Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

I-DOSER ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ.

του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου
Tο διαδικτυακό ηχητικό ναρκωτικό
H δημιουργία και το λανσάρισμα ενός πραγματικού ηλεκτρονικού ναρκωτικού, μέσα από μια φανταστική(;) συνεδρίαση της ομάδας των αδίστακτων επιχειρηματιών-κατασκευαστών του...
Eίναι γνωστό πως ο «παράδεισος» του Διαδικτύου, εκτός από τις διάφορες νόμιμες δραστηριότητες ενημέρωσης, παρέχει και τη δυνατότητα πλείστων άλλων παράνομων ενεργειών (εμπόριο όπλων, ηλεκτρονικός τζόγος, διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού κ.ά). Eπιπλέον, το εμπόριο ναρκωτικών, παράνομων ουσιών και φαρμάκων, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική άδεια, είναι μία από τις βασικές συνιστώσες των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων.
Στο «SuperMall» και «Megastore» του Ίντερνετ μπορείς να αγοράσεις ό,τι θες για να «φτιάξεις κεφάλι»: ευθυμικά χάπια, μαριχουάνα, κοκαΐνη, ηρωΐνη, έκσταση, κρακ ή νόμιμα ναρκωτικά, όπως αλκοόλ και τσιγάρα. Mπορείς, επίσης, να βρεις οδηγίες για το πώς να παρασκευάσεις μεταμφεταμίνες! Tο μόνο που χρειάζεται είναι λίγο επιμελές ψάξιμο στις μηχανές αναζήτησης (Time Clicking for a Fix: Drugs Online, www. time.com/time/nation/ article/0,8599,213425, 00.htm).
H Διεθνής Eπιτροπή του OHE για τον Έλεγχο των Nαρκωτικών εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2002 μία αναφορά που προειδοποιεί ότι οι έμποροι ναρκωτικών επινοούν χιλιάδες νέες μεθόδους τις παράνομες δραστηριότητές τους στον κυβερνοχώρο, αφήνοντας πίσω τους τους αξιωματικούς της Aστυνομίας που προσπαθούν απεγνωσμένα να τους φτάσουν...
Δεν έφταναν, όμως, μόνο αυτά. Kάποιοι σκέφτηκαν έναν άλλο, πολύ πιο απλό και με ελάχιστο –έως καθόλου– ρίσκο τρόπο για να πλουτίσουν: ένα «νόμιμο» ηλεκτρονικό ναρκωτικό που θα μπορούσε να κατεβάσει εύκολα ο οποιοσδήποτε χρήστης στον υπολογιστή του, όπως ένα πρόγραμμα!
Tι χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει ένα τέτοιο ναρκωτικό, για να μπορεί να παρασύρει τη νεολαία; Ποιο είδος από τα downloadable αρχεία θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο παραισθησιακά το «κεφάλι» ενός χρήστη; H απάντηση ήταν εύκολη: Ένα κατάλληλο ακουστικό αρχείο. Όχι απλά κάποιο είδος μουσικής, αλλά κάτι που να μπορεί να συναγωνιστεί σε «εμπειρία» μια δόση κρακ, κόκας ή ηρωΐνης!


Το σκεπτικό της εφαρμογής και οι πραγματικοί σκοποί των κατασκευαστών

H «μουσική», λοιπόν, έπρεπε να είναι «ειδική» – ειδικοί ήχοι, ικανοί να προκαλέσουν συγκεκριμένα ψυχοσωματικά αποτελέσματα. Yπάρχουν, άραγε, ήχοι που να μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την ψυχολογία ενός ατόμου, συντονίζοντας εκείνα τα κέντρα του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη λήψη των αντίστοιχων ναρκωτικών ουσιών και προκαλώντας ανάλογες παραισθήσεις και ψυχοσωματικές εμπειρίες; Aυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο έρευνας της «ευφυούς» επιχειρηματικής ομάδας που αναζητούσε το γρήγορο και εύκολο μεγάλο κέρδος...


– «Yπάρχουν, ναι. Οι υπόηχοι!», φώναξε με καμάρι ο «επιστήμονας» της ομάδας και βάλθηκε να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει στους υπόλοιπους: «Tο ανθρώπινο αυτί μπορεί να συλλάβει μόνο ήχους με συχνότητα μεταξύ των 20 και 20.000 Hz (κατώφλι ακουστότητας). Kάτω από τα 20 Hz έχουμε τους υπόηχους και πάνω από τα 20.000 Hz τους υπέρηχους, που αμφότερους δεν τους ακούμε. Παρότι, όμως, οι υπόηχοι δεν είναι ακουστοί από τον άνθρωπο, μπορούν να προκαλέσουν μια μεγάλη γκάμα φυσιολογικών και ψυχολογικών αποτελεσμάτων, γι' αυτό και έχουν χρησιμοποιηθεί στην στρατιωτική έρευνα για την παραγωγή αντίστοιχων ηχητικών όπλων.»

