Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πώς φόρτωσαν στην Κύπρο 4 δισεκατομύρια

 Θέμα: ΄΄ΠΟΛΙΤΗΣ΄΄ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Δεν πρέπει πλέον κανένας να αμφιβάλλει ότι τα δισεκατομμύρια των Εμίρηδων του Dubai, τα οποία αντιπροσωπεύει στην Κύπρο, το νέο αφεντικό της Πρώην Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, τα οποία πέρασαν από την πίσω πόρτα ‘’την κερκόπορτα’’ του τραπεζικού μας συστήματος, γίνονται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνα για τα πολύ μικρά μεγέθη της Κυπριακής Οικονομίας και κατ’ επέκταση για το πολιτικό μας ζήτημα.
Την πιο πάνω διαπίστωση την έκανε αρχικά ο ‘’ικανότατος’’ και δαιμόνιος, επιχειρηματίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που μαζί με το υπόλοιπο διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και κυρίως τον φίλο του Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, έβαλαν στην πάντα τον ποιμαντικό και Εθναρχικό τους ρόλο και ρήμαξαν τις οικονομίες του Λαού μέσα από το ΧΑΚ και τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα (όπως Γήπεδα Γκολφ κ.λ.π). Η Αρχιεπισκοπή και ο Τάσος Παπαδόπουλος ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων του ΧΑΚ το 1999-2000. Ιδιαίτερα η Αρχιεπισκοπή διέπραξε σοβαρότατα εγκλήματα κατά των επενδυτών όταν εμφανιζόταν σαν ο δήθεν μεγάλος αγοραστής μεγάλων πακέτων μετοχών, στα ψεύτικα ‘’Ενημερωτικά Δελτία’’ των υπό ένταξη στο ΧΑΚ, ημετέρων εταιρειών, για να παραπλανεί όπως και παραπλάνησε δεκάδες χιλιάδες επενδυτές που έχασαν τις οικονομίες τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, ο κατά τα άλλα ‘’Παναγιότατος’’ Αρχιεπίσκοπος μας υποστηρίζει πλέον φανερά τον αρχιτέκτονα του Χρηματιστηριακού Σκανδάλου και ολετήρα των επενδυτών Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο.

Ο Δεινός επιχειρηματίας, Αρχιεπίσκοπος της ημικατεχόμενης μας Κύπρου, ο οποίος αφού εξόντωσε αντιδημοκρατικά τους πολιτικούς του αντιπάλους και βρέθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο με την στήριξη μόλις του 18% του Λαού, έκανε στροφή 180 μοιρών από την πιο πάνω αρχική του διαπίστωση, όταν το νέο αφεντικό της ΠΡΩΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, Ανδρέας Βγενόπουλος, του πρόσφερε το 8% των μετοχών που η Πρώην Κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα κατείχε στην αλωμένη από τους παπάδες Ελληνική Τράπεζα’’. Από την ημέρα αυτή και εντεύθεν ο Πρώην ‘’ Άγιος’’ Πάφου και Νυν ‘’Αγιότατος’’ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δεν βλέπει ούτε άλωση του τραπεζικού μας συστήματος αλλά ούτε και κινδύνους μέσω αυτής της άλωσης του πολιτικού μας προβλήματος. Έγιναν δε τόσο ‘’κολλητοί’’ με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, που στις συχνές τους συναντήσεις ξεχειλίζουν από αβρότητα με αποτέλεσμα ο λίαν ‘’θεοφοβούμενος’’ Ανδρέας του ασπάζεται συνεχώς την δεξιά και μόνο το κρεβάτι τους χωρίζει.

Όμηρος Αλεξάνδρου
Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών – ΠΑ.Σ.Ε.ΧΑ


Πώς φόρτωσαν στην Κύπρο 4 δισ. «εν μιά νυκτί»

Στους ώμους των Κυπρίων, «περίεργα δάνεια» σε Μοναστήρια και δάνεια για μετοχές




Ρόλο στην απόφαση είχαν Βγενόπουλος, Ορφανίδης και Προβόπουλος. Άγνωστη παραμένει η αντίδραση του Προεδρικού.

