Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Μια αυτοκτονία κάθε μέρα


Οι ζωές που σβήνουν κάτω από το βάρος της κρίσης

Μία αυτοκτονία κάθε μέρα κατέγραψε το αστυνομικό δελτίο από την 1η του μήνα. Μέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστημα, άνθρωποι στον Αλιμο, στην Πλάκα, την Καλλιθέα, στους Αγίους Αναργύρους, στο Μαρούσι και στη Σκιάθο επέλεξαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, καταγραφές του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ ανεβάζουν τις απόπειρες αυτοχειρίας τον περασμένο μήνα στις 354, από τις οποίες κατέληξαν τελικά οι 50, ενώ από τα στοιχεία που είχε διαβιβάσει στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το διάστημα από το 2009 έως το Δεκέμβριο του 2011 προκύπτει ότι σημειώθηκαν 1.727 αυτοκτονίες και απόπειρες...

Η εθνική μας κατάθλιψη είναι εδώ... Από τον 45χρονο δάσκαλο που βρέθηκε απαγχονισμένος στην αποθήκη του σπιτιού του στην Ξάνθη, μέχρι τον 54χρονο λογιστή από την Κρήτη και από τον 64χρονο επιχειρηματία του τουρισμού στην Κεφαλονιά μέχρι τον 31χρονο ναυτικό στην Ανδρο, ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίζεται από τις απώλειες ανθρώπων που αποφασίζουν να φύγουν από τη ζωή υπό την πίεση των καταστάσεων που βιώνουν...

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», το σοκ των αυτοκτονιών είναι μεγάλο, όχι μόνο για τους συγγενείς και τους οικείους, αλλά και για την κοινωνία που καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη αιτία θλίψης.

Κάτω από το βάρος της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης, άνθρωποι που έχουν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους, περνούν στο απονενοημένο διάβημα. Οι επιστήμονες είχαν επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την «εποχή του Μνημονίου».

Σειρά επιστημονικών μελετών επεσήμαναν νωρίς πως οι πολιτικοοικονομικές δυσχέρειες επηρεάζουν τον ψυχισμό, καθώς ανεργία και φτώχεια συνδέονται με την ψυχοπαθολογία, ενώ παράλληλα μειώνονται οι παράγοντες προστασίας.

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως για κάθε αύξηση της τάξης 1% στην ανεργία, σημειώνεται αύξηση 0,8% στις αυτοκτονίες στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, καθώς και αύξηση 0,8% στις ανθρωποκτονίες. Αύξηση πάνω από 3% στην ανεργία είχε αντίστοιχα ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις αυτοκτονίες (αύξηση >4%), στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, καθώς και στους θανάτους από χρήση αλκοόλ.

Η αντιστοιχία αυτή μεταφράζεται σε 2.308 περισσότερα περιστατικά μόνο στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο για το έτος 2009, πριν ακόμη από την έκρηξη της κρίσης.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα το 2010 και το 2011. Δεκάδες είναι ήδη οι περιπτώσεις αυτοκτονιών που σημειώθηκαν μέσα στο 2012. «Πάντα είχαμε περιστατικά αυτοκτονίας, ειδικά με χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά αυτά κυμαίνονταν σε 70-80 τον μήνα.

Το γεγονός ότι τον Ιούνιο καταγράφηκαν τόσο πολλές απόπειρες, θα πρέπει σίγουρα να μας βάλει σε πολλές σκέψεις», συμφωνεί ο Γιάννης Χούσος, πρόεδρος των εργαζομένων του σωματείου του ΕΚΑΒ που κατέγραψαν τα περιστατικά στα οποία κλήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)