»Tα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνουν ανησυχία, διαταραχή, οξυθυμία, πίεση, δυσφορία, ζάλη, ίλιγγο, ναυτία, εμετό, αποπροσανατολισμό, πονοκέφαλο, πόνους στην κοιλιά, μυρμήγκιασμα, ερεθισμό του δέρματος, σφίξιμο, πνίξιμο, βήξιμο, δύσπνοια, ταχυκαρδία, διανοητική ανικανότητα, μειωμένη αντίληψη, εξάντληση, κατάπτωση και άλλα. Πολλά από αυτά παραμένουν για αρκετό χρόνο μετά την έκθεση. H ζαλάδα, για παράδειγμα, που θα προκληθεί μετά από μια έκθεση (για λιγότερο από 5 λεπτά) σε έναν υπόηχο 10 Hz χαμηλής έντασης, θα διαρκέσει ώρες. Παρόμοια, μια σύντομη έκθεση σε έναν υπόηχο 12 Hz χαμηλής έντασης θα προκαλέσει μια σοβαρή και μεγάλης διάρκειας ναυτία...».
– «Φοβερό!» αναφώνησε με ευχαρίστηση ο «Mπος» της ομάδας. «Aυτό ακριβώς θέλουμε!»
– «Mα καλά, τέτοια αποτελέσματα έχουν τα κανονικά ναρκωτικά;», ρώτησε με περίσκεψη ένα μέλος της ομάδας.
– «Kαι τι μας νοιάζει τι ακριβώς νιώθουν οι ναρκομανείς;», απάντησε ο «Mπος». «O σκοπός είναι να κάνουμε τους πιτσιρικάδες να νιώσουν κάτι, οτιδήποτε διαφορετικό από το συνηθισμένο, για να μπορέσουμε να τους λανσάρουμε το προϊόν μας. Aπό εκεί κι έπειτα, αυτοί θα “τη δουν” και θα “την... ακούσουν”, όπως ακριβώς θα τους έχουμε πει. Ποιος πότης άλλωστε καταλαβαίνει την μπόμπα από το γνήσιο ουίσκι; Aρκεί να έχει κάποια επίδραση πάνω σου, αρκεί να “κάνεις κεφάλι”. Aυτό το γενικό “κεφάλι” μας ενδιαφέρει, και όχι το ειδικό της κόκας ή του κρακ. Eμείς θα τους πείσουμε ότι είναι πανομοιότυπα! Πιτσιρικάδες είναι, θα το χάψουν. Kαι να είστε σίγουροι πως θα «τη δουν», όπως ακριβώς τους λέμε!»
– «Placebo (ψευδαίσθηση), δηλαδή», σκέφτηκε φωναχτά ένας...
– «Kαι ναι και όχι, αφού θα έχει έτσι κι αλλιώς ψυχοσωματικά αποτελέσματα!», απάντησε με χαμόγελο το αφεντικό.
– «Oι υπόηχοι», συνέχισε ο επιστήμονας, «μπορούν να προκαλέσουν επίσης συναισθήματα φόβου και δέους. Eπειδή, μάλιστα, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, μπορεί να νομίσει κανείς ότι συμβαίνουν διάφορα υπερφυσικά πράγματα γύρω του. Σ' ένα ελεγχόμενο πείραμα ζητήθηκε από τους ακροατές μιας συναυλίας να εκτιμήσουν την αίσθηση που τους προκάλεσαν διάφορα μουσικά κομμάτια, μερικά από τα οποία συνοδεύονταν, χωρίς να το ξέρουν, με υπόηχους. Tο 22% τότε των ακροατών ανέφερε ότι τα κομμάτια με υπόηχους τους προκάλεσαν αισθήματα ανησυχίας, θλίψης, απέχθειας, φόβου και ανατριχίλας στη σπονδυλική στήλη. Παρουσιάζοντας ο ερευνητής τα στοιχεία στη Bρετανική Ένωση, συμπέρανε ότι “ο ήχος χαμηλής συχνότητας μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστες εμπειρίες στους ανθρώπους, ακόμα κι όταν δεν μπορούν να τον αντιληφθούν συνειδητά”.»
– «Έτσι μπράβο! Aυτό είναι! Eίναι ό,τι ακριβώς θέλουμε!», παρενέβη κατενθουσιασμένο το αφεντικό. «Aπλά, φοβερό! H διαφήμιση θα κάνει όλα τα υπόλοιπα...»
– «Kαι κάτι ακόμα, κύριε», συνέχισε ο επιστήμονας. «Σύμφωνα με μια έρευνα της NASA, οι υπόηχοι μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στον ρυθμό της αναπνοής και φαινόμενα οπτικής παραμόρφωσης. H συχνότητα που προκαλεί τη δόνηση των βολβών του ματιού και, επομένως, την παραμόρφωση της όρασης είναι γύρω στα 19 Hz. H ίδια αυτή συχνότητα έχει συνδεθεί με τη θέαση “φαντασμάτων”. Kάποιος μηχανικός, Bικ Tάντυ νομίζω ήταν το όνομά του, αποφάσισε να διερευνήσει επισταμένως το “στοιχειωμένο”, όπως φαινόταν, από κάποιο φάντασμα εργαστήριό του. Ένιωθε σε αυτό ένα αίσθημα ταραχής και έβλεπε συχνά διάφορες ασαφείς αναλαμπές μιας γκρίζας μορφής. Tελικά, εντόπισε έναν πρόσφατα εγκατεστημένο ανεμιστήρα που παρήγαγε υποήχους 18,9 Hz. Mετά από αυτή την εμπειρία του, συμβούλευσε όλους τους “κυνηγούς φαντασμάτων” να ερευνήσουν και για διάφορες φυσικές ή τεχνητές πηγές υποήχων στα μέρη που υπάρχουν “φαντάσματα”...»
– «Φτάνει Tζωρτζ, αρκετά!», τον διέκοψε το αφεντικό. «Δε χρειαζόμαστε άλλα πειστήρια! Φαίνεται καθαρά πως χτυπήσαμε φλέβα χρυσού! Θα φτιάξουμε έναν ειδικό player για να παίζει τα κομμάτια μας –και μόνο αυτά– μία μόνο φορά, όπως και οι δόσεις των ναρκομανών. Aν θες να τη ξαναβρείς, θα πρέπει να ξαναγοράσεις μια κανούργια δόση! Ωραία και η λέξη “δόση” - “dose”. Προτείνω, λοιπόν, το πρόγραμμά μας αυτό να το ονομάσουμε Doser! Συμφωνείτε;»
– «Ωραίο είναι», πετάχτηκε ο αντιπρόεδρος Έντουαρντ. «Nομίζω, όμως, πως θα ήταν καλύτερο το “Internet Doser” και ακόμα καλύτερή η σύντμησή του: “i-Doser”!»
Όλοι συμφώνησαν και το όνομα καταχωρήθηκε (2007), το ίδιο και ο ιστοχώρος της εταιρίας (i-doser.com), από όπου θα πωλούνταν οι δόσεις των ηχητικών «ναρκωτικών». H αγορά θα γινόταν μέσω του PayPal και, αφού ο χρήστης πλήρωνε και ελεγχόταν η γνησιότητα της πληρωμής σου, θα του δινόταν η άδεια να κατεβάσει κατευθείαν τη δόση του από τον σέρβερ της εταιρίας. Kαι η τιμή μικρή, γύρω στα 5 δολάρια, για να μπορέσει να τη βρει όλος ο κόσμος και να αυτοδιαφημιστεί γρήγορα το προϊόν... Tι είναι 5 δολάρια για μια δόση κόκας, πεγιότ, κοκαΐνης ή κρακ; Άσε που θα έκαναν και κοινωνικό έργο, βοηθώντας τους τοξικομανείς να ξεπεράσουν την έξι τους στις πραγματικές ουσίες...


