Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Οι αντιδράσεις του αυστριακού Τύπου για την... Ικαρία


Ισχυριζόταν ότι θα αποσχιστεί από την Ελλάδα και θα προσαρτηθεί στην Αυστρία!

Ο σάλος που προκλήθηκε από χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αυστριακής λαϊκίστικης εφημερίδας «Χόιτε», που έφερε το ελληνικό νησί Ικαρία να θέλει την απόσχισή του από την Ελλάδα και την προσχώρησή του στην Αυστρία, βρίσκει τον αντίκτυπό του σε σημερινά δημοσιεύματα και σχόλια, σχεδόν στο σύνολο του υπόλοιπου αυστριακού Τύπου, που αποφαίνονται πως, τελικά το νησί παραμένει…ελληνικό.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας «Εστεραιχ», «Το ελληνικό νησί δεν θέλει να προσχωρήσει σε εμάς», στο οποίο γίνεται αναφορά στην υπόθεση και επικρίνεται το γεγονός πως κανείς δεν φρόντισε να επικοινωνήσει με το δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σταφρινάδη.

Κάτι που έκανε η ίδια και παραθέτει τις δηλώσεις του δημάρχου, πως πρόκειται για αστείο και τίποτε άλλο, για είδηση-ανοησία, πως οι Ικαριώτες δεν θέλουν ούτε απόσχιση από την Αθήνα ούτε προσχώρηση στην Αυστρία, πως η Ικαρία θα παραμείνει στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα ούτε και υφίσταται θέμα λήγουσας συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Ικαρία. Ο ίδιος αναφέρεται στις εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της επανάστασης και της απόκτησης της ανεξαρτησίας του νησιού από τους Οθωμανούς, από όπου φαίνεται, όπως λέει, ότι προκλήθηκε σύγχυση που οδήγησε στο επίμαχο δημοσίευμα.

Στην επίσης ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ» με τίτλο «Το νησί του Ίκαρου εμφανίζεται για λίγο στα πρωτοσέλιδα», γίνεται αναφορά στην υπόθεση αλλά και στις διευκρινήσεις που έλαβε ο συντάκτης της από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας πως, ούτε κάποιος πολιτικός του νησιού επιδιώκει την απόσχιση από την Ελλάδα αλλά ούτε υφίσταται νομική βάση για κάτι τέτοιο. Παρατίθενται επίσης δηλώσεις Έλληνα τουριστικού επιχειρηματία στη Βιέννη πως το νησί του Ίκαρου, που αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό διακοπών, δεν θα γίνει ποτέ το 10ο ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας.

Η έγκυρη «Βίνερ Τσάιτουνγκ» παραθέτει στο σχετικό δημοσίευμά της δηλώσεις καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί η Ικαρία μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 100 χρόνια, γιατί στο μεταξύ το νησί αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας, ενώ γίνεται αναφορά και στη χθεσινή σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία.

Η ίδια η «Χόιτε», επανέρχεται σήμερα στο θέμα, δημοσιεύοντας δηλώσεις διεθνολόγου του Πανεπιστημίου Λιντς, ο οποίος αποφαίνεται πως για μια προσχώρηση του νησιού στην Αυστρία θα έπρεπε να υπάρχει η συναίνεσή της και ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει διεθνή συνθήκη, ενώ θα ήταν απαραίτητη και η αλλαγή του Συντάγματος και επιπλέον, η Βιέννη θα έπρεπε να αναλάβει το μερίδιο του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί στην Ικαρία. Η «Χόιτε», συνεχίζοντας την προκλητική στάση της, καλεί τους αναγνώστες της να ψηφίσουν στην ιστοσελίδα της και στο ερώτημα αν η Αυστρία είναι ώριμη να δεχθεί το νησί.

Το χθεσινό δημοσίευμα της «Χόιτε» - που στο σύνολό του ήταν κάτι πολύ περισσότερο από κακόγουστο αστείο - με τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες-Το πρώτο νησί διακοπών θέλει να ανήκει μελλοντικά στην Αυστρία» και υπέρτιτλο «Πρωτάκουστο πολιτικό γεγονός: Η Ικαρία σχεδιάζει δημοψήφισμα για απόσχιση από την Αθήνα», ισχυριζόταν πως στην Ικαρία, οι κάτοικοί της με το δήμαρχό της Χριστόδουλο Σταφρινάδη, εξαιτίας της δυσαρέσκειας με την Αθήνα, θέλουν να προσαρτηθούν στην Αυστρία.

Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την άμεση και οργίλη αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως «Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο νησί».

Πρόσθετε ακόμη πως «στις 17 Ιουλίου 2012 γιορτάζεται η 100η επέτειος της επανάστασης, με την οποία το νησί του Ανατολικού Αιγαίου, η Ικαρία, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το οθωμανικό κράτος, ενώ με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, επιβεβαιώνεται στο άρθρο 12 ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, ανήκουν στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)