Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ.

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισµικότητας και την έκτη παγκοσµίως. Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρω-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.

Το σοβαρότερο σεισμικό συμβάν στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 7.2R που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στη Κεφαλονιά. Προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές κυρίως στη Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 476 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 2412. Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια.

Τα επακόλουθα
Ο σεισμός εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις έχει ως επακόλουθα την ενεργοποίηση άλλων γεωλογικών φαινομένων όπως η ρευστοποίηση εδαφών, οι καταπτώσεις βράχων, οι κατολισθήσεις και τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας (τσουνάμι) με εξίσου σοβαρές επιπτώσεις. Τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας προκαλούνται από μεγάλους υποθαλάσσιους σεισμούς. Το σημαντικότερο ως προς το ύψος θαλάσσιο κύμα βαρύτητας που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια δημιουργήθηκε στις 9 Ιουλίου 1956 στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού μετά από σεισμό μεγέθους 7.5R.

Η αναγκαιότητα σύγκρισης ενός σεισμού με κάποιο άλλο σεισμικό συμβάν σε άλλο τόπο και χρόνο, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του σαν φυσικό φαινόμενο και τα αποτελέσματά του στη λειτουργία μιας οργανωμένης κοινωνίας, επέβαλλε την υιοθέτηση δύο διαφορετικών φυσικών ποσοτήτων, του μεγέθους και της έντασηςαντίστοιχα.

Το μέγεθος ενός σεισμού εκφράζεται σε βαθμούς της κλίμακας Richter και είναι η φυσική ποσότητα που χρησιμοποιείται από τους σεισμολόγους για τη μέτρηση της σεισμικής ενέργειας που απελευθερώνεται στο σημείο που εκδηλώνεται ο σεισμός.

Η ένταση ενός σεισμού εκφράζεται με εμπειρικό τρόπο είτε σε βαθμούς της αναθεωρημένης κλίμακας Mercalli (MM) ή σε βαθμούς της κλίμακας Mercalli-Sieberg (MKS) και είναι η φυσική ποσότητα που δίνει το μέτρο των αποτελεσμάτων ενός σεισμού στους ανθρώπους και στις ανθρώπινες κατασκευές.
Το αναμενόμενο τελικό αποτέλεσμα της σεισμικής κίνησης σε μια περιοχή (θάνατοι, υλικές ζημιές κλπ) και η αναγκαιότητα σύγκρισής του με εκείνο σε μια άλλη περιοχή οδήγησε τους επιστήμονες στην υιοθέτηση μιας ποσότητας που ονομάζεται σεισμικός κίνδυνος.

Ο σεισμικός κίνδυνος εξαρτάται από τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής και από τη τρωτότητα των τεχνικών κατασκευών που βρίσκονται στη περιοχή. Η σεισμική επικινδυνότητα μιας περιοχής εκφράζεται με μία ποσότητα, το μέτρο της οποίας είναι η αναμενόμενη ένταση της σεισμικής κίνησης στη περιοχή αυτή, ενώ η τρωτότητα των τεχνικών κατασκευών εκφράζεται με το μέτρο των ιδιοτήτων των κατασκευών (π.χ ποιότητα κατασκευής, ιδιοπερίοδο, τοπικές γεωτεχνικές συνθήκες κλπ).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με βάση το Ν.3013 / 2002 είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση όλων των φάσεων προετοιμασίας, κινητοποίησης και συντονισμού δράσης των αρμόδιων φορέων πολιτικής προστασίας που εμπλέκονται στα θέματα αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου στη χώρα μας.
Στα πλαίσια της εφαρμογής του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που αφορά στα υλικά και μέσα πολιτικής προστασίας της χώρας τα οποία μπορούν να διατεθούν από και προς τους αρμόδιους φορείς μέσω των προβλεπόμενων ενεργειών του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Τον Ιανουάριο του 2003, στον κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου παρουσιάστηκε ρωγμή. Ο γεωφυσικός της Πολιτικής Προστασίας έκανε επιτόπιες μετρήσεις για τα αίτια του φαινομένου. Η Γ.Γ.Γ.Π. παρέχει επιστημονική υποστήριξη στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και συνεπικουρεί το έργο άλλων φορέων. Οι επιστήμονές της ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και διενεργούν ελέγχους σχετικά με τοπικά καταστροφικά φαινόμενα.