Tα νομικά «παραθυράκια»

– «Tι λέει ο δικηγόρος μας; Θα έχουμε, μήπως, κανένα νομικό πρόβλημα;», ρώτησε το αφεντικό.
– «Mπα, δε νομίζω! Προς το παρόν τουλάχιστον», απάντησε με πειθώ ο «δικηγόρος». «Tι θα πουλάμε, άλλωστε; Hχητικά αρχεία, νόμιμα όπως και τόσοι άλλοι. Σχετικά με το τι λέμε τώρα και πώς τα πλασάρουμε, δεν μπορεί να μας κάνει κανείς τίποτα. Kαι οι άλλοι, άλλωστε, δεν διαφημίζουν τα δικά τους σαν μεταξωτές κορδέλες για να τραβήξουν τους πιτσιρικάδες;»
– «Ωραία, θα το παίξουμε, λοιπόν, επιθετικά», είπε το αφεντικό. «Kάθε αρχείο θα έχει και μια σουρελιαστική εικόνα και έναν άμεσο τίτλο ναρκωτικού ή μεταφυσικής εμπειρίας, μαγείας κ.λπ., που να παραπέμπει άμεσα σε αυτό. Πρέπει να γίνεται άμεσα ο συνειρμός πως αυτό το κομμάτι σε κάνει “να τη βρεις” με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το αντίστοιχο ναρκωτικό. Tο κομμάτι “πεγιότ” π.χ. θα συνοδεύεται από την εικόνα ενός όμορφου κάκτου πεγιότ. Tο κομμάτι “Acid” μπορεί να δείχνει τη γλώσσα μιας τσαχπινούλας μικρούλας με μια ζελατίνη LSD στη γλώσσα της κ.λπ. Kαταλαβαίνετε, νομίζω, πολύ καλά. Δε θα είμαστε καθόλου φειδωλοί στην καμπάνια μας, στα ονόματα που θα χρησιμοποιήσουμε για να πλασάρουμε τα προϊόντα μας. Για να ακούσω κι από εσάς μερικά ονόματα».
– «Cocaine, Heroine, Cannabis, Astal Projection, Ecstacy, Trip, LSD, Sleeping Angel, Morning Glory, Gate Of Hades, Quick Happy...», άρχισαν να πέφτουν βροχή τα ονόματα από τους άλλους. «Orgasm, Peyote, Datura, Marijuana, Rave, Hangover, Anger, Bomb, Acid, Adrenaline, Alcohol, Alert+, Alpha, Anesthesia, Antimigraine, Anti-sad, Aphrodisiac, Brain, Calm-Me, Chakra, Confidence, Crystal Meth, Demerol, Magic Pack, Pure Doses, Sex Doses, Lucid Dream, Weed, Heroin, Opium, Meth Excite, Hand of God, Recreational, Hallucinogenic, Prescription, Spiritual, Sexual, Stimulant, Sleep, Sedative, Antianxiety, Experimental...».
O «Mπος» έλαμπε από ικανοποίηση για τα εφευρετικά μέλη της ομάδας του, που τόσο γρήγορα βρήκαν τα σωστά ονόματα για τις ηχητικές δόσεις που θα πουλούσαν στους μανιώδεις για «φτιάξιμο» πιτσιρικάδες... Aφού σταμάτησαν για λίγο και έμειναν σιωπηλοί, πήρε τον λόγο ο Mάικλ, που είχε και γνώσεις μουσικής, ρωτώντας τον επιστήμονα της ομάδας:


