Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ: ¨Να πληρώνει το κράτος τους μισθούς των ιερέων¨

Ετοιμάστηκαν οι προτάσεις για το νέο σύνταγμα της Αρμενικής, Ελληνικής, Εβραϊκής και Ασυρριακής κοινότητας. Μετά το τέλος των εργασιών της συσταθείσας κοινής επιτροπής, σχεδιάζεται το νέο κείμενο που θα βγει να σταλεί στην βουλή εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου. Στην βουλή στις επόμενες εβδομάδες θα ακουστούν ο Πατριάρχης Φαναρίου των Ρωμιών, ο Αρμένιος Πατριάρχης και εκπρόσωπος της Ασσυριακής εκκλησίας.
Άρθρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πακέτο είναι τα εξής :
ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ : Με βάση την συνθήκη της Λοζάνης το κράτος στον τομέα της εκπαίδευσης οφείλει να βοηθά ισότιμα και τα βακούφια των μη μουσουλμάνων. Μέχρι το 1974 αυτή η βοήθεια εν μέρει δινόταν. Μετά καταργήθηκε.
ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ : Οι μειονότητες δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα σε δημόσιες υπηρεσίες. Δεν μπορούν να γίνουν δικαστές, εισαγγελείς και ανώτατοι αξιωματούχοι. Αυτός ο δρόμος να ανοίξει.
ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ : Να ανοίξουν σχολεία που θα διασφαλίσουν την αποφοίτηση θρησκευτικών λειτουργών. Οι μειονότητες σε αυτό το θέμα βιώνουν σοβαρά προβλήματα.
ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ : Εφόσον το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιμάμηδων τότε είναι ανάγκη να πληρώνει και τους μισθούς των ιερέων και ραβίνων. Οι μειονότητες πρέπει να έχουν μερίδιο από τον προϋπολογισμό της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.
ΝΟΜΙΚO ΠΡΟΣΩΠΟ : Να αποδοθεί στις κοινότητες νομική μορφή. Κατ΄αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποκτήσει περιουσία και να επωφεληθεί από τους πόρους της Ε.Ε.
ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ : Να βγούνε από τα μαθήματα ή από τα βιβλία ιστορίας φράσεις του τύπου ¨έσφαξαν, χτύπησαν πισώπλατα¨ σχετικά με Αρμένιους, Έλληνες και Εβραίους. Οι κατηγορίες στις τηλεοράσεις σε βάρος των μειονοτήτων ανοίγουν το δρόμο για εγκλήματα μίσους σαν του Χραντ Ντινκ. Να σταματηθούνε.
Εφ. Σαμπάχ 1-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)