Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

O προϋπολογισμός της παταγώδους αποτυχίας


eurosssssssssssssssΑν σε μια οποιαδήποτε εταιρεία, ακόμη και μικρομεσαία, παρουσίαζε ο οικονομικός διευθυντής ένα μπάτζετ σαν κι αυτό που παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος το πρωί της Δευτέρας η επόμενη κίνησή του, αν διέθετε μια μικρή έστω επίγνωση της πραγματικότητας, θα ήταν να πάει να χαιρετήσει τους συναδέλφους του. Ήθελε πολύ θράσος για να πάει από το λογιστήριο, να διεκδικήσει δηλαδή αποζημίωση... Περισσότερο ακόμη κι αυτό που χρειάστηκε για να καταθέσει τον προϋπολογισμό... 

Ο προϋπολογισμός του 2012 που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Οκτωβρίου είναι ένα σύνολο αποτυχιών. Ένα μοναδικό, εκρηκτικό δείγμα διαψεύσεων, αστοχιών και αποκλίσεων που έχει γραμμένο στο DNA του, την μη εφαρμογή του. Ας δούμε μία – μία τις αποτυχίες του:
Πρώτη και μεγαλύτερη αποτυχία η αδυναμία της κυβέρνησης να πιάσει το στόχο του ελλείμματος για το 2011. Για το τρέχον έτος προβλεπόταν έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ (7,8% του ΑΕΠ), το οποίο τελικά θα διαμορφωθεί σε 18,69 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ). Για να καλύψει το φιάσκο της η κυβέρνηση επιστράτευσε τη δημιουργική λογιστική κι έτσι, όπως ακριβώς οι μετεξεταστέοι που ...πάνε για τον Σεπτέμβρη, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 θα κριθούν μαζί με αυτούς του 2012, θα αντιμετωπιστεί δηλαδή ενιαία η διετία. Στο τέλος της οποίας κατά τον αντιπρόεδρο, άγνωστο πως, θα εμφανιστεί πλεόνασμα. Η πρώτη αποτυχία λοιπόν είναι πως «ξέφυγε» το έλλειμμα.
Η δεύτερη αποτυχία είναι πως «ξέφυγε» και η πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Για φέτος πρόβλεπαν μείωση του ΑΕΠ της τάξης του -3,8% (πρόβλεψη Ιουνίου) και η ύφεση θα φτάσει το -5,5%. Για το δε 2012 ενώ υπολόγιζαν επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και της τάξης του 0,6%, τελικά θα καταγραφεί ύφεση της τάξης του -2,5%. Ως αποτέλεσμα η, επίσημη πάντα, ανεργία από 15,2% φέτος θα φτάσει στο 16,4% το 2012. Η ανατροπή που σημειώθηκε στους ρυθμούς μεγέθυνσης, έχει όμως και συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να μην τα ανέφερε καν, δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τους Γερμανούς. Έγραφε έτσι η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου: «Τα νέα νούμερα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα δεδομένου ότι οι ηγέτες της ΕΕ όταν συμφώνησαν τον Ιούλη σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, υπέθεταν ένα ποσοστό μεγέθυνσης της τάξης του 0,6%. Με την ύφεση τώρα να συνεχίζεται για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη, η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδότηση»... Οι τίτλοι δε του άρθρου ήταν: «Κακά νέα από την Αθήνα, Τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού περιπλέκουν τις προσπάθειες διάσωσης». Καμιά σχέση δηλαδή με το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση.
Η τρίτη και πιο κραυγαλέα αποτυχία σχετίζεται με τις προβλέψεις για φορολογικά έσοδα. Την ίδια στιγμή που οι έμμεσοι φόροι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με φέτος (παρά την γενναία αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ) και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων το 2012 σε σχέση με φέτος θα μειωθεί κατά 22%, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 27,5%. Στην πραγματικότητα δηλαδή το μόνο φορολογικό έσοδο το οποίο θα αυξηθεί θα είναι οι φόροι που πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα, που σαν ψάρια πιασμένα στα δίχτυα της εφορίας, αδυνατούν να ξεφύγουν, υπομένοντας την μια αυθαίρετη επιβάρυνση μετά την άλλη. Αξίζει ωστόσο να ειπωθεί πως ούτε κι αυτά τα έσοδα πρόκειται να πιαστούν λόγω του ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει αγγίξει το κόκκινο κι επίσης λόγω της απήχησης που συναντά το κίνημα «δεν πληρώνω» από τη στιγμή που επεκτάθηκε και στην εφορία.
Η τέταρτη και κορυφαία αποτυχία αφορά την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και των χρημάτων που θα πληρωθούν για τόκους. Τη στιγμή που το κονδύλι των αποδοχών και συντάξεων θα μειωθεί κατά 5,8% (φθάνοντας τα 20,47 δισ. ευρώ μετά τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων) και το κονδύλι της ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας θα μειωθεί κατά 9% τα χρήματα που θα δοθούν για τόκους θα αυξηθούν κατά 9,8%, όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτουμε! Οι μόνοι δηλαδή που θα χαρούν από τον προϋπολογισμό θα είναι οι τοκιστές. Στους πιστωτές θα κατευθυνθεί το 8,3% του προϋπολογισμού, σηματοδοτώντας μια πρωτοφανή για πρόσφατα χρονικά μεταβίβαση πλούτου από την κοινωνία στην λεγόμενη «αργόσχολη τάξη».
Ύψος δαπανών για τόκους χρέους κεντρικής διοίκησης
(ποσά σε εκατ. ευρώ)
2007
2008
2009
2010
2011*
2012**
Τόκοι
9.796
11.207
12.325
13.223
16.300
17.900
ως % του ΑΕΠ
4,3%
4,7%
5,2%
5,7%
7,4%
8,3%
* Εκτιμήσεις
** Προβλέψεις
Πηγή: Προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2012
Απογοήτευση προκαλεί και η άνοδος του δημόσιου χρέους, που επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις εκτιμήσεις του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, που είχε κάνει λόγο για ανεξέλεγκτη δυναμική του δημόσιου χρέους. Πρόβλημα που όπως όλοι θυμούνται ξεπεράστηκε με την ...εκτέλεση του αγγελιοφόρου. Το «μήνυμα» όμως έφτασε και συνιστά την πιο απρόβλεπτη αποτυχία της κυβέρνησης καθώς φαίνεται πως το χρέος όσο καιρό διαρκεί η διάσωσή μας κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων χρόνων: όπως φαίνεται στον πίνακα που παραθέτουμε από 127% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, όταν το ύψος του κρίθηκε ...επικίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης, θα φτάσει το 182%. Το ΔΝΤ δε, το υπολόγισε ακόμη πιο ψηλά, την προηγούμενη εβδομάδα: Στο 189% του ΑΕΠ!
Ευτυχώς που σωθήκαμε δηλαδή...
Σύνθεση και εξέλιξη δημόσιου χρέους
(σε εκατ. ευρώ)
2007
2008
2009
2010
2011*
2012**
Χρέος κεντρικής διοίκησης
239.958
262.071
298.524
340.286
373.220
391.420
(ως % του ΑΕΠ)
105,7%
110,6%
127,0%
147,8%
169,4%
181,8%
* Εκτιμήσεις
** Προβλέψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)