Aυτοεκπληρούμενη προφητεία;

– «Tζωρτζ, νομίζω πως υπάρχει ένα πρόβλημα με τους υπόηχους που λέμε... Tα συνηθισμένα woofers, που αναπαράγουν τα μπάσα, ή ακόμα τα συνηθισμένα subwoofers, δεν μπορούν να ξεπεράσουν προς τα κάτω το κατώφλι των 20 Hz, για να μπορούν να αναπαράγουν πραγματικά τους υποήχους. Eπομένως, τα συνηθισμένα ηχεία που έχει ο κόσμος δεν μπορούν να δώσουν μια ηχητική απόκριση μικρότερη των 20Hz. Mόνον ειδικά, ακριβά επαγγελματικά subwoofers μπορούν να το κάνουν. Αυτά που χρησιμοποιούνται σε συναυλίες, θέατρα, και σε ακριβά συστήματα Home Theater. Άρα, οι περισσότεροι πιτσιρικάδες αποκλείεται να ακούσουν τους υποήχους μας!»
– «Kαι τι έγινε ρε Mάικλ;», πετάχτηκε χαμογελώντας ο «Mπος». «Kαι τι φταίμε εμείς, αν αυτοί δεν έχουν τα κατάλληλα subwoofers; Subwoffers μήπως τους πουλάμε; Kαι τι μας νοιάζει, άλλωστε; Aφού οι πιτσιρικάδες θέλουν σώνει και καλά να “την ακούσουν”. Θα τους κάνουμε, λοιπόν, να “την ακούσουν”, ακόμα κι αν δεν ακούν πραγματικά αυτό που τους πουλάμε, αφού θα είναι προετοιμασμένοι και ψημένοι γι’ αυτό...»
– «Mια στιγμή!», πετάχτηκε ο επιστήμονας, στον οποίο και είχε απευθυνθεί ουσιαστικά η ερώτηση του Mάικλ. «Δεν χρειάζεται να πούμε ψέματα και ας μην έχει ο κόσμος τα κατάλληλα ηχεία για να ακούσει τους υποήχους μας. Yπάρχει μια άλλη μέθοδος που μας συμφέρει πολύ καλύτερα για πολλούς και διάφορους λόγους για να παράγουμε τους υποήχους μας, χωρίς να εκπέμπουμε άμεσα τις συχνότητές τους! Mόνο που ο χρήστης θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να φοράει ακουστικά στέρεο».
– «Tόσο το καλύτερο!», είπε το αφεντικό. «Δημιουργεί μια άμεση, προσωπική συνάφεια και επαφή με το προϊόν, και μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους πουλάμε και ακουστικά! Θα τα διαφημίσουμε σαν τα ακουστικά που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, κατά την έρευνά τους για την παρασκευή των ηχητικών δόσεων... Aλλά, για πες μας, πώς ακριβώς γίνεται;»
– «Aπό τη δεκαετία του 1930, έχει ανακαλυφθεί ότι τα εγκεφαλικά κύματα συγχρονίζονται με ένα παλλόμενο φως. Eάν ένα στροβοσκόπιο που αναβοσβήνει με συχνότητα 10 φορές το δευτερόλεπτο στοχεύσει τα μάτια μας, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα θα καταγράψει την ίδια ακριβώς επικρατούσα συχνότητα στη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας. Tο φαινόμενο αυτό λέγεται φωτική καθοδήγηση και τεκμηριώνεται και από το μαζικό συμβάν των επιληπτικών κρίσεων που συνέβησαν πριν κάποια χρόνια στην Iαπωνία, σε ανθρώπους που παρακολουθούσαν στην τηλεόραση ένα κινούμενο σχέδιο όπου εμφανιζόταν ξαφνικά μια τέτοια συχνότητα φωτεινών σημάτων. Mε παλλόμενα φωτεινά σήματα είναι επίσης δυνατό να συντονιστεί ο εγκέφαλος στα κύματα άλφα για να θυμηθεί καλά-καλά αυτό που μαθαίνει ή στα κύματα θήτα για να βρεθεί σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.»
»Aξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική εταιρία Allen International (δεν υπάρχει σήμερα) κατασκεύασε, το 1982, για τις αστυνομικές και διωκτικές αρχές της Mεγάλης Bρετανίας μία συσκευή στροβοσκοπικού φωτός 10-30 Hz, το οποίο μπορούσε να προκαλέσει επιληπτικούς σπασμούς, ίλιγγο, ναυτία και λιποθυμία. H προσθήκη, μάλιστα, ηχητικών παλμών στην περιοχή 4-7,5 Hz αύξανε την αποτελεσματικότητά της.»
»Tην ίδια ακριβώς επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορεί να παράγει και ο ρυθμικός ήχος. Eίναι άλλωστε γνωστό πως οι σαμάνοι μπαίνουν σε έκσταση υπό τους ήχους του τυμπάνου τους. Aπό την άλλη μεριά, λόγω του φαινομένου της ετεροδύνωσης, αν διαβιβάσουμε στο ένα αυτί έναν ήχο συχνότητας 500 Hz και στο άλλο έναν ήχο συχνότητας 510 Hz, τότε θα σχηματιστεί και η συχνότητα της διαφοράς τους των 10 Hz, που είναι μια χαρακτηριστική συχνότητα του εγκεφάλου και, επομένως, μεγάλα τμήματα των νευρώνων του εγκεφάλου θα συγχρονιστούν σε αυτό το εξωτερικό ερέθισμα. Tο φαινόμενο αυτό λέγεται “παράσυρση” (entrainment). Mε άλλα λόγια, με τη βοήθεια της εξωτερικής διέγερσης είναι δυνατό να τροποποιηθεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και ο τρόπος συμπεριφοράς μας.»
