Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η πρώτη ήττα από την τρόικα

Τα στελέχη της τρόικας εμφανίστηκαν να είναι στον... κόσμο τους και να επιμένουν, εκτός από την υλοποίηση της αδιέξοδης πολιτικής, και στην τακτική του εκβιασμού, δηλαδή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και, έπειτα, αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Το μήνυμα της επίσκεψης της τρόικας, αλλά και των ομιλιών κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, είναι ένα και σαφές: συνεχίζεται αδιατάρακτη η εφαρμογή του μνημονίου, ως έχει, εφαρμόζοντας όλα όσα προβλέπει και, αργότερα, μέχρι το Δεκέμβριο, μπορεί να θέσουμε ζήτημα παράτασης του χρόνου της προσαρμογής της οικονομίας.
Δηλαδή όχι μόνο δεν υφίσταται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά, προς το παρόν, ούτε επιμήκυνση. Αυτό είναι το μήνυμα που κόμισε το κλιμάκιο των τροϊκανών στην ελληνική πολιτική ηγεσία, κόβοντας εξαρχής την όρεξη για αλλαγές σε μια πολιτική που έχει βουλιάξει την οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Τα στελέχη της τρόικας εμφανίστηκαν να είναι στον... κόσμο τους και να επιμένουν, εκτός από την υλοποίηση της αδιέξοδης πολιτικής, και στην τακτική του εκβιασμού, δηλαδή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και, έπειτα, αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η θέση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την τρόικα, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εγκαιρα η «Ν» είχε επισημάνει πως, όταν τα κρατικά ταμεία κινούνται στη ζώνη του «κόκκινου» και είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής στάσης πληρωμών, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι ανύπαρκτα, αν δεν το επιθυμεί και το άλλο μέρος.
Ολα αυτά, όμως, τα ήξερε ο νέος υπουργός Οικονομικών πριν αναλάβει, όπως γνώριζε και τις (τουλάχιστον επίσημες) κυβερνητικές δεσμεύσεις. Οπως διαφάνηκε από την ομιλία του στη Βουλή, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις του β' μνημονίου, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κονδύλια των δόσεων, περίπου 35 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2012 και, αν η τρόικα κρίνει επαρκή την προσπάθεια, μπορεί να συζητήσει την επιμήκυνση.
Αν όμως εφαρμοστεί ολόκληρο το μνημόνιο, τι νόημα έχει να αλλάξει εκ των υστέρων; Είναι άγνωστο, επίσης, αν οι συνομιλητές της τρόικας αξιοποίησαν μία φράση του β' μνημονίου, που προβλέπει την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. «We would consult with the EC, ECB, and IMF in the event of a significantly deeper than anticipated recession, to evaluate whether the fiscal adjustment path should be extended beyond 2014», αναφέρει στην τρίτη σελίδα.
Δηλαδή «θα διαβουλευτούμε με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη, για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014».
Το μνημόνιο απέτυχε για πολλοστή φορά να προσεγγίσει το βάθος της ύφεσης, προβλέποντας, για το 2012, -4,7%, που κινείται προς το -6%, με κίνδυνο να το ξεπεράσει. Συνεπώς, το επιχείρημα για την επιμήκυνση είναι χειροπιαστό, αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν επισημάνθηκε στην τρόικα ή δεν τέθηκε με πειστικό τρόπο. Πρέπει να βιαστούν όμως, γιατί άρχισαν και οι παραιτήσεις.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
αφού και το δεύτερο μνημόνιο απέτυχε ετοιμαστείτε για το τρίτο όπου θα είναι ακόμα πιο σκληρό και όσοι νομίζατε ότι η ΝΔ θα έκανε πίσω είσαστε γελασμένοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)