Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

N.ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: «ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ…


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΕΙ...
Βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε μέλη της Ιεραρχίας εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά  ΄΄«ακροδεξιά φαντάσματα» επανεμφανίσθηκαν για να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια του κόσμου με εύκολο λαϊκισμό΄΄. Για άλλη μία φορά ο κ. Σηφουνάκης βάλει κατά των επισκόπων που εκφράζουν ανοιχτά τις θέσεις τους για την οικονομική κρίση,την ανέχεια και το ρόλο του κράτους .Τελευταία, ο εν λόγω υπουργός ακολουθεί ακραία συμπεριφορά προς τον κλήρο,μήπως αυτή η θέση εκφράζει και την κυβέρνηση; Εάν όχι, να τον μαζέψουν το συντομότερο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΣΤΗΝ  ΄΄ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄΄



ΕΡ.Είπατε ότι πρέπει να αναλάβει η Εκκλησία το βάρος της μισθοδοσίας των ιερέων. Γιατί δεν της το επιβάλλει η κυβέρνηση;

Από το 2000 μερίδα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας επιχείρησε να καταστήσει τον άμβωνα εκλογικό μπαλκόνι. Τα τελευταία χρόνια, με τη φωτισμένη ηγεσία του σεμνού Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η «ακροδεξιά πτέρυγα» της Ιεραρχίας συμμαζεύτηκε. Με την έλευση της οικονομικής κρίσης, την αβεβαιότητα που δημιουργείται, τα «ακροδεξιά φαντάσματα» επανεμφανίσθηκαν για να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια του κόσμου με εύκολο λαϊκισμό. Κάνουν, μάλιστα, πως δεν ξέρουν ότι πουθενά στον κόσμο οι ιερωμένοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στην Ελλάδα της ταύτισης Εκκλησίας-Κράτους, οι ιερωμένοι συχνά λαμβάνουν δύο μισθούς από το Δημόσιο, θέλουν να μην φορολογούνται και να πολιτεύονται. Δεν κάνω συμψηφισμό. Ομως, τώρα που οι περιστάσεις και οι δανειστές μάς αναγκάζουν να κάνουμε χρήση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, η ίδια η Εκκλησία έπρεπε αυτόβουλα να αναλάμβανε μέρος της μισθοδοσίας των ιερωμένων ελαφρύνοντας, έτσι, τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι μια πρόκληση και μια ιστορική απόφαση για την Εκκλησία.

ΕΡ.Η κόντρα σας με την ηγεσία της Ιεραρχίας κρατάει χρόνια.

Δεν είχα ούτε έχω κόντρα με την Εκκλησία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως «βεντέτα». Αντιτάχθηκα σε δύσκολα χρόνια όταν επιχειρήθηκε «φονταμενταλιστικό προνουντσιαμέντο» από την τότε ακροδεξιά ηγεσία εναντίον των θεσμών. Τιμώ την ηγεσία της Εκκλησίας, ειδικότερα τη σημερινή, δεν τιμώ ορισμένους αμετροεπείς και λαοπλάνους που χρησιμοποιούν τις εκκλησίες για πολιτική δραστηριότητα. Τιμώ δε κυρίως τα εκατομμύρια τους πιστούς και τους απλούς παπάδες.

ΕΡ.Στη συζήτηση που θα ξεκινήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνετε το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας; Το κόμμα σας τι θα κάνει;

Νομίζω ότι η πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος στην Βουλή αλλά κυρίως η πλειοψηφία του λαού είναι πλέον ώριμη γι' αυτό. Είναι σημαντικό ότι και ο αρχιεπίσκοπος αλλά και ορισμένοι ιεράρχες είναι άνθρωποι του διαλόγου και έχουν εκφράσει σχετική θέση.
Εδώ, πήγατε να εξαιρέσετε την εκκλησιαστική ιδιοκτησία από το τέλος ακινήτων και υπαναχωρήσατε μετά την κατακραυγή που σηκώθηκε. Φαίνεται ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης λειτουργεί μια ισχυρή φράξια υπέρ των συμφερόντων της Ιεραρχίας...
Δεν τίθεται θέμα ύπαρξης κάποιας φράξιας ή ομάδας, όπως την εννοείται. Δυστυχώς όμως, ορισμένες φορές κάτω από τις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες λαμβάνονται καταρχήν αποφάσεις χωρίς να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου και διαβούλευσης και έτσι γίνονται λάθη.

ΕΡ.Είστε άθεος, κ. Σηφουνάκη;

 Αυτό διακινούσε φοβιστικά η προηγούμενη ηγεσία της Εκκλησίας. Ηταν ο αντίλογός της στα επιχειρήματα που αναπτύσσαμε γιατί δεν μπορεί να πολιτεύεται η Εκκλησία. Αντισταθήκαμε στην αναρμόδια «εισπήδηση» για να χρησιμοποιήσω χριστιανικό όρο. Ηθελε ο μακαριστός να δαχτυλοδείξει τον γκιαούρη, τον γραικύλο, έτσι αποκαλούσαν όσους αντιτάχθηκαν στον συνταγματικό εκτροχιασμό που επιχειρήθηκε.

ΕΡ. Παραμένετε σοσιαλιστής;

Στην πολιτική βρίσκομαι επί χρόνια, από παιδί, δεν λησμονώ το ρηθέν των πρωτοκομμουνιστών ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ο ορίζοντας του σοσιαλισμού όσο τον πλησιάζεις απομακρύνεται. Στην Ελλάδα, το όποιο σοσιαλιστικό εγχείρημα μετά το 1981 ταυτίστηκε με ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα που ανέδειξε το αποκλεισμένο μέρος της κοινωνίας. Αυτήν την πραγματικότητα ενσαρκώνει μια ολόκληρη γενιά, οι νέοι άνθρωποι μέχρι 40 ετών, που μεγάλωσαν σε καθεστώς δημοκρατίας, ειρήνης και είχαν επιλογή μόρφωσης. Ναι, λοιπόν, αυτό το όραμα είναι διαρκές.

1 σχόλιο:

  1. στην ερώτηση "Είστε άθεος κε Σηφουνάκη;"
    καταλάβατε την απάντηση;
    εγώ δεν κατάλαβα τίποτα πάντως.

    Αφροξυλάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)