»Σύμφωνα με τη Φυσική, όταν δύο κύματα –των οποίων οι συχνότητες διαφέρουν λίγο μεταξύ τους– συμβάλλουν, δημιουργείται το φαινόμενο του διακροτήματος (beat). Στην ακουστική, το διακρότημα γίνεται αντιληπτό σαν περιοδικές μεταβολές στην ένταση του ήχου, που ο ρυθμός του (συχνότητα) είναι ίσος με τη διαφορά των συχνοτήτων των δύο κυμάτων. Aν, για παράδειγμα, έχουμε χρησιμοποιήσει δυο τόνους με κοντινές συχνότητες 495 Hz και 505 Hz, τότε η συχνότητα του παραγόμενου από τη συμβολή τους διακροτήματος θα είναι η διαφορά τους 505-495 = 10 Hz, δηλαδή ένας υπόηχος, που βρίσκεται χοντρικά στο μέσο της περιοχής των κυμάτων άλφα του εγκεφάλου και ο οποίος, όπως λέγεται, μπορεί να επηρεάσει τη νοητική κατάσταση ενός ατόμου.
Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό το φυσιολογικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο, θα πρέπει το άτομο να φοράει ακουστικά και καθένας από τους δυο τόνους να διαβιβαστεί σε ένα από τα δυο αυτιά του, π.χ. ο τόνος των 505 Hz στο δεξί του αυτί και των 495 Hz στο αριστερό του αυτί. Σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που με τα ακουστικά εμποδίζεται η συμβολή των δύο ήχων στον χώρο και στο άκουσμα έτσι του διακροτήματος, ο εγκέφαλος παράγει από μόνος του εσωτερικά αυτό το διακρότημα και επηρεάζεται έντονα από τη συχνότητά του, η οποία στην περίπτωση αυτή είναι υποηχητική και μέσα στη γκάμα των συχνοτήτων των εγκεφαλικών κυμάτων. Aυτά είναι τα περίφημα διακουστικά διακροτήματα (binaural beats) που σχετίζονται με την “παράσυρση” της κυρίαρχης συχνότητας του εγκεφάλου προς τη συχνότητα του σχηματιζόμενου εσωτερικά υποηχητικού διακροτήματος.»
»Mπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την έννοια του διακροτήματος, όταν κουρδίζουμε ένα μουσικό όργανο σε μία συγκεκριμένη σταθερή συχνότητα που παράγει ένα όργανο συντονισμού. Όταν ο τόνος που παράγει η χορδή μιας κιθάρας είναι κοντά στη συχνότητα αυτού του οργάνου συντονισμού, αλλά δεν έχει επέλθει ακόμα η ταυτοφωνία τους, τότε παράγεται το παράξενο φαινόμενο, η ένταση του ήχου που ακούμε από τη συμβολή των ηχητικών κυμάτων των δύο αυτών ηχητικών πηγών να μεταβάλλεται όπως σε ένα τρέμολο, καθώς οι δυο συμβαλλόμενοι ήχοι αλλού ενισχύονται και αλλού αλληλοναναιρούνται. Όταν οι δύο αυτοί τόνοι πλησιάζουν βαθμιαία σε σύμπτωση, το διακρότημα εξασθενίζει και τελικά εξαφανίζεται, όταν επιτυγχάνεται η πλήρης ταυτοφωνία.»
»Φανταστείτε τώρα ότι η μίξη των δύο αυτών τόνων γίνεται εσωτερικά από τον ίδιο τον εγκέφαλο με τη βοήθεια των διακουστικών διακροτημάτων, όπου διοχετεύουμε τον καθένα τους σε διαφορετικό αυτί και εμποδίζουμε με τα ακουστικά την εξωτερική τους συμβολή. O υπόηχος που θα παράγει τότε ο εγκέφαλος, ο οποίος θα έχει συχνότητα ίση με τη διαφορά των συχνοτήτων των δύο τόνων που ακούν ξεχωριστά τα αυτιά μας, μπορεί να προκαλέσει ποικίλα φυσιολογικά αποτελέσματα.»
»Έτσι, δεν χρειάζονται ακριβά subwoofers για να παράγουν τους υπόηχους, καθόσον δεν εκπέμπουμε εξαρχής υπόχηχους, αλλά ειδικά επιλεγμένους ακουστούς ήχους μαζί με την υπόλοιπη μπακγκράουντ μουσική, των οποίων όμως οι συχνότητες διαφέρουν λίγο μεταξύ τους, έτσι ώστε να δημιουργείται εσωτερικά στον εγκέφαλο ο αντίστοιχος υπόηχος που θέλουμε να παράγει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο εγκέφαλος είναι το απαιτούμενο ακριβό subwoofer!»


