Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πώς έγινε η επίθεση των ανταρτών του ΡΚΚ;














Άγγελος σοβαρών εξελίξεων είναι η επίθεση που πραγματοποίησαν αντάρτες του ΡΚΚ εναντίον του στρατοπέδου που στεγάζεται η 21η Ταξιαρχία Συνόρων, του τουρκικού στρατού. Η συγκεκριμένη επίθεση του ΡΚΚ, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία της 27χρονης πολεμικής του δράσης, εκδηλώνεται σε μια στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό κράτος, εξετάζουν τρόπους να αποφύγουν οδυνηρές αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πολιτική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος. Να σημειωθεί ότι το στρατόπεδο που δέχτηκε την επίθεση, είχε επισκεφθεί μόλις πριν από τέσσερις ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, για να τονώσει το ηθικό των στρατιωτών που υπηρετούν σε μονάδες και φυλάκια των συνόρων. Αν αναζητήσουμε πολιτικά μηνύματα στη συγκεκριμένη επίθεση του ΡΚΚ, μπορούμε να επικεντρώσουμε στα εξής:

α. Η τουρκική κυβέρνηση, προσπαθούσε να αποδείξει εδώ και καιρό ότι το ΡΚΚ δεν έχει ουσιαστική στρατιωτική δύναμη και ότι η δράση του υποστηριζόταν από τους μηχανισμούς της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, για να καθίσταται καθοριστικός ο ρόλος του στρατού. Τώρα που η ηγεσία του τουρκικού στρατού ελέγχεται από ανθρώπους του Ερντογάν, το ΡΚΚ πραγματοποίησε αυτήν την επίθεση για να αποδείξει ότι οι αντάρτες του είναι πανίσχυροι και ότι μπορούν να προσβάλουν όχι μόνο φυλάκια/στρατόπεδα λόχων και ταγμάτων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και στρατόπεδα ταξιαρχιών.

β. Ο Γκιούλ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Νετζντέτ Οζέλ, τον αρχηγό του ΓΕΣ, Χαϊρί Κιβρίκογλου, τον διοικητή της Στρατοχωροφυλακής, Μπεκίρ Καλυοντζού και τον διοικητή της 2ης Στρατιάς, Σερβέτ Γιορούκ, επισκέφθηκε τα φυλάκια και το συγκεκριμένο στρατόπεδο, και έκανε δηλώσεις για την αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους αλλά και για την ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που μπορούν να συντρίψουν στρατιωτικά το ΡΚΚ. Το ΡΚΚ με την επίθεση αυτή εξουδετέρωσε τις εντυπώσεις από την επίσκεψη του Γκιούλ.

γ. Πέρισυ, στις 19 Οκτωβρίου, κατόπιν συμφωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, 34 στελέχη του ΡΚΚ μπήκαν στην Τουρκία από τη συνοριακή πύλη, Χαμπούρ, με σκοπό την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, που θα βοηθούσε στην επίλυση του Κουρδικού. Τότε η τουρκική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι δεν θα κινηθεί οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία εις βάρος των ατόμων αυτών. Παρόλα αυτά, 7 από τα άτομα εκείνα σύρθηκαν σε πολιτκές δίκες και καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις από 7 μέχρι 10 χρόνια. Η επίθεση έγινε την ίδια ημέρα, για να πάρει το μήνυμα η τουρκική κυβέρνηση ότι ο εμπαιγμός δεν έμεινε αναπάντητος.

δ. Πριν από λίγες ημέρες, μονάδες του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο στρατόπεδο Καβακλί, που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του ΡΚΚ ως διοικητικό κέντρο και ως βάση ανεφοδιασμού των ομάδων που δρουν στο νομό Χακιάρι.Η επίθεση του ΡΚΚ στο στρατόπεδο της 20ής Ταξιαρχίας είχε το χαρακτήρα αντεκδίκησης για την καταστροφή του στρατοπέδου τους.

ε. Πριν από λίγες ημέρες, στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο όρος Κάτω, έχασε τη ζωή του υψηλόβαθμο στέλεχος του ΡΚΚ. Τότε οι Κούρδοι είπαν ότι ο θάνατος του στελέχους τους δεν θα μείνει αναπάντητος. Η επίθεση στην ταξιαρχία είναι μια απάντηση.

