Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στους σπόρους - Μέρος 9ο


"Σπόροι που αντέχουν"

8. ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ:

Η Εκστρατεία για τους σπόρους (seedcampaign)

Η Εκστρατεία για την Αυτονομία σε Σπόρους (www.seed-sovereignty.org) ξεκίνησε το 2009 από το δίκτυο της «Ευρωπαϊκή Κοινότητας Longo Mai» και από την εκστρατεία του BUKO ενάντια στη βιοπειρατεία. ( Buko: Γερμανικός ομοσπονδιακός συντονισμός του διεθνισμού).

Ευρωπαϊκή κοινότητα Longo maï

Αυτό το δίκτυο αποτελείται από 10 συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Για σχεδόν 40 χρόνια έχουν κυρίως ασκήσει τη γεωργία περισσότερο για την κάλυψη των δικών τους αναγκών και εμπλέκονται σε πολλές πολιτικές καμπάνιες πολλές από τις οποίες συνδέονται με αγροτικά θέματα. Σημαντικό ρόλο στην Εκστρατεία για τους Σπόρους είχε η φάρμα “Ulenkrug”που ιδρύθηκε το 1995 στη Γερμανία και μεταξύ άλλων διαθέτει χωράφι επίδειξης παλιών ποικιλιών σιταριού και άλλων δημητριακών.

Η Καμπάνια του BUKO ενάντια στη Βιοπειρατεία

Η καμπάνια αυτή (www.biopiraterie.de) ενεργοποιείται από το 2002 οργανώνοντας την αντίθεση ενάντια στις εταιρίες που ιδιοποιούνται τους γενετικούς πόρους όπως οι εταιρίες σπόρων, οι φαρμακευτικές και οι διατροφικές. Υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες τοπικών και παραδοσιακών κοινοτήτων καθώς και αυτές που προέρχονται από ομάδες γεωργών και παραγωγών. Μετά το ευρωπαϊκό σεμινάριο για τους σπόρους στην πόλη Χάλλε (Halle) της Γερμανίας το 2007, δίνει έμφαση στην «απελευθέρωση των γενετικών πόρων»: σπόροι.

Παρατηρητήριο της Εταιρικής Ευρώπης (Corporate Europe Observatory - CEO)

Το παρατηρητήριο (www.corporateeurope.org) ασχολείται με έρευνα και ενημέρωση με στόχο να αποκαλύπτει την προνομιακή πρόσβαση που έχουν οι μεγάλες εταιρίες και οι αντίστοιχες ομάδες πίεσης (λόμπυ) στην πολιτική της ΕΕ. Το Παρατηρητήριο ερευνά τις διασυνδέσεις μεταξύ οικονομίας και πολιτικής στις Βρυξέλλες σε διαφορετικούς τομείς (γεωργικός, οικονομικός, διεθνής, πολιτικές για την ενέργεια και το νερό).

IFOAM

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (www.ifoam.org) έχει επίσης έδρα τις Βρυξέλλες. Στοχεύει στην υποστήριξη των οικολογικών κινημάτων γεωργίας και στη δικτύωση τους ώστε να καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η βιολογική γεωργία.

Kokopelli

Η οργάνωση αυτή (www.kokopelli.asso.fr), είναι μια πρωτοβουλία διατήρησης σπόρων στη Γαλλία η οποία το 2008 καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό». Η γαλλική εταιρία σπόρων GrainesBaumaux είχε μηνύσει το Kokopelli επειδή πουλά σπόρους λαχανικών που ανήκουν σε ποικιλίες μη εγγεγραμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών. Μετά από αίτημα του Κokopelli, το γαλλικό δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ώστε να διευκρινησθεί εάν η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους παραβιάζει βασικές ευρωπαϊκές αρχές. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο κεφάλαιο 4.