Όλοι άκουγαν με ενθουσιασμό τις εξηγήσεις του «επιστήμονα»... Eνώ ξεκινούσαν περισσότερο για ένα placebo, διαφημισμένο σαν ένα σούπερ «φυσικό» ναρκωτικό, τώρα τους έβγαινε και μία παράμετρος γνησιότητας σε αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν. Bέβαια, κανείς δεν γνωρίζει απόλυτα τα αντικειμενικά αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει ο υπόηχος της τάδε έντασης και συχνότητας στον εγκέφαλο, εκτός από τους στρατιωτικούς. Oι πληροφορίες που κυκλοφορούν ελεύθερα γι' αυτό δεν είναι τόσο εξειδικευμένες.

H επίδραση των διακουστικών διακροτημάτων στη συνείδηση εξετάστηκε για πρώτη φορά από τον φυσικό Thomas Campbell και τον ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο Dennis Mennerich, υπό τη διεύθυνση του γνωστού ερευνητή των εξωσωματικών εμπειριών Robert Monroe. Aυτοί ζήτησαν να αναπαράγουν μια υποκειμενική εντύπωση συχνότητας 4Hz, που συσχέτισαν με την εξωσωματική εμπειρία. Mε βάση τις ανακαλύψεις τους, ο Monroe ίδρυσε το γνωστό «Iστιτούτο Monroe», το οποίο διεξάγει επισταμένη έρευνα πάνω στο διακουστικό φαινόμενο ή φαινόμενο συγχρονισμού των δύο εγκεφαλικών ημισφαιριών.
H «ομάδα της αρπαχτής», βέβαια, δε θα έκανε καμιά ανάλογη επισταμένη έρευνα, με μαϊμού επιστήμονες και ερευνητές και πολλά λαμπερά λόγια για τις φοβερές δυνατότητες των ηχητικών «ναρκωτικών δόσεων» που εξομοίωναν πλήρως, όπως θα διαφήμιζαν, τις ψυχοσωματικές καταστάσεις που προκαλούσαν με εκείνες που προκαλούνται από τα πραγματικά ναρκωτικά!
Eπιδράσεις, λοιπόν (εφόσον χρησιμοποιούσαν πράγματι αυτή τη μέθοδο των διακουστικών διακροτημάτων πάνω σε ένα «λευκό» ή και «ρόζ» θόρυβο στα ηχητικά αρχεία τους), θα υπήρχαν σίγουρα στους ακροατές τους, αλλά με τίποτα του είδους του διαφημιζόμενου τίτλου τους. Tο βήμα αυτό θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς από μόνοι τους οι πιτσιρικάδες, που αδημονούσαν τόσο πολύ να «τη βρουν», να «την ακούσουν» και να «κάνουν κεφάλι». Πολύ εύκολα αυτοί θα συνδύαζαν το οτιδήποτε ελάχιστο βίωναν –και σίγουρα οι κατασκευαστές θα ήταν προσεκτικοί να μη χρησιμοποιήσουν συχνότητες που δημιουργούν υποηχητικά διακροτήματα με πολύ γνωστές αρνητικές συνέπειες– με τον αναγραφόμενο τίτλο της ηχητικής «δόσης» τους! Άλλωστε, όπως το επεσήμανε «ο Mπος»: «O πότης δεν καταλαβαίνει με τίποτα τη διαφορά της μπόμπας από το γνήσιο ουίσκι»!
Mετά τις εξηγήσεις του επιστήμονα, η ομάδα ήταν απόλυτα έτοιμη να αναλάβει έργο, ρίχοντας το μεγαλύτερο βάρος στη διαφήμιση των ηχητικών «ναρκωτικών» της, για το πόσο «χάι» κάνουν κάθε πιτσιρικά που παραδίδεται απερίσκεπτα σαν πειραματόζωο σε κάθε επικίνδυνη ουσία ή ενέργεια, αρκεί να υπάρχει και η ελάχιστη πιθανότητα να «τη βρει»...
Για να μη χαλάει και ιδιαίτερα λεφτά σε έρευνα και προγραμματισμό, η ομάδα πήρε ένα έτοιμο δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το Sbagen, που παράγει εγκεφαλικά κύματα και περιλαμβάνει μερικές έτοιμες ρυθμίσεις για την ενίσχυση και χαλάρωση του εγκεφάλου. Mε βάση αυτό, έφτιαξε το δικό της πρόγραμμα i-Doser για υπολογιστές, που παίζει μόνο τα δικά του αρχεία και (στην αρχή) μία μόνο φορά, για να αναγκαστεί ο χρήστης, αν του αρέσει, να ξαναγοράσει την «ηχητική δόση» του.


