Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Το μασκάρεμα ξεσκεπάζει τον χαρακτήρα μας

Αν πιστεύεις ότι η αποκριάτικη μεταμφίεση, εκτός από διασκεδαστική, μπορεί να παραπλανήσει τους άλλους για το ποιος/α πραγματικά είσαι, πλανάσαι πλάνην οικτρά. Το μασκάρεμα δεν σκεπάζει, αποκαλύπτει τα ενδόμυχα του χαρακτήρα μας!
Από πού κρατάει η αποκριάτικη σκούφια…
Οι απόκριες είναι γιορτή χαράς και ξεφαντώματος, όπου όλα επιτρέπονται και δικαιολογούνται. Άλλωστε οι ρίζες τους βρίσκονται στις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, στις οποίες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, η ευθυμία και η σκωπτική διάθεση. Στις παγανιστικές αυτές τελετές οι αρχαίοι Έλληνες ντύνονταν σάτυροι ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους, συμπεριφερόμενοι με τρόπο ανάρμοστο, προκαλώντας τους άλλους με τολμηρές φράσεις και πράξεις. Γενικότερα, οι μεταμφιέσεις είχαν έναν χαρούμενο τόνο και έντονα χρώματα, καθώς ο εορτασμός της αποκριάς, όπως συνεχίστηκε αργότερα και επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σηματοδοτούσε την αρχή της άνοιξης και κατ΄ επέκταση την αναγέννηση της ψυχής και της φύσης μετά το χειμώνα.

Καίτοι πέρασαν αιώνες, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν στις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις. Ακόμα και μετά την έλευση του Χριστιανισμού και, παρά τις προσπάθειές της, η εκκλησία δεν κατάφερε να ξεριζώσει τα αποκριάτικα ειδωλολατρικά έθιμα. Μπορεί να μην κυριαρχεί πλέον ο θεός Διόνυσος και οι χυδαίοι σάτυροι, αλλά ακόμα και τα μοντέρνα μασκαρέματα εξακολουθούν να δίνουν άλλοθι για ακραία πειράγματα, άφθονη οινοποσία και πάσης φύσεως παρεκτροπές. Ωστόσο στις μέρες μας αποτελούν κυρίως μια καλή αφορμή για να βγάλουμε απόκρυφες επιθυμίες μας ή να τσαλακώσουμε την καθημερινή μας εικόνα, χωρίς παρεξήγηση. Στην αρχαία Ελλάδα το μασκάρεμα ήταν συγκεκριμένο και είχε σκοπό, σήμερα το επιλέγουμε για άλλους λόγους, αλλά σπάνια η επιλογή μιας συγκεκριμένης μεταμφίεσης είναι τυχαία, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.
Βγάζουμε στην επιφάνεια τα βαθύτερα «θέλω» μας
Όπως τα ρούχα που διαλέγουμε να φοράμε στην καθημερινή μας ζωή, έτσι και οι αποκριάτικες στολές αποκαλύπτουν πτυχές του χαρακτήρα μας και βγάζουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα «θέλω» μας, τα οποία συνήθως καταπνίγουμε για να μην ξεστρατίσουμε από συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές.
Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι συνήθως υπάρχει διάσταση μεταξύ αυτού που είμαστε και αυτού που θα θέλαμε να είμαστε. Δηλαδή η εικόνα που προβάλλουμε πολλές φορές δεν αντανακλά το βαθύτερο «είναι» μας, δεν φανερώνει τις πραγματικές επιθυμίες και τις δυνατότητές μας. Απλά αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των κοινωνικών απαιτήσεων και των προσωπικών «θέλω». Την περίοδο λοιπόν των αποκριών μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε όλες τις πιθανές διαφορετικές διαστάσεις του εαυτού μας και μέσα από την ασφάλεια που μας παρέχει η κοινή παραδοχή του να ντυνόμαστε κάτι άλλο από τα συνηθισμένα, μπορούμε να προβάρουμε νέους ρόλους και να φανταστούμε, έστω για λίγο, πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή μας με συμπεριφορές ή εικόνες μη οικείες ή μη συμβατές με εμάς.
