Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δ. Η γεωπολιτική αξία Ελλάδας - Κύπρου και ο ¨χειρουργικός¨ ακρωτηριασμός της - Μέρος 4ο: Καστελλόριζο - Κύπρος - Κρήτη - Γαύδος.


ΜΕΡΟΣ 4ο : Καστελλόριζο - Κύπρος - Κρήτη - Γαύδος.

Μέρος 1ο, Μέρος 2ο, Μέρος 3ο, Μέρος 4ο,

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 26/12/2011



Γράφει Ευάγγελος ο Σάμιος


Σχόλιο ΠΑΖΛ: Στο 4ο Μέρος θα ταξιδεύσουμε από το ακριτικό Καστελλόριζο προς την Γαύδο αλλά μέσω της μαρτυρικής Κύπρου, αφού περάσουμε από την λεβεντογέννα Κρήτη.

1. Κατεβαίνουμε χαμηλά στα Δωδεκάνησα και κινούμαστε ανατολικά, όπου συναντάμε το Καστελλόριζο. Ο Νίκος Λυγερός μας εξηγεί ότι ¨Βλέποντας το Καστελόριζο από ένα χάρτη της ανατολική Μεσογείου, θα δείτε πως το νησί αποτελεί ένα κόμπο που δένει γεωπολιτικά την Ελλάδα με την Κύπρο μας. Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αδύνατη¨.
Επίσης μας τονίζει ότι: «....... το Καστελόριζο είναι χώρος μιας μάχης όχι μόνο από μόνο του, αλλά ολόκληρη η περιοχή, ειδικά αυτή που ανήκει στον ελληνικό χώρο, δηλαδή η δυτική του πλευρά, λόγω της Συνθήκης Παρισίων του 1947. Στην πραγματικότητα, το θέμα της ΑΟΖ θα ασκήσει de facto μια πίεση σε αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να επιλέξουμε αν αυτός ο χώρος θα είναι ανάλογος του Μαραθώνα ή των Θερμοπυλών. ... Όλος ο προβληματισμός είναι η προετοιμασία μας. Αλλιώς θα επαναλάβουμε το λάθος της Συνθήκης Σεβρών του 1920, η οποία μετατράπηκε τελικά σε Συνθήκη Λωζάνης του 1923, η οποία μέσω του προσχήματος των Στενών, καθόρισε την μοίρα της Ίμβρου και της Τενέδου, δίχως να δοθεί σημασία στα συγκεκριμένα νησιά».

2. Ο Νίκος Κοτζιάς θα θυμίζει την ¨ ....αντίσταση που πρόβαλε ο Μακάριος στις παραλλαγές προτάσεων της Αμερικανικής Κυβέρνησης (Σχέδια ‘Ατσεσον) για εκχώρηση από την Ελλάδα της νήσου Καστελόριζο προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη τότε «Ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα¨.

3. Εν συνεχεία η Κύρα Αδάμ μας εξηγεί ότι ¨Η Τουρκία επιχειρεί για ακόμα μία φορά να «εκφοβίσει» την Ελλάδα (όπως και την Κύπρο) στην περιοχή του Καστελόριζου, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά χωρικά ύδατα και επομένως και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, επιχειρώντας να θέσει υπό «στρατιωτικό κλοιό» όλη την περιοχή της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ (η πρώτη δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, η δεύτερη έχει¨.
Ο ακρωτηριασμός της ΑΟΖ, στην περιοχή του Καστελλόριζου είναι προ των πυλών.

4. Μεταβαίνουμε πιο ανατολικά στο νησί της Αφροδίτης. Για την γεωπολιτική της αξία μιλήσαμε στο 1ο και στο 2ο Μέρος. Εδώ θα αναφερθούμε στον τρίτο χειρουργικό ακρωτηριασμό. Έτος 1974. Ξεκινάμε με την ¨Αιματηρή Αλήθεια ¨ που μας ματώνει την καρδιά με τις δολοπλοκίες των Εγγλέζων που δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αιματοκυλισθεί και τριχοτομηθεί η πολυαγαπημένη μας Κύπρος.

5. Ακολουθεί ένας Χάρτης του 1955 Αγγλικής επινόησης στον οποίον, η διχοτομική γραμμή είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν της γραμμής Αττίλα!

6. Τα γεγονότα του 1963 - 1964 μας φανερώνουν ότι το σχέδιο των Τούρκων προχωρούσε και η εισβολή στην Κύπρο το 1974 δεν ήταν ¨κεραυνός εν αιθρία¨.

