Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Echelon (Μέρος 2ον): Έσελον

Το Echelon αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αναπτυγμένο σήμερα σε δίκτυο, παγκόσμιας ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των ειδών επικοινωνιών (σταθερών, κινητών, δορυφορικών, φωνητικών, τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, e-mail, fax, data), καθώς επίσης συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών σε στρατηγικό επίπεδο. Για την παρακολούθηση μέσω Echelon χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων δορυφόροι υποκλοπής σημάτων SIGINT (Signal Intelligence). Το Echelon έχουν οργανώσει και εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ από την εποχή του ψυχρού πολέμου (από το 1971, ίσως και νωρίτερα ως επίγειο σύστημα από το 1947), σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αγγλοσαξονικά κράτη (Μεγάλη ΒρετανίαΚαναδάς,Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία). Σχέδια συλλογής πληροφοριών από τους αγγλοσάξονες με στόχο την πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν ήδη αρχίσει να καταστρώνονται από το 1943-1944. Σήμερα, το Echelon χρησιμοποιείται ακόμη και για βιομηχανική κατασκοπεία (industrial espionage), προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών.
Το Echelon διαχειρίζεται η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας NSA (National Security Agency), των ΗΠΑ. Επισημαίνεται, ότι πολλές πληροφορίες για το Echelon που έχουν δημοσιευθεί είναι συγκεχυμένες και παραπλανητικές και σύμφωνα με πόρισμα ερευνητικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου υπερεκτιμημένες.[1]

Παραπομπές [Επεξεργασία]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)