Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

To παιχνίδι της Μέρκελ με το νέο «πακέτο»

leftaΘέμα λίγων ημερών θεωρείται η συμφωνία για τη νέα διάσωση της Ελλάδας, ώστε να αποτραπεί χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, για τις εφιαλτικές συνέπειες της οποίας προειδοποίησε με μεγάλη αυστηρότητα τους Ευρωπαίους ηγέτες ο επικεφαλής της Deutsche Bank και του IIF, Γιόζεφ Άκερμαν.
Η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην καταλήγει σε αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ παίζει το δικό της πολιτικό παιχνίδι για τα… μάτια των Γερμανών ψηφοφόρων, αλλά η τελική συμφωνία αναμένεται ότι θα έχει κλείσει το αργότερο ως τις 13 Φεβρουαρίου, σε νέα Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι «σκληροί» ηγέτες του Βορρά μπλόκαραν τη συζήτηση του ελληνικού θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, με επίκληση της συνεχιζόμενης διπλής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και τους ιδιώτες πιστωτές, για το νέο μνημόνιο και το PSI.

Νωρίτερα, η γερμανική διπλωματία είχε φροντίσει να δημιουργήσει πανευρωπαϊκό σάλο, αφήνοντας να διαρρεύσει στον Τύπο έγγραφο προτάσεών της, για πλήρη κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, με τον ορισμό ειδικού επιτρόπου, στον οποίο θα μεταβιβασθεί η κυριαρχία της κυβέρνησης και θα έχει δικαίωμα να αποφασίζει στη θέση της κυβέρνησης για όλα τα θέματα άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι ελιγμοί της γερμανίδας καγκελαρίου, που προς το παρόν μπλοκάρουν τη δεύτερη μεγάλη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, μετά το αρχικό μνημόνιο του Μαΐου 2010, αποτελούν μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων της γερμανικής κοινής γνώμης στο ήδη συμφωνημένο στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο δεύτερο ελληνικό «πακέτο», το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένη χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πέραν των 130 δις. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί στις 26 Οκτωβρίου.
Με προφανή στόχο να «χρυσώσει το χάπι» για τους Γερμανούς ψηφοφόρους, που θα βρεθούν μπροστά σε άλλη μια μεγάλη χρηματοδοτική «ένεση» προς την «απείθαρχη» Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος επιστρατεύει κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο «τιμωρίας» της χώρας μας, προκειμένου να πείσει ότι οι Έλληνες δεν εξασφαλίζουν άλλο ένα «δωρεάν γεύμα» από τους Γερμανούς.
Όμως, πίσω από αυτό το πολιτικό «προπέτασμα καπνού», κοινή είναι η εκτίμηση πολιτικών και τραπεζικών παραγόντων ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί και αυτή την φορά να εξαντληθούν όλα τα μέσα για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας στις 20 Μαρτίου:
-Οι Γερμανοί πολιτικοί γνωρίζουν καλά ότι ο Γιόζεφ Άκερμαν, ο ισχυρότερος τραπεζικός παράγοντας της Ευρώπης, ως επικεφαλής της Deutsche Bank και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, είχε απόλυτο δίκαιο όταν προειδοποίησε με απόλυτη σαφήνεια από το Νταβός, πριν από λίγες ημέρες, να μην «παίξουν» οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ελαφρά τη καρδία με ένα σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
- Ο Άκερμαν έγινε ο πρώτος τραπεζίτης αυτού του επιπέδου, που εξήγησε με καθαρότητα γιατί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας ακόμη και σήμερα θα τίναζε στον αέρα το χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, ρίχνοντας τον «προβολέα» στο «αθέατο» χρέος της Τράπεζας της Ελλάδος προς το σύστημα πληρωμών Target, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος.
-Αυτό το χρέος, που πλησίαζε τα 110 δις. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση της ΤτΕ, είναι στην πραγματικότητα μια «κρυφή βόμβα» στα θεμέλια του Ευρωσυστήματος, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, αφήνοντας μια τεράστια ζημιά, την οποία θα κληθούν να καλύψουν άμεσα κυρίως οι Γερμανοί φορολογούμενοι, αφού η Γερμανία έχει, μέσω της Μπούντεσμπανκ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση της ΕΚΤ.
Ο Άκερμαν επισήμανε δημόσια αυτό το χρέος, για να καταδείξει πόσο σύνθετη είναι η αποτίμηση των επιπτώσεων μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας στις 20 Μαρτίου και να προειδοποιήσει την Μέρκελ να μην παίζει «εν ου παικτοίς».
Η τελική συμφωνία για την Ελλάδα αναμένεται, έτσι, να οριστικοποιηθεί σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, που θα συγκληθεί πριν τις 13 Φεβρουαρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να προχωρήσει έγκαιρα η ανταλλαγή ομολόγων του PSI, πριν έλθει η ώρα πληρωμής από την Ελλάδα του τριετούς ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 15 δις. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης από το EFSF, καθώς χωρίς αυτήν παραδέχεται πλέον και η Κομισιόν ότι το «πακέτο» δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επαρκούς χρηματοδότησης της Ελλάδας ως το 2015.
Από την πλευρά των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, η «θυσία» θα φθάσει σε ένα «κούρεμα» κατά 70%, καθώς το μέσο επιτόκιο των ομολόγων του PSI θα πέσει στο 3,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει αν και πώς θα μετάσχει και η ΕΚΤ στο «κούρεμα», παρά τις μέχρι τώρα αντιρρήσεις της, με πιθανό σενάριο τη μεταβίβαση των ομολόγων που κατέχει στο EFSF, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υποχρεωτικό «κούρεμα» όλων των πιστωτών της Ελλάδας, χωρίς να θιγεί από αυτή τη διαδικασία η κεντρική τράπεζα.
Τέλος, παρά τη φιλολογία περί σοβαρών συγκρούσεων με την τρόικα για το νέο μνημόνιο, με επίκεντρο κυρίως το 13ο και 14ο μισθό και το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός είναι ότι η συμφωνία για το σκληρό δεύτερο μνημόνιο πρέπει να θεωρείται κλεισμένη, με την κυβέρνηση να καταθέτει τις αμέσως επόμενες ημέρες νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει τα περισσότερα σκληρά μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα, αφήνοντας «άθικτο», προς δημιουργία θετικών εντυπώσεων στους Έλληνες ψηφοφόρους, τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά και το βασικό μισθό της συλλογικής σύμβασης.
Η δε μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην οποία αντιδρούσε η ΝΔ, θα γίνει μεν, αλλά από το 2013, ώστε να διευκολυνθεί και ο Αντ. Σαμαράς να πει το μεγάλο «ναι» στο νέο μνημόνιο…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)