Seedy Sunday

Η πρωτοβουλία Seedy Sunday (www.seedysunday.org) οργανώνει από δεκαετίας, ανταλλαγές σπόρων στο Μπράιτον της Αγγλίας. Οι εκδηλώσεις αυτές προσελκύουν πλέον χιλιάδες επισκέπτες. Επίσης η οργάνωση υποστηρίζει τη βιολογική ποικιλότητα και τοποθετείται ενάντια στον αυξανόμενο έλεγχο που αποκτούν οι  μεγάλες εταιρίες στη διαθεσιμότητα των σπόρων.
Διεθνείς Κήποι
Οι Διεθνείς Κήποι (www.internationale- gaerten.de) στο Γκαίτιγκεν της Γερμανίας είναι χώροι συνεργασίας μεταξύ οικογενειών προσφύγων, μεταναστών και Γερμανών όπου δίνεται στην πράξη ένα θετικό παράδειγμα διεθνούς αλληλοκατανόησης και ολοκλήρωσης μέσω της διαπολιτισμικής συνεργασίας. Ιδρύθηκε το 2003 και από τότε αντιτίθεται στον αποκλεισμό δημιουργώντας εναλλακτικές ευκαιρίες για την κοινωνική ενσωμάτωση των οικογενειών των προσφύγων και μεταναστών.

Διαπολιτισμικό Ίδρυμα (fondation interculture)     

Το ίδρυμα Stiftung Interkultur (www.stiftung-interkultur.de) ιδρύθηκε το 2003 για να συνεισφέρει σε μια νέα κατανόηση της κοινωνικής ολοκλήρωσης. Το ίδρυμα υποστηρίζει τη δημιουργία και ανάπτυξη διεθνών κήπων, μεταφέρει γνώσεις από άλλα εγχειρήματα, ερευνά και αξιολογεί τις πρακτικές των προγραμμάτων αυτών, συντονίζει το ερευνητικό έργο, εμπλουτίζει το διάλογο για τη μετανάστευση και τα διαπολιτισμικά θέματα και αναδεικνύει τις δυνατότητες αυτοοργάνωσης και των πρωτοβουλιών για ιδιοκατασκευές.

Çiftçi-Sen

Πρόκειται για μια ομοσπονδία αγροτικών ενώσεων στην Τουρκία που είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου αγροτών Via Campesina. Οι αγροτικές ενώσεις είναι οργανωμένες
με βάση το προϊόν που καλλιεργούν: τσάι, φουντούκια, ελιές, σταφύλια, καπνός, δημητριακά και ηλίανθο. Επίσης περιλαμβάνονται ενώσεις κτηνοτρόφων.

Πράσινο Ίδρυμα, Ινδία

Η οργάνωση Green Foundation (www.greenconserve.com) εργάζεται για σωστά διατηρημένα ποικίλα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τον αγροτικό βιοπορισμό της παρούσας γενιάς χωρίς να διαβρώνουν τους φυσικούς πόρους που υποστηρίζουν το μέλλον. Συνεργάζεται με μικρούς
περιθωριακούς αγρότες στις ξηρές περιοχές της νότιας Ινδίας με στόχο την προώθηση της
βιώσιμης γεωργίας.

Shalini Bhutani, Ινδία

Είναι δικηγόρος που εργάσθηκε πολλά χρόνια για την οργάνωση Grain (www.grain.org), έως το 2011, συνεχίζει να συνεργάζεται με το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα Pesticides Action Network (www.pan-ap.net) ειδικά για την παρακολούθηση των ερευνητικών κέντρων CGIAR and IRRI στην Ασία. Επίσης συνεργάζεται με κοινότητες και με αρκετές οργανώσεις μικρής κλίμακας αγροτών. Επικεντρώνεται μεταξύ άλλων, στις διεθνείς αγροτικές και εμπορικές συμφωνίες και στις επιπτώσεις τους στους αγρότες και τη βιοποικιλότητα στην Ινδία.


συνεχίζεται... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)