Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στους σπόρους - Μέρος 12ο (τελευταίο)


"Σπόροι που αντέχουν"

12. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ;

  
To BiotechWatch.gr είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελεί μια προσπάθεια αντίβαρης πληροφόρησης και κριτικής για θέματα Βιοτεχνολογίας και Γενετικής Μηχανικής, όπως αυτές εφαρμόζονται στην Γεωργία, τα Τρόφιμα, τη Φαρμακευτική και τις τεχνολογικές λύσεις για την Κλιματική Κρίση.

Στην βιομηχανική χρήση των παραπάνω τεχνολογιών αναγνωρίζεται ήδη μια εξελιγμένη και καλά προπαγανδισμένη προσπάθεια εμπορευματοποίησης και ολοκληρωτικού ελέγχου των ίδιων των διαδικασιών της ζωής προς χάριν μεγιστοποίησης του κέρδους και πολιτικής κυριαρχίας.

Σκοπός του BiotechWatch.gr είναι να λειτουργήσει κι ως ένα είδος Παρατηρητηρίου Βιοτεχνολογίας για το Ελλαδικό χώρο εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας την δράση και τον προπαγανδιστικό λόγο των Βιοτεχνολογικών Μηχανισμών σε Εταιρικό, Ακαδημαϊκό και Πολιτικό επίπεδο.

Τον Απρίλη του 2011 το BiotechWatch.gr σε συνεργασία με την συλλογικότητα Σπόρος (sporos.org) κυκλοφόρησε την σε ορισμένο αριθμό αντιτύπων την μπροσούρα “Το τέλος της Διαφύλαξης Σπόρων απο τους Αγρότες; Σχετικά με το ζήτημα των τοπικών ποικιλιών των πατεντών στους σπόρους & τη νομοθεσία”. Αποτελείται από τρία κείμενα: μια αναφορά του οργανισμού Grain, η οποία επισημαίνει τα δεδομένα και επιδιώξεις των εταιρειών για το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στους σπόρους σε διεθνές επίπεδο, ένα άρθρο του BiotechWatch.gr σχετικά με επικείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. για τις τοπικές ποικιλίες και ένα κείμενο με συμπυκνωμένη πληροφορία σχετικά με την προστασία των φυτογενετικών πόρων στον Ελλαδικό χώρο.

Η έκδοση αποτελούσε έτσι μια εισαγωγή στο επιμέρους ζήτημα της σε εξέλιξη μετατροπής των σπόρων από ένα δημόσιο, μη-εμπορικό αγαθό σε προϊόν που διέπεται από αυστηρή νομοθεσία και ιδιοκτησιακούς
περιορισμούς. Κατά αυτό τον τρόπο, επιθυμούσε να ρίξει φως στα ουσιαστικά πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών και παράλληλα στο εκτεταμένο νομοθετικό πλαίσιο που αποδεικνύεται ότι έχει κενά, θέλει αποσαφήνιση και λειτουργεί εις βάρος της διατήρησης των τοπικών σπόρων και των δικαιωμάτων των αγροτών. Στόχος της έκδοσης εν τέλει, ήταν να βοηθήσει στην κατανόηση και εξοικείωση με το γενικότερα θέμα και να δώσει το ερέθισμα για μια εκτενέστερη ενασχόληση.

τέλος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)