Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Νηστεία του Τριωδίου και του Πάσχα

Αυτές οι τρεις εβδομάδες λέγονται  Τριώδιο (Απόκριες) που προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Κατά τις 3 αυτές εβδομάδες έχουμε μια ποικιλία διατάξεων, που είναι οι εξής:
- Την πρώτη εβδομάδα (από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου) έχουμε κατάλυση εις πάντα.
- Την δεύτερη εβδομάδα (από την Κυριακή του Ασώτου μέχρι την Κυριακή των Απόκρεω) τρώμε απ' όλα, αλλά νηστεύουμε από την Τετάρτη και την Παρασκευή χωρίς λάδι.
- Την τρίτη εβδομάδα, της Τυρινής (από τη Δευτέρα των Απόκρεω μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου), τρώμε από όλα τα άλλα εκτός από κρέας, τρώμε και Τετάρτη και την Παρασκευή (δηλ.: κατάλυση σε ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά όλες τις ημέρες).

 Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα.
Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι καταλύουμε μόνοΣάββατο και Κυριακή), εκτός και εάν κάποια από τις ημέρες αυτές υπάρξειακίνητη Εορτή, οπότε και τρώμε το λάδι (δηλ. νηστείες Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου).
Μονό το Μεγάλο Σαββάτο νηστεύουμε χωρίς λάδι, διότι την ημέρα εκείνη ο Κύριός μας βρίσκεται Σωματικά στον Τάφο, ενώ με την Ψυχή Του έχει κατέβει στον Άδη για να κηρύξει και εκεί το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας, σε όλους τους κεκοιμημένους από Αδάμ έως της ώρας εκείνης.
Επίσης γίνονται οι εξής καταλύσεις:
Την 25η Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) τρώμε πάντοτε το ψάρι, εκτός και εάν η Εορτή αυτή πέσει μέσα στην Καθαρή Εβδομάδα ή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε την ημέρα αυτή τρώμε λάδι και όχι ψάρι. 
Και των αγίων 40 Μαρτύρων τρώμε λάδι.  Επίσης Κυριακή των Βαΐων καταλύεται ψάρι
Υπενθύμιση: Κατάλυσις = σημαίνει ότι επιτρέπεται να τρώμε.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)