στ. Μέχρι πριν τις εκλογές του Ιουνίου, η τουρκική κυβέρνηση είχε αναθέσει σε μια επιτροπή πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων την ευθύνη να συνομιλεί με τον φυλακισμένο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, για την εξεύερεση λύσης. Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε ένα πρωτόκολλο, το οποίο, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες, θα έπρεπε να το θέσει σε εφαρμογή η τουρκική κυβέρνηση. Η τουκρική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, σκλήρυνε τη στάση της και οδήγησε στις φυλακές περισσότερα από 1000 στελέχη του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Ο Άπο είπε ότι η κυβέρνηση τον εξαπάτησε και τον χρησιμοποίησε ως άλλοθι προεκλογικά για να κλέψει τις κουρδικές ψήφους. Η επίθεση έγινε για να λάβει το μήνυμα η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό κράτος, ότι τέτοιες συμπεριφορές θα έχουν ανάλογο κόστος για την Τουρκία.

Τέλος, όσον αφορά το καθαρά επιχειρησιακό σκέλος της επίθεσης, μπορούμε να επικεντρώσουμε στα εξής:

α. Οι μονάδες του τουρκικού στρατού παραμένουν εγκλωβισμένες στα στρατόπεδα και τα φυλάκιά τους από τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καθημερινά. Οι κινήσεις τους περιορίζονται σε ορισμένες ώρες της ημέρας και κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Τη νύχτα, δεν κινείται τίποτε στους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι τη νύχτα το τουρκικό Κουρδιστάν ανήκει στους αντάρτες. Τη φορά αυτή επιτέθηκαν μεσάνυχτα (01:00), για να μην υπάρχει καμία δυνατόττηα ενίσχυσης του προσβαλλομένου στόχου.

β. Μέχρι τώρα οι αντάρτες χτυπούσαν έναν ή το πολύ δυο διαφορετικούς στόχους, για να προκληθεί σύγχυση ως προς την κύρια προσπάθεια και να αποτραπεί η ενίσχυση με δυνάμεις του προσβαλλόμενου στόχου. Τη φορά αυτή οι αντάρτες χτύπησαν ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικούς στόχους, προκαλώντας διοικητικό χάος στον τουρκικό στρατό.

Οι αντάρτες του ΡΚΚ επιτέθηκαν ταυτόχρονα εναντίον των εξής στόχων:
  • Τάγμα Στρατοχωροφυλακής Τσουκούρτζα (Çukurca Jandarma Tabur Komutanlığı)
  • Λόχος Εσωτερικής Ασφγάλειας Τουκούρτζα (Çukurca Asayiş Bölük Komutanlığı)
  • Συνοριακή Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής Γκαζίτεπε (Gazitepe Jandarma Sınır Komutanlığı)
  • Συνοριακά Φυλάκια Μαρκάντι (Barkandi) και Κεκλίκτεπε (Keklikkaya)
  • Διοίκηση 2ου Μηχανομεταφερόμενου Λόχου (2. Motorize Bölük Komutanlığı)
  • Τμήματα Διεύθυνσης Ασφάλειας Τσουκούρτζα (Çukurca Emniyet birimleri)
  • Οικίες αστυνομικών Ασφάλειας Τσουκούρτζα (Çukurca Emniyet lojmanları)
Όπως είναι δυνατόν να αντιληφθεί ακόμα και κάποιος που δεν έχει ειδικές στρατιωτικές και επιχειρησιακές γνώσεις, το προϊστάμενο κλιμάκιο του τουρκικού στρατού στην περιοχή, κλήθηκε να διαχειριστεί επιχειρησιακά μια κατάσταση, κατά την οποία οκτώ μονάδες ή τμήματα των υφισταμένων κίμακίων δέχονταν ταυτόχρονη επίθεση, χωρίς να είναι σε θέση να συμπεράνει πού ήταν η κύρια προσπάθεια των ανταρτών. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τη νύκτα είναι σχεδόν αδύνατο να σταλούν ενισχύσεις, σημαίνει ότι οι αντάρτες αφέθησαν σχεδόν ανενόχλητοι να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους στην ταξιαρχία, έχοντας να αντιμετωίσουν μόνο τις δυνάμεις που ήταν κλεισμένες μέσα στο στρατόπεδο.

γ. Τέλος, ένα άλλο συμπέρασμα που εξάγεται από την όλη επιχείρηση, είναι το εξής: το γεγονός ότι οι αντάρτες έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και εκτελούν οκτώ ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον πολύ καλά φυλασσόμενων στόχων στην ίδια περιοχή, δείχνει ότι το ΡΚΚ διαθέτει:

-πολλές και πολυάριθμες μονάδες ανταρτών
-επιχειρησιακή αρτιότητα
-καλό δίκτυο ασφαλείας, αφού δεν διέρρευσε τίποτε για τις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις.

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα πολιτικά και επιχειρησιακά συμπεράσματα της επίθεσης του ΡΚΚ, μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 26 στρατιωτικούς και αστυνομικούς, ενώ υπάρχουν και 22 τραυματίες.

Θα επανέλθουμε.
Σάββας Καλεντερίδης
strategy report

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)