Στις 31 Μαρτίου 2011, και ενώ η Ελλάδα κατέρρεε, η Κ.Τ. έδιδε το «ΟΚ» για μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκής»
Τέσσερα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ «φορτώθηκαν» στην Κυπριακή Δημοκρατία «εν μία νυχτί», τα οποία η Λευκωσία θα μπορούσε να γλυτώσει εάν δεν μετατρεπόταν η «Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία» από θυγατρική εταιρεία, σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd».
Μια ενέργεια που μετατόπισε το βάρος των όποιων επισφαλών δανείων της «Εγνατία» από τους ώμους του Ελληνικού κράτους στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εκτιμώνται πλέον στα περίπου 4δις ευρώ.
Πολλά ερωτήματα εγείρονται περί τούτου αφού η μετατροπή της εν λόγω τράπεζας από θυγατρική σε παράρτημα της Λαϊκής, έγινε στις 31 Μαρτίου 2011, όταν η κατάρρευση της Ελληνικής Οικονομίας ήταν πλέον γεγονός.
Περισσότερα δε ερωτήματα δημιουργούνται από το ύψος των επισφαλών δανείων που φέρονται να εντοπίστηκαν στην εν λόγω τράπεζα («Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία»), περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων πολλά αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δάνεια για αγορά μετοχών χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση, όπως και για αγορές μετοχών σε Κύπρο και Ελλάδα.
Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση «περίεργα δάνεια» μεγάλων ποσών, εκατοντάδων εκατομμυρίων, έγιναν προς «Μονές και Μοναστήρια»(!), με καθόλου ή μη ικανοποιητικές εγγυήσεις (!) τα οποία και πάλι θεωρούνται επισφαλή.
Πολλές απορίες εγείρονται ως προς τον τρόπο που έδρασε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος έδωσε (μαζί με τον Διοικητή της Κ.Τ. της Ελλάδος) και το «ΟΚ» για να προχωρήσει η μετατροπή της «Marfin Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Popular Bank Public Co Ltd» σε περίοδο μάλιστα που οι πάντες γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων προέβηκε σε δημοσίευση της εξής Ανακοίνωσης Τύπου στις 31/3/11: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 - Διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία ''Marfin Popular Bank Public Co Ltd'' και της Ελληνικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ''Marfin Εγνατία Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία''». (Η ανακοίνωση παραπέμπει σε σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Κ.Τ., κάτι όμως που δεν εντοπίσαμε, ενώ το αρχείο ανακοινώσεων της Κ.Τ. για ολόκληρο το Μάρτιο του 2011 εμφανίζεται άδειο).
Άγνωστος πάντως παραμένει και ο ρόλος του Προεδρικού μιάς και είναι γνωστό, με δηλώσεις του κ. Βγενόπουλλου, πως είχε άμεση επαφή και επικοινωνία με τη κυπριακή ηγεσία, ενώ απο την όλη εικόνα δεν πρέπει να εξαιρείται το τότε πολιτικοοικονομικό κλίμα περι παραμονής της βάσης της Λαικής στη Κύπρο.
Τα δύο αμείλικτα ερωτήματα είναι:
Πρώτον, πώς και γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε στην  «Marfin Εγνατία», ενόσω ήταν θυγατρική εταιρεία και άνηκε στη δική της δικαιοδοσία και εποπτεία, να παραχωρήσει, αν παραχώρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες (που μετέδωσε και το reuters), δάνεια χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις;
Δεύτερον, γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ο τότε Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης αποδέχθηκε και ενέκρινε την μετατροπή της «Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία σε παράρτημα της «Marfin Λαϊκή», σε μια τέτοια περίοδο, και όταν μάλιστα η εταιρεία παρουσίαζε τέτοια κακή κατάσταση με δάνεια που παραχώρησε χωρίς εξασφαλίσεις;

Πάντως, είναι ξεκάθαρο, ότι εάν η «Marfin Εγνατία» παρέμενε με το καθεστώς της θυγατρικής, θα υπαγόταν στην εποπτεία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα συνεπαγόταν αυτόματα ότι οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις στην Ελλάδα θα αποτελούσαν υποχρέωση του Ελληνικού Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων και από την άλλη, η θυγατρική θα είχε το δικαίωμα κεφαλαιοποίησης της από το «Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας καθώς και πρόσβαση στο Ελληνικό «Emergency Liquidity Assistance» για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας.  

Εστάλη από τον κύριο Όμηρο Αλεξάνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)