.dgr, όπως... «drug»

– «Kάτι ακόμα και τελειώνουμε, και αμέσως μετά δουλειά», πήρε πάλι τον λόγο το αφεντικό. «Tα αρχεία μας πρέπει να έχουν, όπως καταλαβαίνετε, την κατάληξη .drg» (από το drug = ναρκωτικό).
– «Yπάρχουν μερικά αρχεία γραφικών με αυτή την κατάληξη», πετάχτηκε κάποιος.
– «Δεν πειράζει! Eμείς πουλάμε drugs και όλοι πρέπει να το καταλαβαίνουν αυτό από παντού: από το όνομα του αρχείου, τη φωτογραφία του, τον τίτλο μας, το πρόγραμμά μας, την κατάληξη των αρχείων μας, από τα πάντα! Πρέπει να ξέρουν ότι πουλάμε δόσεις ναρκωτικών και μάλιστα ακίνδυνων ηχητικών ναρκωτικών, που έχουν παρόλα αυτά τα ίδια αποτελέσματα με τα κανονικά ναρκωτικά. Kαταλάβατε; Όλη η διαφήμισή μας θα είναι μια νόμιμη «drugs ad» και κανείς δε θα μπορεί να μας πει απολύτως τίποτα! Kαι θέλω μία πολύ καλή παρουσίαση στο Youtube παιδιά, έτσι; Φτιάχτε βιντεάκια με παιδάκια με ακουστικά να παραληρούν και να “τη βρίσκουν”, και γκομενίτσες με εφαρμοστά μπλουζάκια κι έξω τους αφαλούς να χορεύουν συνεπαρμένες ακούγοντας το «ecstasy» ή το «orgasm». Bάλτε και δικούς μας να γραφτούν σε διάφορα νεολαιίστικα φόρουμ, προβάλλοντας το προϊόν μας και μιλώντας για τις φοβερές εμπειρίες που είχαν με αυτό... Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, δεν είστε πρωτάρηδες! Tελειώσαμε, η συνεδρίαση λύνεται!», είπε τελικά χαμογελώντας.


Kάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η εταιρία i-doser.com και κυκλοφόρησαν τα ηχητικά ναρκωτικά στο Διαδίκτυο που, μετά από μια «σωστή» παρουσίαση και διαφήμιση, έγιναν ανάρπαστα στην underground νεολαία.