7. Ας δούμε και το χάρτη με τον τουρκοκυπριακό θύλακα Μανσούρας - Κοκκίνων (1964) και όποιος θέλει ας διαβάσει την ιστορία της 31 MK 1964 – 1974 της ηρωικότερης μοίρας καταδρομών της Κύπρου.

8. Στην συνέχεια σας παραθέτουμε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον Ο.Η.Ε. ¨Επειδή πολύ συχνά γίνεται λόγος για την συγκεκριμένη ομιλία,αλλά ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ δεν την έχει διαβάσει ποτέ...μελετήστε τη προσεκτικά και θα καταλάβετε πολλά από το δραματικό παρασκήνιο εκείνων των ημερών¨. Ενδεικτικά σας παραθέτω δύο φράσεις ¨θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό¨ και ¨ Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους¨. Είναι άξιον απορίας το γιατί λέγεται ακόμη ¨Εθνάρχης¨.

9. Ενώ είχε αποκατασταθεί η Δημοκρατία και εγένοντο συζητήσεις στην Γενεύη έχουμε το εξής παράδοξο, ¨ έγινε η δεύτερη επίθεση στο νησί και οι Τούρκοι πλέον κατακτούν το 37% της Κύπρου, ενώ μέχρι τότε κατείχαν ένα πολύ μικρό μέρος του εδάφους 4%!.¨. Και οι ¨εθνάρχες¨ μας, τι έκαναν;
Απαιτείται ξεχωριστεί ανάρτηση για πλήρη προσέγγιση του θέματος, σχετικά με το μη άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου.

10. Γυρίζουμε δυτικά για να συναντήσουμε την Κρήτη. Ο Αντώνης Φώσκολος μας τονίζει ότι "H αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου σε υδρογονάνθρακες στα παράλια της Κρήτης μας βγάζει από τα χρέη και το μνημόνιο! Επιπροσθέτως προσδίδεται στην Ελλάδα τεράστια γεωπολιτική αξία, εισάγεται εξειδικευμένη τεχνογνωσία και δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο εκμετάλλευσης, στη χημική βιομηχανία, στα ναυπηγεία, κ.ο.κ".

11. Ο δε Φοίβος Οικονομίδης μας εξηγεί ότι ¨Από την ενίσχυση της άμυνάς του, επί Ουίνστον Τσόρτσιλ, και το αμερικανικό σχέδιο «Pincher», την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι σήμερα, το νησί δεσπόζει ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.
Η Κρήτη είναι ένα ελληνικό νησί με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. Δεσπόζει μεταξύ τριών ηπείρων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Κάποιες περιοχές της νότιας Κρήτης βρίσκονται πιο κοντά στη Λιβύη, χώρα της βόρειας Αφρικής, παρά στην Αθήνα¨.

12. Στην συνέχεια θα εξετάσουμε την προπαγάνδα περί ανεξάρτητης Κρήτης και αφού τα συνδυάσουμε με την γεωστρατηγική και γεωοικονομική αξία της Κρήτης θα αντιληφθούμε το γιατί ¨κάποιοι¨ γνωστοί και μη εξαιρετέοι προωθούν αυτά τα σχέδια. Σίγουρα δεν είναι για το καλό της νήσου μας Κρήτης και φυσικά της Ελλάδας γενικότερα. Είναι βλέπεις ¨πολλά τα λεφτά¨ και γίνονται μυθικά, αφού η Γαύδος πηγαίνει πακέτο με την Κρήτη.
Ένας επαπειλούμενος ακρωτηριασμός κατ΄ ελάχιστον σαν μοχλός πίεσης με δυνατότητα πραγματοποίησης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ή καλλίτερα, όταν οι ¨γνωστοί άγνωστοι¨ τις δημιουργήσουν π.χ. με κάποιο δημοψήφισμα, όπως φημολογείται - καλλιεργείται, για το 2012.

Απαιτείται ξεχωριστεί ανάρτηση για πλήρη μελέτη του θέματος.

13. Στην συνέχεια ο Μάριος Πούλλαδος αναπτύσσει το θέμα: Γαύδος το δεύτερο μας Καστελλόριζο και μας τονίζει ότι ¨Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το ακριτικό αυτό νησί της Γαύδου είναι εξίσου μεγάλης στρατηγικής σημασίας για εμάς όπως και το Καστελόριζο. Ο λόγος είναι ότι η απόσταση του από την Κρήτη, παρέχει την ευλογία ύπαρξης μιας τεράστιας ΑΟΖ σε σχέση με το έδαφος του, όπως δηλαδή συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου. Αφού λοιπόν κατανοήσουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε, να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την ελληνικότητα και την οικονομική δραστηριότητα του νησιού, τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν οριοθετώντας την ΑΟΖ με το κοντινότερο σύνορο, που δεν είναι άλλο από την Λιβύη¨.

