Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Αγριο κυνηγητό από Εφορία και τράπεζες

Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όταν μέχρι σήμερα οι εισπράξεις δεν ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Οι ακάλυπτες επιταγές είναι η βασική πηγή έκδοσης διαταγών πληρωμής. Ακολουθούν τα επιχειρηματικά - καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες.

Αγριο κυνηγητό από Εφορία και τράπεζες
Μαζικά ειδοποιητήρια, με τα οποία ζητά κατασχέσεις μισθών για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο αποστέλλει η Εφορία ακόμα και στα λογιστήρια ιδιωτικών εταιρειών. Την ίδια ώρα, βροχή πέφτουν στα δικαστήρια οι αιτήσεις από τράπεζες για διαταγές πληρωμής με την προειδοποίηση της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων κατά δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων.
Η επιχείρηση κατάσχεσης μισθών από την Εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν 18.500 πολίτες που χρωστούν στην Εφορία από 300 μέχρι 3.000 ευρώ ο καθένας και δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους. Από την άλλη πλευρά, το Πρωτοδικείο Αθηνών κατακλύζεται καθημερινά από αιτήσεις διαταγών πληρωμής από τράπεζες κατά δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους
Στόχος τα 2 δισ. ευρώ
Η Εφορία θέλει να εισπράξει από ληξιπρόθεσμα χρέη 2 δισ. ευρώ, όταν οι εισπράξεις δεν ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
98.500 φορολογούμενοι στο στόχαστρο της εφορίας
Από τις αρχές του έτους στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποβάλλονται κατά μέσον όρο 300 αιτήσεις διαταγών πληρωμής καθημε­ρι­νά, όταν στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν σε ημερήσια βάση τις 50. Παράλληλα η Εφορία ζη
Από τις αρχές του έτους στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποβάλλονται κατά μέσον όρο 300 αιτήσεις διαταγών πληρωμής καθημε­ρι­νά, όταν στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν σε ημερήσια βάση τις 50. Παράλληλα η Εφορία ζητά από λογιστήρια επιχειρήσεων να παρακρατήσουν από τη μισθοδοσία των εργαζομένων τα ποσά των οφειλών τους στο Δημόσιο
Επιχείρηση «κατάσχεση μισθών» για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την εφορία, που αποστέλλει μαζικά διαταγές πληρωμών ακόμα και στα λογιστήρια ιδιωτικών επιχειρήσεων, ζητώντας να παρακρατήσουν από τη μισθοδοσία των εργαζομένων τα ποσά των οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση με κατάσχεση των αποδοχών τους απειλούνται 18.500 οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία από 300 μέχρι 3.000 ευρώ ο καθένας και δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους.
Την ίδια ώρα «μαύρη λίστα» με ονόματα 80.000 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν καταρτίσει οι 13 μεγαλύτερες εφορίες της Αττικής. Πρόκειται μεταξύ άλλων για κατοίκους του Ψυχικού, του Κολωνακίου και της Γλυφάδας που είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και αυτοκινήτων.
Οδηγίες 
Σταδιακά τα ειδοποιητήρια για δεσμεύσεις και κατασχέσεις εισοδημάτων θα αποσταλούν σε όλους όσοι αγνόησαν τις επανειλημμένες οχλήσεις και εξακολουθούν να μην τακτοποιούν τις οφειλές τους, λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις εφορίες είναι να ενεργοποιήσουν ολόκληρο το οπλοστάσιο των κυρώσεων και να μην επιδείξουν καμία ανοχή.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι εντολές του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφείς: για μικρού ύψους οφειλές να επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κ.ά.) αντί της κατάσχεσης ακινήτων.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά, καθώς με βάση τις επιταγές του Μνημονίου μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχει μπει στα δημόσια ταμεία έως το τέλος Ιουνίου, όταν μέχρι σήμερα οι εισπράξεις δεν ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει να αποστέλλονται διαταγές πληρωμής στα λογιστήρια επιχειρήσεων με τις οποίες ζητούνται να προβούν σε κατασχέσεις μισθών εργαζομένων που έχουν χρέη στην εφορία από κάθε είδος φόρου, τελών, ακόμα και από κλήσεις της Τροχαίας.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, οι διαταγές πληρωμής εις χείρας τρίτων (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων κ.ά.) θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού των οφειλετών λόγω αδυναμίας πληρωμής του εκκαθαριστικού για τον φόρο εισοδήματος και του τέλους των ακινήτων.
Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
Τραπεζικοί λογαριασμοί 
Πέραν όμως των κατασχέσεων αποδοχών η εφορία προχωρά σε άνοιγμα τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών και κατάσχεση των χρημάτων φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοσθεί σε πολλές περιπτώσεις και αναμένεται να λάβει μαζικότερες διαστάσεις στο άμεσο μέλλον.
Στο στόχαστρο μπαίνει και η ακίνητη περιουσία των οφειλετών. Σε πρώτη φάση η εφορία αποστέλλει στον κάτοχο του ακινήτου το ειδοποιητήριο κατάσχεσης και αν δεν προσέλθει να τακτοποιήσει τα χρέη του προχωρά σε πλειστηριασμό.
Σε περιπτώσεις κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή στο σύνολό τους ή κατά ποσοστό αυτών με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής.
Οταν οι οφειλέτες είναι επιτηδευματίες, επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών τους (συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολόγια κ.ά.).
Ακόμα διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των συνυποχρέων προσώπων, τα οποία ευθύνονται με την περιουσία τους μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την πληρωμή της οφειλής.
Οριο το 25%
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις εντολές που έχουν λάβει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι εφορίες είναι υποχρεωμένες να προβαίνουν σε κατάσχεση του 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ - Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
τα λυσσασμένα σκυλιά της Τρόικας απειλούν, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνουν κατασχέσεις για να βρουν απεγνωσμένα χρήματα. Φυσικά όλα αυτά από τον λαό που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα χρέη (65% ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας), αυτή η αδικία δεν πρόκειται να περάσει έτσι, χρωστά το δημόσιο και τα πληρώνει ο λαός. Εδώ φαίνεται η προπαγάνδα του "μαζί τα φάγαμε" επιρρίπτουν ευθύνες στον λαό για να του μεταβιβάσουν τις πληρωμές και τα χρέη. Τα λάθη της κάθε κυβέρνησης τα πληρώνουμε εμείς τώρα, αντί να χρεωθούν οι ίδιοι που διοικούσαν τόσα χρόνια, για αυτό αγαπητοί μας πληρώστε τώρα, εσείς ψηφίσατε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πληρώστε τα λάθη σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)