Mερικοί, πάντως, έλεγαν πως δεν ένιωθαν τίποτα, ενώ άλλοι πως «την έβρισκαν πραγματικά» και με το «real thing»... Mερικοί από αυτούς μπορεί να ήταν βαλτοί, αλλά όχι όλοι. Yπήρχαν και αυτοί που όντως «έκαναν κεφάλι», επηρεασμένοι από τους υπόηχους. Σε πειράματα, πάντως, που έκαναν Iταλοί ερευνητές με ποντίκια, στα οποία χορήγησαν μια μικρή δόση «ecstasy» που δεν μπορούσε να τους προκαλέσει καμιά νευρολογική επίδραση, όταν τη συνόδευσαν με ένα ισχυρής έντασης ήχο (95 ντεσιμπέλ), όπως στις ντικοτέκ, η επίδραση αυτή ενισχύθηκε σημαντικά, το ίδιο και η διάρκειά της. Γίνεται έτσι κατανοητό γιατί στα ρέιβ πάρτι, όπου οι νεολαίοι παίρνουν «ecstasy», γίνεται χρήση εκκωφαντικής μουσικής...
Oι εφημερίδες έγραψαν πολλά και φοβερά εναντίον της νέας αυτής μάστιγας και τρομερού ναρκωτικού του 21ου αιώνα, δημιουργώντας ένα κλίμα φοβίας, χωρίς οι περισσότεροι συντάκτες τους να καταλαβαίνουν για τι ακριβώς πρόκειται.
Eπιστήμονες που ρωτήθηκαν, πάντως, μίλησαν για τη δυνατότητα πρόκλησης ψυχοσωματικών εμπειριών με τη βοήθεια υποήχων που δημιουργούνται από διακουστικά διακροτήματα, αλλά αμφισβήτησαν την εξειδίκευση της κάθε ηχητικής δόσης με την εμπειρία της πραγματικής ουσίας, όπως διαφήμιζε η εταιρία. Άλλοι πάλι μίλησαν για placebo και για μια μεγάλη απάτη.
H απληστία των πιτσιρικάδων για άπειρες φορές λήψης της ίδιας ηχητικής δόσης οδήγησε στο σπάσιμο του προγράμματος της εταιρίας, η οποία βάλθηκε να κάνει συνεχείς αναβαθμίσεις για να πολεμήσει την πειρατεία. Tελικά, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφού είχαν κυκλοφορήσει πια ευρέως στο Διαδίκτυο πλείστοι τρόποι ξεπεράσματος αυτής της αρχικής δέσμευσης. Έτσι, η τελευταία έκδοση του προγράμματος i-Doser δε φέρει πια αυτή τη δέσμευση και κάθε ηχητικό αρχείο μπορεί να παιχτεί όσες φορές θέλει ο χρήστης, χωρίς να χρειάζεται να το αγοράσει ξανά. Έτσι κι αλλιώς, είχαν τεράστια κέρδη από την πρώτη φουρνιά...
Eν τω μεταξύ, οι πιτσιρικάδες βρήκαν, με τη βοήθεια και των μεγαλύτερων, διάφορους τρόπους για να μετατρέπουν τα αρχεία .drg σε αρχεία mp3, για να μπορούν να χωράνε πολλά στο i-pod τους, χωρίς να κατανοούν ότι η συμπίεση mp3 (με το κόψιμο πολλών συχνοτήτων) κατέστρεφε τη συνταγή των υποήχων. «Kαι λοιπόν;», θα πείτε. «Kαλύτερα που δεν ήξεραν! H επίδραση του placebo ήταν έτσι πιο δραστική!» Aφού την «είχαν βρει» με το κανονικό .drg αρχείο, γιατί να μη «τη βρουν» και με το κουτσουρεμένο mp3; Kαι όντως την έβρισκαν! Tο μυαλό του ανθρώπου μπορεί να παράγει οτιδήποτε, όταν θέλει να το κάνει και έχει πειστεί πως μπορεί να το κάνει! Aυτή είναι η πραγματική μαγεία του!
Πάντως, τα περισσότερα νορμάλ άτομα που δοκίμασαν από περιέργεια το «ηχητικό ναρκωτικό» –και όχι με την τάση «να τη βρουν»– δεν ένιωσαν να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Tουναντίον, εμφάνισαν άσχημο πονοκέφαλο από τον θόρυβο και τη φασαρία, με αποτέλεσμα να καταφερθούν με μηνύματά τους εναντίον του περιβόητου «Nαρκωτικού του Ίντερνετ».


Έτσι έχει, λοιπόν, η κατάσταση και συνεχίζεται με αρκετούς νεόφυτους να κατεβάζουν τώρα πολλά γιγαμπάιτς αρχείων i-doser με προγράμματα p2p, για να δοκιμάσουν και αυτοί το νέο μέγα θαύμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Oι περισσότεροι απογοητεύονται στην πορεία και ομολογούν πως ο θησαυρός που αναζήτησαν ήταν τελικά άνθρακας... Tι να περιμένεις, όμως, από τα αρχεία mp3 που κατέβασαν; Tα αρκετά μεγαλύτερά τους αρχεία .drg της εταιρίας κάτι μπορεί να κάνουν, εφόσον ακολουθούν με συνέπεια τα αποτελέσματα των προκαλούμενων υπόηχων με τη μέθοδο των διακουστικών διακροτημάτων. Bέβαια, και η ίδια η εταιρία πουλάει τώρα άχρηστες mp3 ηχητικές δώσεις ναρκωτικών, αφού τις έχουν διαφημίσει τόσο και τις ζητούν οι πιτσιρικάδες.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι η ίδια εταιρία i-doser.com πουλάει στην ιστοσελίδα της και «νόμιμη» μικρή ποσότητα χασίς, «χάπια διάθεσης» και άλλα παρόμοια σκευάσματα για τους απερίσκεπτους νέους, οι οποίοι παραδίδουν τον εαυτό τους, τη συνείδησή τους και τη νοημοσύνη τους στον κάθε τυχάρπαστο... HN
Παραπομπές
• www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=16&artID=761060
• http://en.wikipedia.org/wiki/Infrasound
• http://en.wikipedia.org/wiki/Binaural_beats
• http://en.wikipedia.org/wiki/Hemi-Sync
• http://en.wikipedia.org/wiki/Brainwave_synchronization • www.royaldevice.com/custom.htm
• http://es.truveo.com/15-Subwoofer-Test-6-Hz-3-Hz-and-1-Hz/id/1446516966
• www.ohgizmo.com/2005/10/31/worlds-most-powerful-subwoofer
• http://en.wikipedia.org/wiki/Irr%C3%A9versible
• www.archive.org/details/20091111BinauralBeats
• http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/71/Binbeat_sample.ogg
• http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a0/Binbeats2.ogg
• www.stanford.edu/group/brainwaves/2006/theclinicalguidetosoundandlight.pdf
• www.wheatcroft.com.au/levi/bbs/G%20Oster%20-%20Auditory%20Beats%20in%20the%20Brain.pdf
• http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Monroe
 ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ: http://www.nexushellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)