Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τι είναι οι G8; (Ομάδα των 8)

Stuart Hodkinson, περιοδικό "Red Pepper"
Οι G8 είναι η ετήσια συνάντηση της "Ομάδας των 8" εθνών: Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, στις οποίες ανήκουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου - και στόχος τους είναι να παραμείνει σ' αυτούς! Κάθε χρόνο λοιπόν οι αρχηγοί της "Ομάδας των 8" συναντιούνται για να συζητήσουν τα κέρδη τους, επηρεάζοντας με τις αποφάσεις τους όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και τη Διεθνή Τράπεζα, οργανισμούς στους οποίους οι "8" έχουν δικαίωμα ψήφου κατά 50%! Οι υπόλοιπες 176 χώρες-μέλη των οργανισμών μοιράζονται το υπόλοιπο 50% δικαίωμα ψήφου.
Οι ετήσιες αυτές συναντήσεις κερδίζουν όλο το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και των διαδηλωτών. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολιτική διαδικασία που διεξαγάγεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με εκπροσώπους των G8 (γνωστοί ως "Sherpas"), οι οποίοι δημιουργούν την ατζέντα των τελικών συζητήσεων.

Τι συμβαίνει φέτος στη Σκωτία;

Κάθε χρόνο οι ηγέτες της G8 συναντιούνται στην εκάστοτε χώρα προεδρίας, η οποία αλλάζει κάθε χρόνο κυκλικά. Φέτος είναι η σειρά της Βρετανίας να φιλοξενήσει τον Μπους και την εταιρία του στο υπερπολυτελέστατο κέντρο γκολφ στο Perthshire του Gleneagles. Μην ανησυχείτε για τα έξοδα - θα καλυφθούν όλα από τους φόρους των φορολογουμένων! Όλο αυτό το σκωτσέζικο πανηγύρι θα κοστίσει 150 εκατομμύρια λίρες (σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σκωτίας Jack McConnell) για τα ποτά και τα φαγητά των 1.500 εκπροσώπων και προσωπικού υποστήριξης, για τις υπερωρίες της αστυνομίας που θα αποτελείται από 13.000 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την υποστήριξη της βρετανικής αστυνομικής δύναμης κι ενδεχομένως και της αμερικάνικης, όπως επίσης και για τη διαμονή 3.000 εκπροσώπων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Οι μνήμες δεν έχουν σβηστεί ακόμα από τις κινητοποιήσεις του 2001 ενάντια στους G8 στη Γένοβα, όπου ο ιταλός ακτιβιστής Carlo Giuliani σκοτώθηκε εν ψυχρώ από τους καραμπινιέρους. Για αντιμετώπιση "βίαιων αντιδράσεων" οι σκωτικές αρχές αποφάσισαν να χτίσουν ατσάλινο φράχτη ασφάλειας μήκους 5 χιλιομέτρων και ύψους 3,5 μέτρων για να "προστατεύσουν" το Σκωτικό Κοινοβούλιο και το Holyrood Palace της βασίλισσας.

Γιατί όμως είναι "κακοί" οι G8; Γιατί πρέπει να αντισταθούμε στις αποφάσεις τους;

Οι G8 υπόσχονται να αφανίσουν τη φτώχεια (αν σας θυμίζει κάτι το "Make Poverty History") από το 1976. Μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, ούτε καν μία χώρα δεν κράτησε τις υποσχέσεις της ν' αυξήσει τις επενδύσεις της στις χώρες του "Τρίτου Κόσμου" κατά 0,7% από το εθνικό της εισόδημα. Χαρακτηριστικά, η Βρετανία πρώτη είχε δεσμευθεί επ' αυτού το 1970 και μέχρι και τώρα έχει παραμείνει στο 0,35%! Η Ιαπωνία από τη μεριά της κάνει περικοπές σε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια σε άλλες χώρες.
Παράλληλα, σε κάθε διεθνή συνάντηση των G8, επανειλημμένως ακούμε την υπόσχεσή τους για κατάργηση του δημόσιου χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Το 1999 η συνάντηση των ηγετών της G8 αποφάσισε να χορηγήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως ανακούφιση των φτωχότερων χωρών, ωστόσο τίποτα απ' αυτά δεν έχουμε δει ακόμα να υλοποιείται.
Οι χώρες της G8 στην πραγματικότητα απ' ό,τι φαίνεται ξοδεύουν περισσότερα για τις τροφές των κατοικιδίων τους παρά για τη διεθνή ανάπτυξη. Κι ενώ οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι γενοκτονίες συνεχίζονται στην Αφρική, οι χώρες της G8 είναι υπεύθυνες για εμπορία όπλων σε ποσοστό 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και όσον αφορά στην κλιματολογική αλλαγή.
Όλα αυτά βέβαια μοιάζουν περισσότερο με ακαδημαϊκή συζήτηση, αν λάβουμε υπόψη μας την ανάπτυξη του εφοδιασμού πυρηνικών στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", την "ειρήνη" στη Μέση Ανατολή, θέματα που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια ατζέντα συζητήσεων.



ΠΗΓΗ: http://www.epohi.gr/hodkinson_g8_movements_1262005.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)