 
Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στη Σκύρο τον Ιούλιο του 2002, δημιούργησε καταπτώσεις βράχων που προκάλεσαν ζημιές στα κοντινά σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Φυσικά χαρακτηριστικά
Κάθε σεισμός έχει τη δική του ταυτότητα που τη προσδιορίζουν φυσικά χαρακτηριστικά, επαγόμενα φαινόμενα και επιπτώσεις.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός σεισμού είναι το μέγεθος, το σημείο (επίκεντρο) και ο χρόνος εκδήλωσής του, καθώς ο βαθμός που έγινε αισθητός σε τοπικό επίπεδο. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διαθέτει δίκτυο σεισμογράφων το οποίο καλύπτει όλο τον Ελλαδικό χώρο και μπορεί να δώσει αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το μέγεθος, το επίκεντρο και το χρόνο εκδήλωσης ενός σεισμού. Τα Εργαστήρια Σεισμολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας διαθέτουν τοπικά δίκτυα σεισμογράφων με δυνατότητα αξιόπιστου προσδιορισμού των ανωτέρω χαρακτηριστικών στη περίπτωση σεισμών που βρίσκονται γεωγραφικά μέσα στα εν λόγω δίκτυα.

Πληροφόρηση
Οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα και Πυροσβεστικοί Σταθμοί είναι οι φορείς που μπορούν να δώσουν πληροφόρηση σχετικά με το βαθμό που έγινε αισθητός σε τοπικό επίπεδο ένας σεισμός, καθώς και για το αν παρατηρήθηκαν επαγώμενα φαινόμενα και επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε το σεισμικό συμβάν.
* (Πηγή: "Οι σεισμοί της Ελλάδας", Παπαζάχος και Παπαζάχου, 1999, Εκδόσεις Ζήτη).
Πριν από το σεισμό
  • Στερεώστε καλά στους τοίχους, τα ράφια και τις βιβλιοθήκες.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους, δεξαμενές καυσίμων και νερού καθώς και θερμοσίφωνες.
  • Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, όπως:
    1. Κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
    2. Μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
    3. Μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
    4. Καθορίστε ασφαλείς χώρους έξω από το σπίτι:
    • Μακριά από κτίρια και δέντρα.
    • Τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
    • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου καθώς και των συνδέσεων του δικτύου φυσικού αερίου.
    • Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες (ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου).
    • Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για τα παραπάνω μέτρα.
    • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
    • Ενημερώστε, ειδικά τα παιδιά της οικογένειας, για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 100, 166, 199 κ.τ.λ.).
    • Συμφωνείστε όλοι για ένα συγκεκριμένο τόπο συνάντησης μετά το σεισμό.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού


Απαγορεύεται η χρήση του ανελκυστήρα κατά τη διάρκεια ή μετά από σεισμό




Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.





Αν είστε μέσα στο σπίτι:
  • Παραμείνετε ψύχραιμοι.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο και ταυτόχρονα προστατέψτε τα μάτια σας με το εσωτερικό τμήμα του χεριού σας.
  • Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας.
  • Εάν είστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι.
  • Μην προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.
  • Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια.
  • Εάν βρεθείτε σε ψηλό κτίριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
  • Εάν βρεθείτε σε χώρο ψυχαγωγίας ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τον πανικό. 
  • Μείνετε μακριά από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους.

