Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στους σπόρους - Μέρος 8ο

"Σπόροι που αντέχουν"



7. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη γεωργία την κηπουρική και τα σχέδια αυτάρκειας. Έχουν αρχίσει να σκέπτονται τρόπους ανάκτησης του ελέγχου στην προμήθεια τροφής ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητοι από τη βιομηχανική παραγωγή τροφής που προκαλεί ασθένειες.

Αλλά από πού έρχονται οι σπόροι για όλους αυτούς τους κήπους και τα σχέδια αυτάρκειας;

Συχνά από άγονα υβρίδια τύπου F1 που αγοράζονται από τα φυτώρια. Έτσι χάνουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε σπόρο για την επόμενη χρονιά, χάνοντας ταυτόχρονα μέρος της ανεξαρτησίας μας. Εναλλακτικά, υπάρχουν γόνιμοι σπόροι χωρίς πατέντες! Μπορείτε να τους βρείτε από τις πρωτοβουλίες διαφύλαξης σπόρων, από μικρής κλίμακας γεωργούς και
από τον ηλικιωμένο γείτονα κηπουρό…

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε την απαγόρευση αυτών των εναλλακτικών επιλογών, αφού παγκοσμίως οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων ανταλάσσουν σπόρους και έτσι δημιούργησαν μια τόσο πλούσια ποικιλότητα. Η ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Οι σπόροι αποτελούν κοινή ιδιοκτησία και είναι η βάση όλης της τροφής μας.

Οργανώστε ανταλλαγές σπόρων και γιορτές, ανταλλάξτε τους σπόρους σας και τα σπορόφυτα σας. Ανακαλύψτε ποιες ποικιλίες αναπτύσσονται καλά στην περιοχή σας και γίνετε ανεξάρτητοι από τις εταιρίες σπόρων και χημικών από τα παρασιτοκτόνα τους και τον καταστροφικό τους ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανική γεωργία. ‘Οσο περισσότερες ανταλλαγές σπόρων οργανώνουμε, τόσο μικρότερο έλεγχο θα εχουν οι εταιρίες επάνω σε μας! Κι ότι προέρχεται από τον κήπο σας θα έχει έτσι κι αλλιώς καλύτερη γεύση!!

Ποιός θα οργανώσει την ανταλλαγή σπόρων;

Εάν η ομάδα σας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να οργανώσει την ανταλλαγή σπόρων, μπορείτε να αναρτήσετε αφίσες σε κατάλληλους χώρους (πολιτιστικά κέντρα, μανάβικα, βιολογικά μαγαζιά, κήπους συλλογικής καλλιέργειας κλπ) ή να απευθυνθείτε κατευθείαν σε ανθρώπους και ομάδες που ενδιαφέρονται, ώστε να βρείτε συμμετοχές (κοινοτικούς ή διεθνείς κήπους, ομάδες ενάντια στη γενετική μηχανική, συνεταιρισμούς βιολογικών παραγωγών…)

Από πού έρχονται οι σπόροι για την ανταλλαγή;

Τοπικοί καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλούνται να φέρουν γόνιμους σπόρους (όχι υβρίδια τύπου F1). Αφού δεν είναι ακόμα σύνηθες να κρατάμε σπόρο καλέστε για υποστήριξη πρωτοβουλίες διάσωσης σπόρων ή μικρής κλίμακας βιολογικούς παραγωγούς και ζητείστε συμβουλές! Ένας άλλος τρόπος να ξεκινήσετε είναι να ανταλλάξετε όχι μόνον σπόρους αλλά και σπορόφυτα που ενδεχόμενα βρίσκονται στους κήπους σας.

Τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνεται σε ανταλλαγή σπόρων;

• τροφή (βρείτε εθελοντές)
• πολιτιστικό και πολιτικό πρόγραμμα (καλέστε ειδικούς για μια παρουσίαση, προβάλλετε μια ταινία, οργανώστε μια έκθεση),
• ανταλλαγή γνώσεων: πρακτικά εργαστήρια για σποροπαραγωγή και άλλα θέματα
• ενημερωτικά περίπτερα για ειδικά θέματα, βιβλία, φυλλάδια, συλλογή υπογραφών κλπ
• ψυχαγωγία για παιδιά
• ομαδικό φύτεμα σπόρων.

Μην ξεχάσετε να απευθύνετε προσωπικές προσκλήσεις και να διαφημίσετε την εκδήλωση.

Πολύ σημαντικό: Διασκεδάστε όλοι μαζί!

Στο κάτω κάτω έτσι δημιουργούμε κοινωνικά δίκτυα για τους σπόρους.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση ανταλλαγής σπόρων κλπ βλέπε: 
www.seedysunday.org

Η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων 2012, έγινε στη γη του Πελίτι  στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, στη Β. Ελλάδα. Η επόμενη θα γίνει στις 11 Μαϊου 2013 στον ίδιο χώρο.


συνεχίζεται ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)