Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Ο Οδηγός Καταναλωτών είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να σε ενημερώσει για την πολιτική των εταιριών ζωικών προϊόντων απέναντι στα μεταλλαγμένα. Παρουσιάζει τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διεξάγει η Greenpeace στην οποία συμμετέχουν οι εταιρίες αυτές και υπάρχει επειδή είναι δικαίωμά σου να γνωρίζεις την αλήθεια, και να μπορείς να επιλέξεις αν θα καταναλώσεις μεταλλαγμένα ή όχι.






Όσα χρειάζεται να ξέρεις για το μοναδικό ενημερωτικό εργαλείο της πολιτικής των εταιριών ζωικών προϊόντων ενάντια στα μεταλλαγμένα.




Πώς λειτουργεί;

Ο Οδηγός Καταναλωτών αποτυπώνει την κατάταξη των εταιριών παραγωγής ζωικών
προϊόντων τη δεδομένη στιγμή, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης ,
καθώς και την πρόοδό τους σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Οδηγού η οποία  αποτυπώνεται με βελάκια .  Όσο υψηλότερη είναι η θέση της κάθε εταιρίας
στην κατάταξη του Οδηγού Καταναλωτών, τόσο πιο ολοκληρωμένη είναι η πολιτική της απέναντι στα μεταλλαγμένα, στη συγκεκριμένη πάντα κατηγορία προϊόντος.

Κριτήρια αξιολόγησης

Η κατάταξη των εταιριών προκύπτει από τις τεκμηριωμένες απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο της Greenpeace και βασίζεται κυρίως στα εξής κριτήρια:
  1. Πιστοποιητικά από Φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης για τη χρήση μη μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές.
  2. Πιστοποιητικά και Γραπτές Εγγυήσεις που αποδεικνύουν τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών για το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων.
  3. Αναλύσεις από Διαπιστευμένα Εργαστήρια για μεταλλαγμένα και συχνότητά τους.
  4. Πρόθεση να αποτυπωθεί στη συσκευασία του τελικού προϊόντος η χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

Σήμανση στις συσκευασίες

Στόχος του Οδηγού Καταναλωτών είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία σχετικά με τη σήμανση για μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσει το δικαίωμα μας ως καταναλωτές, να επιλέξουμε αν θα καταναλώσουμε μεταλλαγμένα ή όχι. Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες της αγοράς έχουν εξασφαλίσει καθαρές ζωοτροφές και είτε διεκδικούν σήμανση στις συσκευασίες τους ή προχωρούν ήδη σε σήμανση, με δική τους πρωτοβουλία. Απομένει, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καθιερώσει κρατική σήμανση για ζωικά προϊόντα που έχουν αποκλείσει τα μεταλλαγμένα από κάθε διαδικασία παραγωγής τους, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η σήμανση είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε στα αλήθεια αν καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι, κοιτάζοντας απλά τη συσκευασία.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ: http://www.greenpeace.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)