Στη φωτογραφία, φαίνεται ένα τραπέζι το οποίο έχει αντέξει το βάρος κάποιων ορόφων μίας οικοδομής η οποία κατέρρευσε με το σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα. Στην περίπτωση αυτή διασώθηκαν άτομα που είχαν μπει κάτω από το τραπέζι







Ντουλάπα η οποία έχει αντέξει το βάρος μιας οροφής από κεραμίδια και ξύλινο σκελετό ύστερα από την κατάρρευση της φέρουσας τοιχοποιίας (σεισμός Καλαμάτας 1986).




Έπιπλα τα οποία έχουν υποστηρίξει τη σκεπή από ένα κτίριο, του οποίου όλοι οι τοίχοι έχουν καταρρεύσει (σεισμός του 1995 στην περιοχή Γρεβενών) 
Αν βρεθείτε έξω από κτίριο
  • Μείνετε έξω.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
  • Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.
  • Καλύψτε το κεφάλι σας με κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας.
Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο:
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο. Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις.




Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.







Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο Μην πλησιάζετε τις ακτές.
Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό
  • Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
  • Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.
  • Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε. Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
  • Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο Μην πλησιάζετε τις ακτές.
Η συμπεριφορά μας μετά το σεισμό
  • Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο γιατί προκαλείτε υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου..
  • Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας (τα συνεργεία διάσωσης).
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
  • Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες.
  • Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.Μείνετε προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς. Μην μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους.
  • Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια.
  • Ο σεισμός αποτελεί μια φυσική προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι. Μετά από έναν ισχυρό σεισμό απομακρυνθείτε από παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές χαμηλού υψομέτρου που γειτνιάζουν με τη θάλασσα. Παραμείνετε μακριά από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι να ενημερωθείτε από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ένα τσουνάμι δεν αποτελείται από ένα και μόνο κύμα, αλλά από μια σειρά από κύματα με διαφορετικό χρόνο άφιξης στην ακτή. Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν δείτε το τσουνάμι είναι πιθανά πολύ αργά για να το αποφύγετε.
    Σε πολλές περιπτώσεις, ενός επερχόμενου τσουνάμι προηγείται μια σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί φυσική προειδοποίηση και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
    Όλοι οι σεισμοί δεν προκαλούν τσουνάμι. Όταν όμως αισθανθείτε κάποιο σεισμό, μείνετε σε εγρήγορση. Μπορεί να ακολουθήσει προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι.
    Ένα σχετικά μικρού μεγέθους τσουνάμι σε ένα σημείο μιας ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε ένα εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση.

Στο σχολείο


Η έδρα άντεξε το βάρος της πλάκας



Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε κλειστό χώρο:
  • Καλυφθείτε γρήγορα κάτω από το θρανίο.
  • Πέστε στα γόνατα και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
  • Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα.
  • Παραμείνετε στη θέση σας μέχρι να σας δοθούν περισσότερες οδηγίες από τους δασκάλους σας.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε ανοιχτό χώρο:

  • Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες των δασκάλων σας και απομακρυνθείτε από άλλα κτίρια, δέντρα και καλώδια.
  • Καθίστε στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
  • Παραμείνετε σε ανοιχτό χώρο.
  • Εάν βρίσκεστε στο δρόμο για το σχολείο μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.
Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ
  • Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
  • Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.+
  • Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
  • Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.


πηγη ΓΓΠΠ /civilprotection.gr
Πηγή : Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
πηγή 
Εθελοντές Ν.Φ.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

προτεινόμενες οδηγίες από τους
Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Τμήμα Θεσσαλονίκης

http://www.prosfora.net/g_quake.html
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα Σεισμό;

Προετοιμάστε Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμού για το Σπίτι σας

