και Παλαιστίνη που περνούσαν κρυφά τα σύνορα με το Ιράν για να τους αφαιρεθούν ζωτικά όργανα, Ιάπωνες που έκαναν το ίδιο στην Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη, το ΤΙΜΕ αποκάλυπτε τη μαύρη αγορά νεφρών στην Ινδία… αλλά μην πάμε μακριά. Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάρλα Ντελ Πόντε τρέχει και δε φτάνει με την Αλβανική μαφία, που επιδίδεται με ζήλο στο συγκεκριμένο εμπόριο από το 1994. Η μέση τιμή ενός νεφρού από «καλή πηγή» -ασφαλούς προέλευσης- φτάνει τα 150.000 δολλάρια. Αυτά θα δώσεις εσύ για να το αγοράσεις (μακριά από μας). Αν θέλεις εσύ να γίνεις «δωρητής», θα πρέπει να ταξιδέψεις στις ινδικές παραγκουπόλεις ή στα παράνομα χειρουργεία του Ιράν και των Τιράνων (άντε, γλυτώνεις και τα έξοδα), όπου δεν θα πληρωθείς περισσότερα από 2.000 δολλάρια. Και παζάρια δε σηκώνει με τη μαφία...
Σπέρμα
Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα και η διαδικασία σίγουρα πιο …ευχάριστη. Στη ρουμανική πόλη Τιμισοάρα είναι γνωστή η περίπτωση μαζικής δωρεάς όλων των εργατών μιας εταιρίας, σε μια προσπάθειά τους να μειώσουν το χρέος της. Πληρώθηκαν περίπου 40 ευρώ έκαστος. Not bad, αν σκεφτείς πως είναι χειρωνακτική εργασία… Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάλι, μπορείς άνετα να πουλήσεις μερικά εκατομμύρια σπερματοζωάρια τη φορά, έναντι 40-120 δολλαρίων. Ωστόσο το επάγγελμα μοιάζει με των ποδοσφαιριστών και των μοντέλων: Εχει ημερομηνία λήξης. Δε σε δέχονται αν είσαι πάνω από 45 ετών. Επίσης δεν κάνεις αν έχεις ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, λήψης ναρκωτικών ή οικογενειακού ιστορικού καρκίνου, ενώ κάποιες τράπεζες σπέρματος υπολογίζουν ακόμα και το IQ του δότη.
Μαλλιά
Οι κατασκευαστές περούκας πληρώνουν καλά λεφτά για περιποιημένα μαλλιά –αν διαθέτεις περίσσευμα. Η μεγαλύτερη βρετανική εταιρία Banbury Postiche πληρώνει 3 λίρες (περίπου 3,5 ευρώ) για μαλλιά μήκους έως 25 εκατοστά και και 5 λίρες αν το μήκος είναι μεγαλύτερο. Αν θέλεις να παζαρέψεις και να πετύχεις καλύτερες τιμές, δεν έχεις παρά να πεταχτείς σε Ινδία και Ρωσία. Θα είναι η πρώτη φορά που θα νιώσεις ικανοποίηση πηγαίνοντας για μαλλί και γυρνώντας κουρεμένος…


Διαβάστε περισσότερα: Πόσο πάει το σώμα σου (με την έκπτωση); - Έξυπνο Χρήμα - Money & Power - http://www.menslounge.gr/ http://www.menslounge.gr/money__power/exupno_xrima/poso_paei_to_soma_sou_me_tin_ekptosi.html#ixzz288xGzkzP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)