Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΣΤΗΝ "ΤΣΙΜΠΙΔΑ" ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.

sfagio3΄΄Λαυράκια΄΄ έβγαλαν οι έλεγχοι στην αγορά λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διάθση των αμνοεριφίων εν΄όψει του Πάσχα απο το ΣΔΟΕ , τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προηγούμενη εβδομάδα . Ο ΕΛΟΓΑΚ εντόπισε στην περιοχή της Αττικής έμπορο- κρεοπώλη, ο οποίος....... προσπάθησε να διακινήσει παράνομα 100 εισαγόμενα σφάγια αρνιών εισαγωγής από FYROM και στην περιοχή της Πρέβεζας δύο παραγωγούς που σε συνεργασία με έμπορο προσπάθησαν να ελληνοποιήσουν 130 αρνιά εισαγωγής από Ισπανία.


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απ' την πλευρά του έχει ελέγξει 1.421 παραγωγούς και έχει εντοπίσει στους 605 από αυτούς (μη σήμανση αιγοπροβάτων, μειωμένος αριθμός ευρεθέντων ζώων κ.α.), στους οποίους και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις του ΟΣΔΕ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί μόνιμο μηχανισμό ελέγχου για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς κρέατος με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, των Περιφερειακών Κτηνιατρικών Αρχών, του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΣΔΟΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» ενόψει κυρίως του Πάσχα, όπου φαινόμενα κερδοσκοπίας μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας-προέλευσης του κρέατος βρίσκονται σε έξαρση.
Ο μηχανισμός αυτός τόνισε η κ. Αποστολάκη προβλέπει την εισαγωγή πέντε καινοτομιών και ο έλεγχος στην αγορά κρέατος αποκτά ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και διασταυρωτικό χαρακτήρα.
Οι καινοτομίες είναι οι εξής:
1. Ηλεκτρονική Διασύνδεση των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ
Το σύστημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ λειτουργεί από την 1η Απριλίου 2011 στα 123 πιστοποιημένα σφαγεία της χώρας, τα οποία υποβάλλουν καθημερινά Δελτίο Ημερήσιας Σφαγής στον ΕΛΟΓΑΚ.
2. Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις»
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 τέθηκε σε λειτουργία η Γραμμή Τηλεφωνικών Καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις». Είναι η πρώτη ανοικτή γραμμή καταγγελιών για παράνομες διαδικασίες διακίνησης κρέατος. Καλώντας στον γνωστό τετραψήφιο αριθμό 1540 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών του ΥΠΑΑΤ από τις 08.00 έως 20.00 (εργάσιμες μέρες) ο κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει καταγγελίες για περιστατικά εξαπάτησης μέσω της αλλοίωσης της ταυτότητας προέλευσης κρέατος και της πώλησής του σε υψηλή τιμή ως ελληνικό. Στην ίδια γραμμή οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τον τρόπο ελέγχου και διαπίστωσης της προέλευσης του κρέατος που αγόρασαν.
3. Συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ
Για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετέχει στο σύστημα ελέγχων για τις «ελληνοποιήσεις», καθώς έχει λεπτομερή στοιχεία των εκμεταλλεύσεων και παρέχει στοιχεία παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που βοηθούν στην αξιολόγηση των ευρημάτων του ΕΛΟΓΑΚ και του ΣΔΟΕ. Τα στοιχεία των ευρημάτων από τους επιτόπιους ελέγχους στους παραγωγούς που λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση διασταυρώνονται με τα ισοζύγια κρέατος και γάλακτος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ. Αντίστοιχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει τα ευρήματα του ΕΛΟΓΑΚ και άλλων ελεγκτικών φορέων και τα στοιχεία διασταυρώνονται.
4. Ειδική Εφαρμογή στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ για on-line διασταυρωτικούς ελέγχους στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ζώων και κρεάτων.
Με την εφαρμογή αυτή ενισχύεται σημαντικά το σύστημα TRACES, καθώς τίθεται στο εξής η υποχρέωση σε όλους όσους εισάγουν και διακινούν ζώντα ζώα ή προϊόντα αυτών εντός 24 ωρών από την άφιξη ενός φορτίου να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΑΤ αναλυτικά τα στοιχεία εισαγωγής και εμπορίας, προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και να διασταυρώνονται.
5. Συμμετοχή του ΣΔΟΕ
Το ΣΔΟΕ θα επικεντρώνεται στον έλεγχο των τιμολογίων που τηρούν όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση κρέατος και στα οποία αναγράφεται η χώρα προέλευσης του ζώου ή του κρέατος. Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τις ποσότητες που αναγράφονται στα ισοζύγια κρέατος που τηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ.
Με το μηχανισμό αυτό τίθεται τέλος στην κατακερματισμένη από τις διάφορες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αντιμετώπιση των ελέγχων, όπου η κάθε υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και κάθε εποπτευόμενος φορέας συγκέντρωνε στοιχεία, τα οποία αξιοποιούνταν μεμονωμένα από τον καθένα χωρίς κοινό σχέδιο δράσης και χωρίς καμία συνεννόηση. Στο εξής το ΥΠΑΑΤ, ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τα ευρήματα από τους ελέγχους.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ: http://www.agroschannel.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)