 
  • Επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο σε κάθε δωμάτιο: κάτω από ένα σταθερό τραπέζι ή γραφείο ή καθιστοί με την πλάτη να ακουμπάει σε ένα εσωτερικό τοίχο από τον οποίο τίποτα να μην μπορεί να πέσει πάνω σας.
  • Κάντε ασκήσεις ετοιμότητας ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Πέστε κάτω από ένα σταθερό τραπέζι ή γραφείο, κρατηθείτε και προστατέψτε τα μάτια σας πιέζοντας το πρόσωπο σας πάνω σε ένα μπράτσο του χεριού σας. Αν δεν υπάρχει κάποιο τραπέζι ή γραφείο εκεί κοντά, καθίστε στο πάτωμα με την πλάτη σε ένα εσωτερικό τοίχο μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες ή ψηλά έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας. Κάντε ασκήσεις ετοιμότητας με τα παιδιά σας "ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ!"
  • Επιλέξτε έναν συγγενή ή φίλο σε άλλη πόλη ως "Σύνδεσμο Επαφής". Σε περίπτωση καταστροφών πολλές φορές είναι πιο εύκολο να τηλεφωνήσετε σε άλλη πόλη. Μέλη της οικογένειας που δεν βρίσκονται στο σπίτι την ώρα του σεισμού δεν θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί σας αν χρειαστεί να εκκενώσετε το σπίτι. Ολα τα μέλη θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το "Σύνδεσμο Επαφής".

