Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Πρότυπη αγορά βιολογικών προιόντων στο προαύλιο του ΑΠΘ


Από την πόρτα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μπαίνουν πλέον στο κέντρο της πόλης τα βιολογικά προϊόντα. Από την προηγούμενη εβδομάδα οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων της Βόρειας Ελλάδας πηγαίνουν πανεπιστήμιο όχι για να καθήσουν στα έδρανα, αλλά για να πουλήσουν προϊόντα τους, καθώς το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, μετά τη θετική ανταπόκριση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδέχθηκε το αίτημά τους να λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα πρότυπη αγορά βιολογικών προιόντων στο προαύλιο του Κτιρίου Διοίκησης.

Είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί τέτοια αγορά στον χώρο του ΑΠΘ, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έως τώρα η Ενωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας δεν είχε παρουσία, σε αντίθεση με άλλους εφτά δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, που οργανώνουν μία φορά την εβδομάδα ισάριθμες αγορές.

Το επόμενο δίμηνο, όπως λένε οι εκπρόσωποι της Ενωσης, μετά από συνεννοήσεις με τον δήμο, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους άλλες δύο αγορές, ενώ η συγκεκριμένη μπροστά στο κτίριο διοίκησης εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με το ΑΠΘ. Μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Παντής, συμπεριέλαβε τη λειτουργία της πρότυπης αγοράς στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης, που στοχεύει σε ένα οικολογικό ΑΠΘ και στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων στο πανεπιστημιακό αγρόκτημά του. «Οικοδομήσαμε μια άλλη σχέση με το ΑΠΘ» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Πάγκαλος Καζάκης. Εκτός από τη γνωριμία με τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, η πρυτανεία και η ένωση εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο προμήθειας των φοιτητικών κυλικείων του ΑΠΘ με τέτοια προϊόντα, εκδηλώσεων για τη διατροφική τους αξία, ενώ οι παραγωγοί παρέχουν τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τις μεθόδους παραγωγής».

Εξομοίωση τιμών

Κάθε εβδομάδα δεκάδες παραγωγοί από Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Ημαθία, Πέλλα, Δράμα, Καβάλα, Χαλκιδική, Κιλκίς μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να διαθέσουν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Η ένωση διαθέτει 87 μέλη, αλλά στην πρότυπη βιολογική αγορά του ΑΠΘ, λόγω χώρου, δεν μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι από 25 πάγκοι· έτσι οι βιοκαλλιεργητές συμφώνησαν να συστεγάζονται και να συμμετέχουν σ’ αυτήν εναλλάξ. Οι παραγωγοί υπολογίζουν, όπως δηλώνουν, στη γνωριμία των βιολογικών με τον φοιτητόκοσμο. Σε πολλά από τα προϊόντα άλλωστε (π.χ. βιολογικό ψωμί, αρτοποιήματα), όπως υπογραμμίζουν, οι τιμές έχουν εξομοιωθεί με αυτές των συμβατικών στις λαϊκές.

Η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή της Καλαμαριάς (στρατόπεδο Κόδρα), στην οποία συμμετέχει το σύνολο των παραγωγών και ο αριθμός των καταναλωτών ξεπερνάει κάθε Σάββατο τους 1.500. Αλλες πέντε λειτουργούν σε Νεάπολη, Περαία, Εύοσμο, Βότση και Πυλαία. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα βιολογικά. «Τα τελευταία 2,5 χρόνια πρατηρείται μια τάση μείωσης των καταναλωτών γύρω στο 5%», ανέφερε ο κ. Καζάκης. «Πολλοί είχαν στραφεί στα βιολογικά περισσότερο ως... μόδα, παρά γιατί πίστευαν ότι είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, ορμόνες, φυτοφάρμακα. Σήμερα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του αριθμού τους».

Ορισμένοι από τους παραγωγούς θεωρούν ότι οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά και όπως επισήμανε η κ. Μαρία Κατσογιάννη, παραγωγός βιολογικού μελιού από τον Πρινόλοφο Δράμας, η αδυναμία των καταναλωτών να αγοράζουν και τα απαραίτητα δεν θα επιτρέπει την επιλογή μεταξύ βιολογικού και συμβατικού». Ωστόσο, οι περισσότεροι αναφέρουν την αμεσότητα της συναλλαγής μεταξύ βιοκαλλιεργητή και καταναλωτή. Οι Αστέριος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου διατηρούν μονάδα παραγωγής βιολογικών άλευρων και ζυμαρικών στο Μπουραζάνι Κόνιτσας, αλλά η απόσταση δεν τους εμποδίζει να δηλώνουν παρόντες στις βιολογικές αγορές της Θεσσαλονίκης, όπου τα προϊόντα φθάνουν χωρίς μεσάζοντες στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Του Θαναση Τσιγγανα για την καθημερινή



καλά νέα

1 σχόλιο:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)