14. Στη συνέχεια ο Νίκος Λυγερός
α. Μας εξηγεί για το Καστελλόριζο και την Γαύδο ότι ¨ Οι υπολογισμοί μέσω διαγραμμάτων Voronoi δείχνουν ότι αυτά τα ακριτικά νησιά ελέγχουν περιοχές, οι οποίες είναι τεράστιες σε σχέση με το εμβαδόν τους¨. Λόγω δε των πετρελαίων η γεωπολιτική τους αξία είναι τεράστια.
β. Μας επισημαίνει ότι ¨Το θέμα της ΑΟΖ δεν αναδεικνύει μόνο την σημασία του Καστελλόριζου, αλλά κάθε ακριτικού νησιού της Ελλάδας. Μια από αυτές τις σημαντικές περιπτώσεις είναι και η Γαύδος. Με τη Γαύδο εμπλέκεται, φαινομενικά, μόνο και μόνο η Λιβύη, λόγω γεωγραφίας. Μόνο που στην πραγματικότητα η υπόθεση του Καστελλόριζου με την Τουρκία επηρεάζει και την υπόθεση της Γαύδου με την Λιβύη. Η ιδέα είναι απλή. Η παθητική στάση με το πρώτο θέμα έχει επιπτώσεις και στο δεύτερο¨. Αφού μας παρουσιάσει τα διαγράμματα της ΑΟΖ μετά ή άνευ Γαύδου, μας επισημαίνει ότι ¨ Όντως όλα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν πόσο σημαντική πρέπει να είναι όχι μόνο η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της Γαύδου, αλλά κι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό το νησί. Η συντήρηση μία φθίνουσας κατάστασης δεν επαρκεί. Για να έχει μέλλον το θέμα της ΑΟΖ και να είναι δυναμικό το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους μας στη Γαύδο.¨
Υπενθυμίζουμε ότι στο 2ο Μέρος/8 έχει διευκρινιστεί ότι ¨ Με μια προσεκτική παρατήρηση θα διαπιστώσετε ότι οι "γκρίζες ζώνες" δεν είναι τίποτε άλλο παρά πετρελαιοφόροι ορίζοντες¨, και επίσης ότι ¨Ακολούθησαν η κρίση των Ιμίων καθώς και η ανοιχτή αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Γαύδου¨.

Επαπειλούμενος ακρωτηριασμός μαζί με την Κρήτη, όπως προαναφέραμε σχετικά στην παραπάνω παράγραφο 12. Ή ¨γκρίζα ζώνη¨ η Γαύδο, για την Τουρκία, έστω και για αντιπερισπασμό, χάριν άλλων πιο ¨προσιτών γκρίζων διεκδικήσεων¨.
Έχουμε λοιπόν τις παρακάτω ενότητες:
1. Η γεωπολιτική αξία του Καστελλόριζου (Νίκος Λυγερός).
2. Αιγαίο και Καστελλόριζο: Πώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση;( Νίκος Κοτζιάς).
3. Ένοπλος εκφοβισμός από Τουρκία νότια του Καστελόριζου (Κύρα Αδάμ).
4. «Αιματηρή Αλήθεια - Bloody Truth», 1955 - 1974
5. Συνταγές διχοτόμησης!
6. Κύπρος 1963-1964
7. 31 MK 1964 – 1974: Η Ηρωικότερη μοίρα καταδρομών της Κύπρου/ Η πατρίδα, τους αγνόησε όλους... (απόσπασμα)
8. Μακάριος: "θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό"
9. ΑΤΤΙΛΑΣ 2 ( ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1974)
10. Το φυσικό αέριο της Κρήτης μας ξεχρεώνει! (Αντώνης Φώσκολος).
11. Κρήτη: Το σταθερό αεροπλανοφόρο ( Φοίβος Οικονομίδης)
12. "Ανεξαρτησία" της Κρήτης.
13. Γαύδος: Το δεύτερο μας Καστελλόριζο (Μάριος Πούλλαδος).
14. Η Γαύδος, το άλλο μας Καστελλόριζο (Νίκος Λυγερός).


η συνέχεια εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)