Εξαλείψτε τα επικίνδυνα σημεία
  • Βιδώστε βιβλιοθήκες, σύνθετα με υαλικά ("σκρίνιο", "βιτρίνα"), και άλλα ψηλά έπιπλα στον τοίχο.
  • Τοποθετήστε σύρτες ή άλλες ασφάλειες στα ντουλάπια για να μην ανοίγουν εύκολα.
  • Δέστε τον θερμοσίφωνα στον τοίχο με σύρματα. Αν ο θερμοσίφωνας είναι στο πατάρι, βάλτε σύρτι στο πορτάκι που οδηγεί στο πατάρι.
  • Εκπαιδευτείτε στις Πρώτες Βοήθειες παρακολουθώντας δωρεάν μαθήματα στο τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού. Ανανεώνετε την εκπαίδευση σας.
  • Εκπαιδευτείτε στο πώς να χρησιμοποιείτε πυροσβεστήρα από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ενημερώστε αυτούς που προσφέρουν υπηρεσίες στο σπίτι σας (προσέχουν τα παιδιά, άρρωστους) για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμού του Σπιτιού σας.
Ετοιμάστε ένα Κουτί Έκτακτης Ανάγκης για το σπίτι και για το αυτοκίνητο σας. 
  • Κουτί Πρώτης Βοήθειας και αναγκαία φάρμακα
  • Κονσέρβες και ανοικτήρι για κονσέρβες
  • Τουλάχιστον δύο λίτρα νερό για κάθε άτομο (δύο λίτρα νερού για κάθε άτομο για τουλάχιστον τρεις ημέρες - συνήθως χρειάζεται περισσότερο)
  • Προστατευτικά ρούχα, αδιάβροχα, κουβέρτα ή υπνόσακο (sleeping bag)
  • Ραδιόφωνο που να λειτουργεί με μπαταρίες, φακό και αντίστοιχες εφεδρικές μπαταρίες
  • Απαραίτητα αντικείμενα για μωρά (πχ. πιπίλα, πάνες, μπιμπερό), άτομα τρίτης ηλικίας (πχ. μπαστούνι, πάνες), άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
  • Γραπτές οδηγίες για το πώς και από πού κλείνουν οι βάνες του γκαζιού-φυσικού αερίου και του νερού και η γενική ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορεί να σας ζητήσουν οι Αρχές να τα κλείσετε. (Προσοχή, μόνο τεχνικός μπορεί να ανοίξει πάλι την παροχή του γκαζιού-φυσικού αερίου)
  • Κρατάτε τα απαραίτητα όπως φακό και γερά, κλειστά παπούτσια κοντά στο κρεβάτι σας για την περίπτωση που γίνει ο σεισμός κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Μόλις αρχίσουν οι δονήσεις... 
  • ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ! Μετακινηθείτε μόνο μερικά βήματα στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο. Παραμείνετε μέσα στο σπίτι μέχρι να σταματήσουν οι δονήσεις και είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να βγείτε από το σπίτι. Παραμείνετε μακριά από τα παράθυρα. Σε πολυκατάστημα ή σε σύγχρονο κτίριο με γραφεία θα ακούσετε τον συναγερμό φωτιάς και το σύστημα πυρόσβεσης μπορεί να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των δονήσεων.
  • Αν είστε στο κρεβάτι, κρατηθείτε και παραμείνετε ξαπλωμένοι προστατεύοντας το κεφάλι σας με το μαξιλάρι.
  • Αν είστε εκτός σπιτιού, βρείτε ένα ανοικτό μέρος μακριά από κτίρια, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Πέστε στο έδαφος.
  • Αν είστε στο αυτοκίνητο, μειώστε ταχύτητα και οδηγήστε σε ένα ανοικτό μέρος μακριά από κτίρια, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσουν οι δονήσεις.
Μόλις σταματήσουν οι δονήσεις... 
  • Ελέγξτε τον εαυτό σας για τραύματα. Προστατεύστε τον εαυτό σας από περαιτέρω κινδύνους φορώντας μακρύ παντελόνι, πουκάμισο με μακρύ μανίκι, γερά, κλειστά παπούτσια και γάντια εργασίας.
  • Ελέγξτε τους άλλους για τραύματα. Δώστε Πρώτες Βοήθειες σε αυτούς που είναι σοβαρά τραυματισμένοι.
  • Ελέγξτε για μικρές φωτιές και σβήστε τις. Εξαλείψτε κίνδυνους πυρκαγιάς. Κλείστε την παροχή του γκαζιού-φυσικού αερίου αν μυρίζεται γκάζι-φυσικό αέριο ή αν νομίζεται ότι υπάρχει διαρροή. (Προσοχή, μόνο τεχνικός μπορεί να ανοίξει πάλι την παροχή γκαζιού-φυσικού αερίου).
  • Παρακολουθήστε το φορητό ραδιόφωνο για οδηγίες.
  • Αναμένεται μετασεισμικές δονήσεις. Κάθε φορά που νιώθετε μια δόνηση, ΠΕΣΤΕ, ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ, ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ! Επιθεωρήστε το σπίτι σας για ζημιές.
  • Αν ηλεκτρικές συσκευές όπως τηλεόραση, στερεοφωνικό, λαμπατέρ, υπολογιστές, οθόνες υπολογιστών κλπ έχουν πέσει στο πάτωμα (σπασμένες ή άθικτες), ή αν ηλεκτρικά καλώδια έχουν σπάσει το σοβά και εξέχουν από τους τοίχους, κατεβάστε την ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποσυνδέστε τις συσκευές από τις πρίζες τους. Ανεβάστε την ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος αν είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν βλάβες στα ηλεκτρικά καλώδια στους τοίχους και αργότερα ελέγξτε μία-μία τις ηλεκτρικές συσκευές.
  • Βγείτε από το σπίτι ή το διαμέρισμα χρησιμοποιώντας μόνο τις ΣΚΑΛΕΣ όσο ψηλά και αν είστε. Αν χρησιμοποιήστε το ανελκυστήρα μπορεί να εγκλωβιστείτε σε μετασεισμική δόνηση.
  • Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο ΜΟΝΟ για να ενημερώστε για επείγοντα περιστατικά στα οποία κινδυνεύει η ζωή ανθρώπων.
Σχεδιάστε και παραμείνετε σε ετοιμότητα
Σεισμοί μπορεί να συμβούν οπουδήποτε. . . οποτεδήποτε. . . χωρίς προειδοποίηση. Η μείωση των κινδύνων μέσα στο σπίτι και η ετοιμότητα σας μπορεί να μειώσει σημαντικά την επίδραση του σεισμού στο σπίτι και την οικογένεια σας. Ενήλικες και παιδιά στο σπίτι πρέπει να γνωρίζουν τι θα κάνουν όταν έρθει ο σεισμός. Η παρακάτω κατάσταση θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τις παρακάτω ερωτήσεις. Συγκεντρωθείτε μετά και τελειοποιήστε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμού του Σπιτιού σας.