Μερικά παραδείγματα θα σου δώσουν μια ιδέα για το πώς μπορείς να αποφύγεις ένα ανεπιθύμητο ψυχογράφημα από τους άλλους για σένα ή πώς να σκιαγραφήσεις το ψυχολογικό προφίλ μασκαράδων που θα συναντήσεις στο δρόμο ή στα αποκριάτικα πάρτι.
Οι εντυπωσιακές στολές κρύβουν τους συνεσταλμένους
Αν δεις έναν μασκαρεμένο με εντυπωσιακή στολή και έντονα χρώματα, μη βιαστείς να βγάλεις το συμπέρασμα ότι είναι εξωστρεφής και διαθέτει μια πληθωρική προσωπικότητα. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που στην καθημερινή ζωή του είναι συνεσταλμένος και αποφεύγει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτός λοιπόν ο τύπος είναι πιθανόν την περίοδο των αποκριών να επιλέγει στολές αρκετά εντυπωσιακές, με έντονα χρώματα, θέλοντας να εκφράσει αυτό ακριβώς που δεν μπορεί να εκφράσει τον υπόλοιπο χρόνο. Αντίστοιχα, ένα άτομο αρκετά εκφραστικό και ευχάριστο, που συνεχώς αποτελεί αυτό που λέμε «ψυχή της παρέας», συχνά επιλέγει κάτι διακριτικό και λιτό, μια στολή που του δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει μέσα από έναν καινούργιο, εντελώς διαφορετικό ρόλο.
Όταν οι άντρες μεταμφιέζονται σε γυναίκες
Μην σε ανησυχήσει το γεγονός. Οι εκτιμήσεις των ψυχολόγων συγκλίνουν στο ότι το ντύσιμο που αναπαριστά άτομο του άλλου φύλλου συχνά αποτελεί μια ευκαιρία εκδήλωσης χαρακτηριστικών που αποδίδονται περισσότερο στο άλλο φύλλο. Συγκεκριμένα, ένας άντρας που ντύνεται γυναίκα, ασυνείδητα ίσως θέλει να δηλώσει ότι διαθέτει κατανόηση, συναισθηματική νοημοσύνη, αλτρουιστικά αισθήματα, ότι έχει ανάγκη να πάρει και να δώσει φροντίδα. Αντίστοιχα, μια γυναίκα που προσποιείται τον άντρα μπορεί να εκφράζει δυναμισμό, ανταγωνιστικότητα, ανεξαρτησία.
Έχω ανάγκη από στοργή
Η επιλογή μιας μπεμπέ στολής πιθανώς υποδηλώνει ανάγκη για στοργή, φροντίδα ή προστασία. Ίσως την επιλέγει ένας σύντροφος προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα στον άλλον σχετικά με αυτό που του λείπει από τη σχέση. Βέβαια η παραπάνω διεργασία συντελείται σε ασυνείδητο επίπεδο και αποτελεί μια εσωτερική κραυγή, με τη μορφή «Άκου τις ανάγκες μου, πρόσεξε με».
Θέλω να γίνω Σούπερμαν
Άνθρωποι που νιώθουν ότι ζουν μια ζωή χωρίς συγκινήσεις και έχουν χάσει την όρεξη και τη διάθεσή τους αισθανόμενοι ότι βρίσκονται σε ένα τέλμα, επιλέγουν ξεχωριστές στολές, που προσδίδουν μια αίσθηση μοναδικότητας και καινοτομίας. Αυτοί οι άνθρωποι μεταμφιέζονται σε γνωστούς ήρωες ή τιμωρούς, γεγονός που παραπέμπει σε μια αίσθηση περιπέτειας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κρύβει και διάθεση τιμωρίας απέναντι σε άλλους ή συχνά και στον ίδιο τους τον εαυτό.
Γιατί δεν μου δίνεις σημασία;
Οι γυναίκες που αισθάνονται παραμελημένες στις σχέσεις τους, επιλέγουν συνήθως στολές που αντανακλούν έντονα το ερωτικό στοιχείο, όπως μοιραίες γυναίκες, ντάλιες, Βενετσιάνες κυρίες εποχής με καλυμμένα τα πρόσωπα κ.ά. Οι επιλογές αυτές αποτελούν μια απόπειρα αναζωογόνησης του συναισθηματικού και ερωτικού τους εαυτού, μέσα από το φλερτάρισμα με το απαγορευμένο και το ριψοκίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)