____ Επιλέξτε ένα ή παραπάνω ασφαλές σημείο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας. Κάνετε ασκήσεις ετοιμότητας ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ σε κάθε σημείο.
Γράψτε την τοποθεσία του κάθε ασφαλούς σημείου σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας:
Υπνοδωμάτιο γονιών: ____________________ Υπνοδωμάτιο παιδιών: ____________________
Σαλόνι: _____________________ Κουζίνα: _____________________
’λλα δωμάτια: __________________________________________________ ____

____Επιλέξτε έναν συγγενή ή φίλο σε άλλη πόλη ως Σύνδεσμο Επαφής.
Σύνδεσμος Επαφής: ____________________ Τηλέφωνο: ____________________

____Ετοιμάστε το Κουτί Έκτακτης Ανάγκης.
Τοποθεσία Κουτιού μέσα στο σπίτι: _____________ Ημερομηνία κατασκευής: ____________________
Μικρότερο Κουτί στο αυτοκίνητο: __________________________________________________ ____

____Διδάξτε σε κάθε μέλος της οικογένειας πως να κλείνει τις παροχές νερού, γκαζιού-φυσικού αέριο και τη γενική ασφάλεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Τοποθεσία που βρίσκονται οι βάνες για το γκάζι-φυσικό αέριο και το νερό και η γενική ασφάλεια ηλεκτρικού ρεύματοςκαι τα εργαλεία για να κλείσουν: ______________

____Τοποθετήστε σύρτες ή άλλες ασφάλειες στα ντουλάπια για να μην ανοίγουν εύκολα.

____Δέστε τον θερμοσίφωνα στον τοίχο με σύρματα. Αν ο θερμοσίφωνας είναι στο πατάρι, βάλτε σύρτι στο πορτάκι που οδηγεί στο πορτάκι.

____Βιδώστε βιβλιοθήκες, έπιπλα με υαλικά ("σκρίνια", "βιτρίνες"), και ψηλά έπιπλα στον τοίχο.

____Στερεώστε καλά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν (τηλεόραση, βιβλία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ)

μετάφραση - προσαρμογή από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό - American Red Cross Are you Ready for an Earthquake?
Τώρα τελευταία κυκλοφορεί στο Internet και μέσω email μια άλλη άποψη για την προστασία την ώρα ενός σεισμού. Αν και δεν την δέχονται όλοι, μοιάζει να στηρίζεται σε σωστές αρχές. 
Υποδείξεις για επιβίωση στο σεισμό.

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο "Triangle of Life", επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee, 13/4/04

Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού.

 
Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα τα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί.
Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε τα "τρίγωνα" που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιό
κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλά "βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι" όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε
δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε μία μεγάλη καρέκλα.

6. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιβείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο τουκτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ
θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ' αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φρανσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους.Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα
τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.

Ένας σοβαρός αντίλογος πάντως είναι αυτός του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος λέει ότι οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται σε παρατηρήσεις κατάρρευσης κτηρίων από σεισμούς στην Τουρκία όπου οι προδιαγραφές κατασκευής τους είναι διαφορετικές από αυτές της Αμερικής ή και άλλων χωρών. Δηλαδή δεν μπορουν να αποτελούν ένα γενικό οδηγό για όλες τις χώρες.

Ενδιαφέρουσες πηγές πληροφόρησης για να βγάλετε συμπεράσματα είναι οι εξείς :
http://www.earthquakesolutions.com/id44.html

http://www.kahl.net/action/triangle_of_life.htm

http://www.pep-c.org/triangleoflife/


http://www.snopes.com/inboxer/household/triangle.asp

http://www2.bpaonline.org/Emergencyp...doug-copp.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Triangle_of_Life

http://www.earthquakecountry.info/dropcoverholdon/

http://www.amerrescue.org/triangleoflife.htm
__________________

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ: http://www.inout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)